15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua eficienței în administrația locală: Ședințe extraordinar de scurte la CJ Dolj și CL Craiova

Ziua eficienței în administrația locală: Ședințe extraordinar de scurte la CJ Dolj și CL Craiova

Superședință la Consiliul Local Craiova: consilierii eficienți au votat nouă proiecte de hotărâre în trei minute (Foto: Anca Ungurenuş)
Superședință la Consiliul Local Craiova: consilierii eficienți au votat nouă proiecte de hotărâre în trei minute (Foto: Anca Ungurenuş)

Consilierii locali și județeni au dat dovadă ieri de supereficiență la vot, în cadrul şedințelor extraordinare ale ambelor instituții. Acestea au durat, la un loc, puțin peste zece minute, timp în care au fost votate, pe bandă rulantă, nouă, respectiv patru puncte existente pe ordinea de zi. O singură intervenție a avut loc la Consiliul Județean Dolj, când prefectului Sorin Răducan i s-a cerut să ia act de hotărârea ANI privind incompatibilitatea primarului din Bechet și să-l elibereze din funcție. Și consilierul local Pavel Badea a intervenit, însă de la distanță și după ședință, într-o conferință de presă a PNL.

Două ședințe extraordinare, cea a Consiliului Local al Municipiului Craiova și cea a Consiliului Județean Dolj, au fost în program ieri. Dimineața a început, la ora 9.58, cu ședința locală extraordinară care era programată la ora 10.00. Cele opt puncte de pe ordinea de zi, plus unul, au fost votate într-un ritm impresionant. Totul a durat în jur de trei minute, timp în care unii consilieri nici nu ajunseseră la ședință. Dar, cu sau fără aceștia, totul a fost votat pe bandă rulantă, în unanimitate, fără întrebări. Printre punctele cu importanță amintim punerea la bătaie a aproximativ 350.000 de euro pentru demolarea stadionului „Ion Oblemenco“ și constituirea ca parte civilă a municipiului Craiova într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție privind o speță din 2007, explicată în urmă cu câteva zile de GdS („DNA sapă după retrocedările ilegale de la primărie“ – 10 decembrie). Consilierii nu au discutat pe marginea acestor puncte, așa că au fost operativi. Asta, pentru că, fiind ședință extraordinară, nu au avut nici sesiune de întrebări și interpelări.

Consilierul Badea, discuții la distanță

Ulterior, la ora 11.30, într-o conferință de presă la sediul PNL, consilierul local Pavel Badea a făcut opoziție, spunând că în ședința PNL la nivel local s-a stabilit „să participăm în conferințe de presă în care să discutăm subiecte  de pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local“. Acesta a povestit ce puncte au fost pe ordinea de zi a ședinței, având o discuție la distanță față de punctul doi. „Printre altele, s-au alocat și bani pentru demolarea stadionului «Ion Oblemenco». Considerăm că este de bun augur, iar în următoarele zile, din câte am înțeles, se va urca în Sistemul Electronic de Achiziții Publice documentația de atribuire. Am înțeles că va fi o procedură accelerată, adică ofertanții vor avea la dispoziție zece zile să se înscrie“, a spus Badea.
Fiindcă ședința consiliului local nu a avut un punct pentru întrebări și interpelări, Pavel Badea le-a făcut pe acestea în conferința de presă. „Vom încerca să transmitem punctele noastre de vedere, înainte și după ședința de consiliu. Eu, la ședințele trecute, am spus că Orășelul Copiilor arată sub ceea ce are Craiova ca dorință, și anume aceea de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Putea să se caute altă locație, spre exemplu parcarea de la Polivalentă“, a spus Badea. Acesta a adus în discuție unul dintre punctele pe care le consideră arzătoare de câteva luni: lipsa unor toalete publice în zona ultracentrală a Craiovei, despre care a spus,
într-una dintre intervențiile sale în plen, că este „o anatemă care planează asupra noastră“.

Prefectul, luat la întrebări la ședința CJ Dolj

După-amiază, la ora 14.00, a venit rândul consilierilor județeni să fie eficienți. Aceștia au votat patru puncte pe ordinea de zi, referitoare la plata unor drepturi salariale ale unor instituții subordonate Consiliului Județean Dolj, tot în câteva minute. Spre deosebire de ședința de consiliu local, aici a existat o sesiune de întrebări și interpelări, la finalul votului, iar unul dintre consilierii de opoziție, Laurențiu Ivanovici, a profitat de prezența prefectului Sorin Răducan la scurta întâlnire.
„Profit de faptul că se află și domnul prefect aici și aș vrea să vă întreb, domnule prefect, în ce situație se află domnul primar Gheorghe Ionete de la Bechet? Există de șapte luni o decizie prin care primarul a fost declarat incompatibil. Am înțeles de la Agenția Națională de Integritate (ANI) că ați primit evaluarea. Când veți lua act de această decizie?“, a întrebat Ivanovici. Sorin Răducan a spus că Instituția Prefectului nu are interesul să nu pună în practică o hotărâre a ANI și a dat vina pe angajații agenției pentru întârziere. „Cei care s-au ocupat de caz de la ANI nu au răspuns la solicitările Prefecturii Dolj din ultimele două-trei luni. În condițiile în care vom primi răspunsul oficial de la ANI, vom pune hotărârea în practică“, a încheiat prefectul, motiv pentru care s-a încheiat și ședința.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS