Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat că nivelul despăgubirilor pentru realizarea exproprierilor la compania pe care o conduce va scădea de 20 de ori. Este vorba de terenurile care vor fi achiziţionate de la cetăţeni pentru extinderea fronturilor de lucru la Carierele Jilţ Nord şi Jilţ Sud. Există deja banii în bugetul Complexului Energetic Oltenia şi se lucrează la un proiect de hotărâre de guvern prin care fondurile vor fi transferate în bugetul Ministerului Economiei, care este instituţia în drept să realizeze exproprierile de terenuri. În urma actului normativ respectiv, sumele care vor fi plătite proprietarilor vor scădea în mod simţitor şi vor avea în vedere doar nivelul pieţei. Mulţi proprietari de terenuri din zonele miniere obişnuiesc să blocheze activitatea carierelor prin zecile şi sutele de mii de euro pe care le cer în schimbul pământurilor. „Suntem pe ultima sută de metri cu documentaţiile de expropriere la Carierele Jilţ Nord şi Jilţ Sud. Singura problemă este că Ministerul Economiei, care este expropriator, nu deţine fondurile necesare pentru a face plăţile, de a expropria în numele nostru. Noi avem sumele necesare în buget şi trebuie creat un mecanism de transfer al banilor de la CEO la minister. Am elaborat un proiect de hotărâre de guvern care va fi analizat la Ministerul Economiei. Când va fi publicată în Monitorul Oficial, putem spune că preţul în unele zone va scădea de 20 de ori, dacă nu cumva mai mult. Se va expropria conform preţurilor strandard ale pieţei“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.
Cărbune pe bandă la Turceni
Potrivit şefului producătorului de energie electrică şi lignit din Oltenia, una dintre principalele ţinte ale companiei în perioada următoare va fi realizarea unei investiţii în transportul cărbunelui pe bandă. Este vorba de legarea carierelor din Jilţ de Termocentrala de la Turceni şi eliminarea transportului pe calea ferată. CEO cheltuiește anual milioane de euro cu transportul lignitului cu vagoanele din cariere la depozitul de la Turceni. Pentru materializarea investiţiei s-a luat deja legătura cu specialişti din mineritul din Polonia şi din alte ţări. „Avem o colaborare cu sectorul energetic din Polonia. Este o zonă energetică şi minieră populată intens – Silezia. Ne-am gândit la un sistem de cooperare. Proiectul meu de suflet este transformarea Termocentralei Turceni în termocentrală la gura minei. Vrem să avem cărbune pe bandă şi să nu mai existe transport pe calea ferată. Dacă vom suplini cei 37 de kilometri de cale ferată cu o bandă de transport, ar fi o ieftinire spectaculoasă a preţului la energie. Amortizarea investiţiei va fi de numai şase ani. Avem mai multe variante pentru investiţie şi trebuie să ne decidem pe ce vrem: un tronson sau mai multe. Am identificat parteneri polonezi care au experienţă în acest gen de lucrări. Polonezii au venit la noi. Am şi văzut o bandă în Estonia de zece kilometri. L-am trimis pe domnul director Antonie acolo. Sperăm să rentabilizăm activitatea Termocentralei Turceni. Vrem să invităm mai multe firme să vadă la faţa locului ce este de făcut, să avem o competiţie între cei care vor face lucrarea“, a mai spus Ciurel.
Cota de cărbune, în bani
Altă problemă aflată în atenţia administraţiei Complexului Energetic Oltenia este acordarea cotei de cărbune angajaţilor care au depus cereri în acest sens. Ciurel a declarat că angajaţii care nu vor cota de cărbune în natură vor primi bani pentru plata agentului termic. „Noi am semnat cu sindicatele un protocol privind acordarea cotei de cărbune în natură şi pentru cei care nu vor să primească bani. M-am întâlnit, pe rând, cu reprezentanţii tuturor sindicatelor. Am stabilit să prelungim perioada de primire a cererilor pentru cota de cărbune cu o lună şi, pe de altă parte, până la sfârşitul anului, să plătim în numerar celor care nu vor cărbune. Plătim 575 de lei, adică în jur de 800 de kilowaţi. La ţară, acesta este consumul pe un an. Toată lumea va primi banii în noiembrie şi în decembrie. Jumătate din salariaţi vor lua în noiembrie şi jumătate în decembrie. Nu ştiam dacă putem să acordăm cota de cărbune. A fost un an ploios şi greu. E bine că putem să dăm banii pentru cei care nu iau cota în natură“, a spus Ciurel.
93 de grevişti la CEO
Laurențiu Ciurel a menţionat că în toată compania sunt 93 de angajați în grevă japoneză, nemulţumiţi de faptul că vor fi transferaţi la alte locuri de muncă. Conducerea companiei poartă deja discuții cu greviștii, dar, potrivit lui Laurenţiu Ciurel, în urma unei analize, doar unul dintre grevişti ar avea dreptate. „Sunt oameni care, politic, acum doi – trei ani, au fost promovați nemeritat pe anumite funcții. Tot ce fac eu este să aduc lucrurile la normal. Eu merg zilnic la sucursale şi săptămânal la cariere. Am avut întâlniri la Mătăsari cu sute de sindicalişti. Au fost probleme punctuale. Nu se poate spune că eu nu dialoghez cu sindicatul. Am discutat şi cu cei de la Craiova. Li se pare că sunt nedreptăţiţi, că încărcăm mai puţine grupuri pe Dolj. Merg şi eu cu ce e mai bine. Am primit de la FNME o listă cu oameni, să le reţin cotizaţia. Din prima verificare de pe prima listă am găsit 60 care aveau adeziune la altă federaţie… Încercăm să ne dezvoltăm şi în alte direcţii. Vrem să facem această linie de brichetare. Avem un studiu de prefezabilitate pentru lichefierea lignitului, să scoatem gaz din cărbune. Vrem să avem alternative pentru producţie, atunci când vom încărca mai puţin grupurile de la Işalnia şi Craiova II… Aşadar, nu se poate spune că nu există o preocupare faţă de problemele legate de locurile de muncă şi problemele sindicatelor“, a mai menţionat şeful CEO. Managerul CEO a precizat că numirea noilor membri ai directoratului CEO a fost amânată de firma de recrutare, urmând ca numele viitorilor şefi să fie făcute publice în aproximativ două săptămâni.