Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: Psoriazisul poate fi ținut sub control

Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgență Craiova, spune că psoriazisul nu este o boală contagioasă


Peste 400.000 de români suferă de psoriazis. Este o boală care se manifestă prin mâncărimi și apariția de pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Persoanele care au psoriazis trebuie să învețe să accepte boala pentru că nu există nici un tratament care să o vindece. În Dolj, peste 150 de bolnavi sunt incluși în programul de terapie care îi ajută să ducă o viață normală.

Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie, care constă în înmulțirea exagerată a celulelor epidermului și care are o evoluție capricioasă. În Dolj, cazurile de psoriazis reprezintă 5% din totalul spitalizărilor în Clinica de Dermatologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova. Cei care suferă de această boală trec printr-o dramă, spun medicii dermatologi, întrucât cei mai mulți bolnavi suferă și de depresie. Predispoziția genetică este cauza principală în aproape 40% dintre cazurile de psoriazis. „Psoriazisul familial se instalează la vârste mai tinere. Severitatea bolii este mai mare dacă debutul este la o vârstă mai mică. Dacă un părinte are psoriazis, riscul ca boala să apară și la copii este de 25%. În cazul în care ambii părinți sunt afectați, riscul este de 65%. Copiii al căror tată are psoriazis sunt mai frecvent afectați de boală decât cei a căror mamă are această problemă“, a explicat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu (foto), medic primar dermatolog, șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Județean Craiova.

„Tinerii cu forme severe au risc mai mare de infarct miocardic“

Boala poate fi agravată de infecțiile bacteriene și virale, de anumite medicamente, de traumatisme sau șocuri emoționale, de alcool, de fumat. Dr. Virgil Pătrașcu spune că a observat că alcoolicii au un psoriazis mai sever și că fumătorii au un risc de două-trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, riscul este mai mare pentru femeile fumătoare, comparativ cu bărbații fumători. Bolnavul de psoriazis are de suferit din cauză că afecțiunea lasă urme grave pe corp. În 30% dintre cazuri articulațiile sunt cele mai afectate. Există, de altfel, și o asociere frecventă a acestei boli cu obezitatea.

„Un factor agravant este obezitatea. Afecțiunile cardiovasculare sunt mai frecvente la bolnavii cu psoriazis. Tinerii cu forme severe de boală au risc mai mare de infarct miocardic. Diabetul zaharat este de cel puțin două ori mai des întâlnit la bolnavii cu psoriazis. Vorbim despre o boală mai mult decât dermatologică“, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

Tratamentele empirice agravează boala


Medicul dermatolog atrage atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o boală contagioasă, așa cum cred majoritatea pacienților. Bolnavii trebuie susținuți moral, având în vedere că starea în care se află poate duce la depresie. „Trebuie să spunem stop prejudecăților. Psoriazisul nu este cauzat de lipsa de igienă. Bolnavii nu trebuie marginalizați. Aceștia trebuie susținuți pentru că diagnosticul este foarte stresant. Impactul trebuie foarte bine gestionat. Bolnavul trebuie să învețe să trăiască cu boala atâta timp cât nu există tratamente miraculoase. Sfatul este să nu lase boala să-i controleze viața și să meargă la dermatolog. Impactul asupra calității vieții este comparabil cu cel din bolile cardiovasculare, cancere, diabet zaharat“, a adăugat șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgență Craiova.

Depresia este întâlnită la peste jumătate din pacienții care suferă de această afecțiune. Bolnavii se confruntă de multe ori cu discriminarea și au probleme cu obținerea unui loc de muncă. „Deocamdată, nu există nici un tratament care să vindece psoriazisul, dar boala poate fi ținută sub control. Tratamentele empirice promise de pseudovindecători nu fac altceva decât să agraveze boala. Un tratament nepotrivit poate face ca o formă ușoară să devină greu de tratat. Din nefericire, există încă situații în care pacienților li se promit tot felul de tratamente miraculoase, care, de fapt, nu au nici un efect“, a spus conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

„Trăim cu speranța că în curând psoriazisul va putea fi vindecat“

Deși nu s-a descoperit încă un tratament care să vindece total boala, aceasta poate fi ținută sub control. Din 2008, în România, persoanele cu psoriazis moderat și sever beneficiază de terapie, un tratament cu rezultate spectaculoase. Terapia este gratuită și cu ajutorul ei 3.800 de bolnavi beneficiază de acest program național care îi ajută să ducă o viață normală. În Dolj, peste 150 de bolnavi sunt incluși în programul de terapie biologică.

