Condamnați pentru evaziune cu cereale

Anchetatorii au stabilit că inculpații au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au prejudiciat bugetul statului cu aproape cinci milioane de lei
Autori


Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv, luni, șapte persoane acuzate că au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au adus un prejudiciu la bugetul statului de aproximativ cinci milioane de lei prin neplata impozitului pe profit și TVA.

Povestea în acest dosar de evaziune fiscală începe în octombrie 2009, când ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Poliţiei Segarcea au obţinut informaţii despre un grup de persoane care a emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj. În urma primelor cercetări, oamenii legii au ajuns la Cristian Burcă, de 32 de ani, Cătălin Florea, de 29 de ani, din Craiova, şi Ionuţ Staicu, de 25 de ani, din Târgu Jiu. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2009, cei trei craioveni, în calitate de administratori la cinci societăţi comerciale – SC AGROFIC SRL, SC FLO AGRI SRL, SC VIOTRANS SRL, SC SHOBBYTRANS SRL și SC STAVANGER SRL, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale fără a trece însă în contabilitate tranzacţiile respective. Oamenii legii au stabilit că, în acest fel, firmele administrate de cei trei craioveni nu au plătit către bugetul de stat aproape trei milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În baza probelor strânse de polițiștii doljeni, pe 8 octombrie 2009, Judecătoria Segarcea a emis pe numele lui Burcă şi Florea mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, iar pe numele lui Staicu pentru o periodă de 30 de zile, inculpații find acuzați de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

După arestarea celor trei bărbați, polițiștii doljeni au continuat cercetările și au identificat și restul persoanelor implicate în „afacerea“ cu cereale. Astfel, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au stabilit că, între anii 2007-2009, Nicolae Stancu, de 57 de ani, din Castranova, şi Cornel Zană, de 50 de ani, din Craiova, au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrau operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele reprezentate de Burcă, Florea şi Staicu. Anchetatorii au stabilit că scopul tranzacţiilor a fost cel al deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit, producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 2.541.000 de lei.

Stancu și Zană au fost reținuți pe 14 decembrie 2009, iar a doua zi au fost duși la Judecătoria Segarcea cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au respins propunerea procurorilor.

Toți șapte fac pușcărie

Ulterior, în iulie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au încheiat cercetările în acest dosar și au trimis în judecată șapte inculpați, pe lângă Cristian Burcă, Cătălin Florea, Ionuţ Staicu, Nicolae Stancu și Cornel Zană fiind deferiți justiției și Viorel Mihail și Claudia Ene.

În noiembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj i-a condamnat la câte patru ani și șase luni de închisoare cu executare pe Zană, Stancu și Viorel Mihai, iar ceilați patru inculpați au primit câte trei ani de închisoare, tot cu executare.


În plus, instanța a hotarât ca inculpații să achite statului suma totală de 4.930.581 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA și a menținut sechestrul pus pe bunurile acestora.

Cei șapte inculpați au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar luni, pe 27 octombrie, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dat o hotărâre definitivă în acest dosar.

De data aceasta, Cornel Zană și Nicolae Stancu au fost condamnați la câte patru ani de închisoare, iar Viorel Mihai a rămas cu pedeapsa de patru ani și șase luni de pușcărie. Florea, Burcă și Staicu au fost condamnați tot la câte trei ani de închisoare, iar Claudiei Ene i-a fost scăzută pedeapsa la doi ani și șase luni de închisoare. Curtea de Apel Craiova a menținut dispozițiile Tribunalului Dolj în ceea ce privește despăgubirile, dar și sechestrul pus pe bunurile inculpaților, care nu mai au dreptul să fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale.

Patru au ajuns deja în arest

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul zilei de luni, Cristian Burcă, Cătălin Florea, Ionuţ Staicu și Cornel Zană au fost duși în arest în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de Tribunalul Dolj.

În prezent, Claudia Ene execută o pedeapsă de trei ani de închisoare primită în decembrie 2013 într-un alt dosar de evaziune fiscală, iar Nicolae Stancu și Viorel Mihai nu fuseseră găsiți până aseară de polițiștii doljeni.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 29 octombrie 2014

Actualitate

» Olt: Centru pentru găzduirea persoanelor fără adăpost pe timpul iernii
» Gorj: Cererile pentru obţinerea de locuinţe din Fondul Locativ de Stat la Rovinari se depun până pe 31 octombrie
» Scandal în Consiliul Judeţean
» Stradă spartă la trei zile de la asfaltare
» Andrei Hrebenciuc rămâne în arest preventiv, iar decizia este definitivă
» Evenimente de seamă pe scena Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea
» Gorj: Primăria Târgu Jiu concesionează terenuri pentru spaţii comerciale în zona Narciselor

Publireportaj

» Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ organizează Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa“ – ediția a VII-a
» Satul ecologic caută locuitori

Local

» Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
» Olt: Reţea de apă în comunele Cungrea şi Oboga
» 20 de elevi din Turcia în vizită la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina
» Olt: Programul de lucru cu publicul la buletine se prelungeşte
» S-a deschis noua maternitate la Severin
» Mehedinţi: Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
» Gărzi asigurate de doar doi medici, la secția de Cardiologie a Spitalului Județean din Slatina
» Rechizite gratuite pentru elevii nevoiaşi din Olt

Dolj

» Mititelu, judecat pentru spălare de bani și evaziune fiscală
» Trenul Vidin – Craiova, în pană de curent la Golenți
» I-a înşelat, dar nu se lasă dusă de la asociaţie
» Încă o ședință cu scântei: Opoziția și Păloiu contra CJ Dolj și PSD
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Nămol și bălți până la gleznă în cartierul Bariera Vâlcii
» Stradă spartă după trei zile de la asfaltare
» Taximetrist condamnat pentru uciderea unei bătrâne
» 8 noi proiecte în valoare totală de 4,31 milioane de euro în regiunea sud-vest Oltenia
» Filiașul, aglomerat ca o metropolă 
» Afaceri ro, la Craiova
» Craiova: Simpozionul Științific Internațional „Stat și Societate în Europa” – ediția a VII-a la Biblioteca “Aman”
» Acordul cadru pentru deszăpezirea Craiovei, semnat până cel târziu pe 12 noiembrie
» UPDATE: Adrian Mititelu şi alţi opt “parteneri” de afaceri au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală de peste cinci milioane de euro
» Craiova: Festivalul Naţional de Tetru se încheie prin piesa “Rinocerii”
» Craiova: “De dragul bunicilor…” elevii clasei a IV-a de la Şcoala “Mircea Eliade” au pregătit un spectacol
» Craiova: Tosca de Puccini revine pe scena Operei Române

Gorj

» Şase medici străini profesează la Spitalul din Novaci
» Habitu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru spălare de bani
» Bebeluşul decedat la spital nu ar fi fost hrănit corespunzător
» Mănăstirea Polovragi a rămas fără credincioşi din cauza închiderii Transalpinei

Sport

» CSU, misiune îndeplinită cu un mare sacrificiu
» Dați-le patru și în Cupă!
» Judoka părăsesc sala insalubră din Craiovița Nouă
» Fotbal – CS Universitatea Craiova – FC Viitorul, scor 2-1, în Cupa României
» Condiţii mai bune pentru judoka
» Fotbal – CCA a stabilit brigada de la meciul Oțelul – Pandurii
» Tenis – Simona Halep le mulțumește fanilor pentru susținere

Bani & Afaceri

» Modalități de finanțare a firmelor, dezbătute la conferința Afaceri.ro

Sanatate

» Hernia de disc, întâlnită tot mai frecvent la tineri

Educatie

» O nouă sesiune de definitivat pentru profesorii debutanți

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top