9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn suflet de 11 ani îşi doreşte să meargă

Un suflet de 11 ani îşi doreşte să meargă

Iustin Cosmin Ion a împlinit sâmbătă, 4 octombrie, 11 ani, iar cea mai mare dorință a sa este să meargă și să se joace ca și ceilalți copii. Suferă de tetrapareză spastică, afecțiune pe care o are din naștere. Primii pași din viața lui i-a făcut abia în acest an, dar într-un bazin cu apă dintr-un centru de recuperare.
Şi-a petrecut o mare parte din viață în centrele de recuperare. Este mai tot timpul pe drumuri, între casă și clinicile în care se internează pe perioade îndelungate, unde urmează diverse tratamente și exerciții de recuperare. Cu toate acestea, Iustin este mai tot timpul vesel și optimist. „Atunci când am suflat în lumânare, de ziua mea, mi-am pus o dorință, aceea de a putea merge. Aș vrea să mă joc și eu împreună cu ceilalți copii“, a spus Iustin. Este însoțit peste tot de mama lui, Camelia, care luptă din răsputeri ca fiul ei să se poată deplasa singur. „La un an ne-am dat seama că are probleme și ne-am dus la medic. A fost diagnosticat cu tetrapareză spastică și retard psiho-motor la Spitalul «Alexandru Obregia» din București“, a povestit Camelia.

De 11 ani în sala de recuperare

Imediat după aflarea cumplitului diagnostic, au început tratamentele de recuperare, care constau în exerciții de kinetoterapie, gimnastică, împachetări cu nămol și parafină, fizioterapie, gimnastică medicală în bazin. Dacă ar fi să adune laolaltă perioadele petrecute în spitale, Iustin a fost internat, alături cu mama lui, aproximativ trei ani. De obicei, recuperarea se desfășoară în clinici de specialitate, dar continuă și acasă, la cabinetele medicale de kinetoterapie sau fizioterapie din Târgu Jiu. În urmă cu puțin timp, părinții au mers împreună cu Iustin la Galați, la Fundația Ikon care colaborează cu clinica din Chișinău, unde se efectuează operațiile, pentru a fi consultat de medicul Marcel Platon, chirurg, ortoped, traumatolog pediatru din Republica Moldova.
„În urma consultației doctorul a stabilit ca Iustin să fie operat anul acesta sau cel târziu anul viitor, pentru că, altfel, există riscul de a se deforma oasele fiind în creștere și având mușchii spastici. Operația ajunge cam la 2.000 de euro“, a spus Camelia. De asemenea, operația va trebui repetată după o anumită perioadă. Intervenția nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Intervenția chirurgicală este realizată la Chișinău, de o echipă de medici ruși, din orașul Tula, singurii din lume care efectuează astfel de invervenții. Operația constă în efectuarea unor incizii subcutanate și, cu ajutorul, unui bisturiu special, se va interveni asupra mușchilor spastici. În orașul rusesc Tula există un spital specializat în astfel de intervenții chirurgicale, iar medicii merg și operează în toată lumea. Camelia a creat și o pagină pe facebook pentru susținerea băiețelului, denumită «Fii alături de Iustin!». „În acest grup invităm să ni se alăture toți oamenii de bine care pot să ne ajute să susținem terapiile și tratamentele necesare pentru a-l ajuta pe Iustin să-și împlinească visul de a merge în picioare“, a spuse Camelia pe pagina de socializare.

Cont pentru donaţii 

Cine vrea să-l ajute pe Iustin în lupta pe care o duce de 11 ani cu boala poate să doneze orice sumă în contul
RO18RZBR0000060016286466 deschis la Raiffeisen Bank, pe numele Ion Camelia Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS