Acasă Local Dolj Condamnați pentru evaziune cu cereale

Condamnați pentru evaziune cu cereale

-

Anchetatorii au stabilit că inculpații au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au prejudiciat bugetul statului cu aproape cinci milioane de lei
Anchetatorii au stabilit că inculpații au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au prejudiciat bugetul statului cu aproape cinci milioane de lei

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat definitiv, luni, șapte persoane acuzate că au derulat operațiuni fictive cu cereale prin care au adus un prejudiciu la bugetul statului de aproximativ cinci milioane de lei prin neplata impozitului pe profit și TVA.

Povestea în acest dosar de evaziune fiscală începe în octombrie 2009, când ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi Poliţiei Segarcea au obţinut informaţii despre un grup de persoane care a emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj. În urma primelor cercetări, oamenii legii au ajuns la Cristian Burcă, de 32 de ani, Cătălin Florea, de 29 de ani, din Craiova, şi Ionuţ Staicu, de 25 de ani, din Târgu Jiu. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2009, cei trei craioveni, în calitate de administratori la cinci societăţi comerciale – SC AGROFIC SRL, SC FLO AGRI SRL, SC VIOTRANS SRL, SC SHOBBYTRANS SRL și SC STAVANGER SRL, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale fără a trece însă în contabilitate tranzacţiile respective. Oamenii legii au stabilit că, în acest fel, firmele administrate de cei trei craioveni nu au plătit către bugetul de stat aproape trei milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În baza probelor strânse de polițiștii doljeni, pe 8 octombrie 2009, Judecătoria Segarcea a emis pe numele lui Burcă şi Florea mandate de arestare preventivă pentru 15 zile, iar pe numele lui Staicu pentru o periodă de 30 de zile, inculpații find acuzați de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
După arestarea celor trei bărbați, polițiștii doljeni au continuat cercetările și au identificat și restul persoanelor implicate în „afacerea“ cu cereale. Astfel, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au stabilit că, între anii 2007-2009, Nicolae Stancu, de 57 de ani, din Castranova, şi Cornel Zană, de 50 de ani, din Craiova, au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrau operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele reprezentate de Burcă, Florea şi Staicu. Anchetatorii au stabilit că scopul tranzacţiilor a fost cel al deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit, producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 2.541.000 de lei.
Stancu și Zană au fost reținuți pe 14 decembrie 2009, iar a doua zi au fost duși la Judecătoria Segarcea cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au respins propunerea procurorilor.

Toți șapte fac pușcărie

Ulterior, în iulie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au încheiat cercetările în acest dosar și au trimis în judecată șapte inculpați, pe lângă Cristian Burcă, Cătălin Florea, Ionuţ Staicu, Nicolae Stancu și Cornel Zană fiind deferiți justiției și Viorel Mihail și Claudia Ene.
În noiembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj i-a condamnat la câte patru ani și șase luni de închisoare cu executare pe Zană, Stancu și Viorel Mihai, iar ceilați patru inculpați au primit câte trei ani de închisoare, tot cu executare.
În plus, instanța a hotarât ca inculpații să achite statului suma totală de 4.930.581 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA și a menținut sechestrul pus pe bunurile acestora.
Cei șapte inculpați au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, iar luni, pe 27 octombrie, magistrații de la Curtea de Apel Craiova au dat o hotărâre definitivă în acest dosar.
De data aceasta, Cornel Zană și Nicolae Stancu au fost condamnați la câte patru ani de închisoare, iar Viorel Mihai a rămas cu pedeapsa de patru ani și șase luni de pușcărie. Florea, Burcă și Staicu au fost condamnați tot la câte trei ani de închisoare, iar Claudiei Ene i-a fost scăzută pedeapsa la doi ani și șase luni de închisoare. Curtea de Apel Craiova a menținut dispozițiile Tribunalului Dolj în ceea ce privește despăgubirile, dar și sechestrul pus pe bunurile inculpaților, care nu mai au dreptul să fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale.

Patru au ajuns deja în arest

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul zilei de luni, Cristian Burcă, Cătălin Florea, Ionuţ Staicu și Cornel Zană au fost duși în arest în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de Tribunalul Dolj.
În prezent, Claudia Ene execută o pedeapsă de trei ani de închisoare primită în decembrie 2013 într-un alt dosar de evaziune fiscală, iar Nicolae Stancu și Viorel Mihai nu fuseseră găsiți până aseară de polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

Amenzi aplicate de DSP angajaților a trei unități medicale din Gorj

Angajații a trei unități spitalicești din Gorj au fost amendați recent de către Direcția de Sănătate Publică pentru nerespectarea legislației în domeniul...