„Este important ca oamenii să cunoască detalii despre această boală astfel încât să fie pregătiți. Trăim cu speranța că în curând boala va putea fi vindecată. Miercuri (astăzi – n.r.) marcăm și Ziua Mondială a Psoriazisului și sper ca oamenii să învețe să îi respecte și să nu îi mai marginalizeze pe bolnavii de psoriazis, dar și cei care se confruntă cu această afecțiune să vină din timp la dermatolog“, a încheiat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 octombrie 2014

Actualitate

» Olt: Centru pentru găzduirea persoanelor fără adăpost pe timpul iernii
» Gorj: Cererile pentru obţinerea de locuinţe din Fondul Locativ de Stat la Rovinari se depun până pe 31 octombrie
» Scandal în Consiliul Judeţean
» Stradă spartă la trei zile de la asfaltare
» Andrei Hrebenciuc rămâne în arest preventiv, iar decizia este definitivă
» Evenimente de seamă pe scena Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea
» Gorj: Primăria Târgu Jiu concesionează terenuri pentru spaţii comerciale în zona Narciselor

Publireportaj

» Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ organizează Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa“ – ediția a VII-a
» Satul ecologic caută locuitori

Local

» Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
» Olt: Reţea de apă în comunele Cungrea şi Oboga
» 20 de elevi din Turcia în vizită la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina
» Olt: Programul de lucru cu publicul la buletine se prelungeşte
» S-a deschis noua maternitate la Severin
» Mehedinţi: Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
» Gărzi asigurate de doar doi medici, la secția de Cardiologie a Spitalului Județean din Slatina
» Rechizite gratuite pentru elevii nevoiaşi din Olt

Dolj

» Mititelu, judecat pentru spălare de bani și evaziune fiscală
» Trenul Vidin – Craiova, în pană de curent la Golenți
» I-a înşelat, dar nu se lasă dusă de la asociaţie
» Încă o ședință cu scântei: Opoziția și Păloiu contra CJ Dolj și PSD
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Nămol și bălți până la gleznă în cartierul Bariera Vâlcii
» Stradă spartă după trei zile de la asfaltare
» Taximetrist condamnat pentru uciderea unei bătrâne
» 8 noi proiecte în valoare totală de 4,31 milioane de euro în regiunea sud-vest Oltenia
» Filiașul, aglomerat ca o metropolă 
» Afaceri ro, la Craiova
» Craiova: Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa” – ediția a VII-a la Biblioteca “Aman”
» Acordul cadru pentru deszăpezirea Craiovei, semnat până cel târziu pe 12 noiembrie
» UPDATE: Adrian Mititelu şi alţi opt “parteneri” de afaceri au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală de peste cinci milioane de euro
» Craiova: Festivalul Naţional de Tetru se încheie prin piesa “Rinocerii”
» Craiova: “De dragul bunicilor…” elevii clasei a IV-a de la Şcoala “Mircea Eliade” au pregătit un spectacol
» Craiova: Tosca de Puccini revine pe scena Operei Române

Gorj

» Şase medici străini profesează la Spitalul din Novaci
» Habitu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru spălare de bani
» Bebeluşul decedat la spital nu ar fi fost hrănit corespunzător
» Mănăstirea Polovragi a rămas fără credincioşi din cauza închiderii Transalpinei

Sport

» CSU, misiune îndeplinită cu un mare sacrificiu
» Dați-le patru și în Cupă!
» Judoka părăsesc sala insalubră din Craiovița Nouă
» Fotbal – CS Universitatea Craiova – FC Viitorul, scor 2-1, în Cupa României
» Condiţii mai bune pentru judoka
» Fotbal – CCA a stabilit brigada de la meciul Oțelul – Pandurii
» Tenis – Simona Halep le mulțumește fanilor pentru susținere

Bani & Afaceri

» Modalități de finanțare a firmelor, dezbătute la conferința Afaceri.ro

Sanatate

» Hernia de disc, întâlnită tot mai frecvent la tineri

Educatie

» O nouă sesiune de definitivat pentru profesorii debutanți

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top