17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Atenţie la intoxicaţia cu ciuperci!

Dolj: Atenţie la intoxicaţia cu ciuperci!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a emis o avertizare privind consumul de ciuperci culese din mediul natural (pădure, câmp, fâneţe, teren infiltrat cu substanţe toxice etc). În ultimele zile în mai multe localităţi din ţară au fost înregistrate cazuri de intoxicaţie cu ciuperci.
Ciupercile culese din mediul natural pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. „Substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic. Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, datorită frecvenţei crescute mai ales în mediul rural, cât şi din cauza gravităţii lor. Ele  constituie una dintre marile urgenţe medicale deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi cât şi la copii”, atrag atenţia reprezentanţii DSP Dolj.

Primele simptomele pot apare la câteva minute după ingestie sau după trei-şase ore şi chiar mai mult şi constau în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, iar în formele grave, stare confuzională, halucinaţii.

Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS