23.1 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local „Q.E.D.” , filmul românesc al toamnei, rulează la Râmnicu Vâlcea

„Q.E.D.” , filmul românesc al toamnei, rulează la Râmnicu Vâlcea

Cel mai apreciat film românesc al anului, „Q.E.D.”, scris și regizat de Andrei Gruzsniczki și selecționat în peste 20 de festivaluri internaționale, se lansează din 10 octombrie în 27 de orașe, inclusiv la Râmnicu Vâlcea. Spectatorii îl vor putea vedea, în prima săptămână de lansare, la Cinema Geo Saizescu și Line Cinema din Râmnicu Vâlcea.

„O poveste despre paranoia și trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, îl descria „The New York Times”, după proiecția de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicației de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat în alb-negru și reușește „o remarcabilă recreare a epocii”. Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciază că este „un film inteligent structurat și bine jucat, care-și plătește polițele în scenele de final”.

Ofelia Popii_Sorin Leoveanu_QED_foto Ancuta Iordachescu

Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. În rolurile centrale: talentații actori de teatru Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie și trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj și îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Ofelia Popii şi Virgil Ogăşanu
Ofelia Popii şi Virgil Ogăşanu

Filmul și marchează o premieră în cinematografia românească de după 1989: este primul realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1987) încoace. Vivi Drăgan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme în portofoliu, semnează imaginea ambelor producții. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnată de Cristian Niculescu și premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparține Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihăilescu.
„Q.E.D.” a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost proiectat în peste 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiția internațională TIFF 2014 și a câștigat, totodată, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.

Andrei Gruzsniczki şi Vivi Drăgan Vasile
Andrei Gruzsniczki şi Vivi Drăgan Vasile

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009), debut proiectat și premiat în numeroase festivaluri.
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio și HBO România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Motociclist din Sibiu, lovit de o mașină la Novaci

În urmă cu puțin timp, în localitatea...

ȘTIRI GdS

Bărbat de 37 de ani, reținut pentru că șantaja...

Un bărbat de 37 de ani din Brezoi, județul Vâlcea, a fost prins, vineri, în flagrant delict în timp ce primea de...

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Campania Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți,...

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi  Mehedinţi au desfăşurat...

Râmnicu Vâlcea: Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional ”Mircea...

Primarul Mircia Gutău a inaugurat Sala de Festivităţi modernizată a Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” – cu această ocazie, a fost dezvelit...

Oscar, şarpele hoinar” revine la Râmnicu Vâlcea pentru a...

Peste 8.000 elevi din 12 oraşe din România vor lua startul luni, 21 septembrie 2020, în cea de-a 7-a ediţie a campaniei...