27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDonează sânge! Şi tu poţi salva o viaţă!

Donează sânge! Şi tu poţi salva o viaţă!

Donează şi tu sânge şi oferă-i unui bolnav şansa să trăiască
Donează şi tu sânge şi oferă-i unui bolnav şansa să trăiască

Viaţa unui pacient depinde de multe ori de o picătură de sânge. Campania „Salvează o viaţă! Donează sânge! Împreună pentru viaţă!“ a debutat luni şi ne îndeamnă pe toţi să donăm sânge. Spitalele au nevoie în fiecare moment de sânge pentru a salva vieţi. Fiecare picătură de sânge este un câştig atât pentru cel care donează, cât şi pentru pacientul aflat în nevoie.

România este pe penultimul loc în Europa la donarea de sânge, iar cel mai mult au de suferit din această cauză pacienţii care au RH negativ, grupă de sânge rar întâlnită, ce lipseşte mai tot timpul din spitale. Campania „Salvează o viaţă! Donează sânge! Împreună pentru viaţă!“ este organizată de Societatea Studenţilor Medicinişti (SSM) din Craiova împreună cu Filiala Craiova a Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, sub coordonarea Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi Estetică a Spitalului de Urgență Craiova, şi va dura două săptămâni.
Ideea proiectului a apărut în urma unei nevoi acute de sânge, pentru pacienţii din această clinică, dar şi din celelalte secţii.
Cei mai problematici sunt pacienţii care au arsuri pe o mare suprafață din corp, după cum atrag atenţia medicii.
„De cele mai multe ori întâlnim cazuri de pacienţi în vârstă, cu multiple boli asociate şi cu anemie, care au nevoie de sânge. În boala arsului trebuie avută în vedere şi compensarea anemiei, iar pentru tratament este nevoie de cel puțin trei-patru pungi de sânge. De asemenea, mai sunt necesare una-două pungi de sânge, intraoperator, plus necesarul de sânge postoperator, ce variază de la un pacient la altul“, a spus coordonatorul proiectului.
Studenţii medicinişti care organizează campania îşi doresc să informeze oamenii cu privire la donarea de sânge. „Sperăm ca numărul donatorilor să crească, dar să rămână constant şi după campanie. Cel mai important este ca populaţia să înţeleagă nevoia acută de sânge şi importanţa acestuia. La Secţia de Chirurgie Plastică este o mai mare nevoie, pentru că tratarea arşilor necesită mult sânge, însă toate secţiile au nevoie la un moment dat de sânge. Donarea aduce beneficii şi donatorilor, iar ei pot face un gest umanitar care să salveze vieţi“, a precizat Călin Hădăreanu, președinte SSM.

Lipsa sângelui ţine pacienţii în spital cu lunile

Din păcate, pentru cei mai mulţi pacienţi se găsesc foarte greu donatori. Şi mai greu este pentru pacienţii singuri, care nu au rude ce pot dona pentru ei. Din această cauză, sunt situaţii în care pacienţii sunt nevoiţi să rămână internaţi două-trei luni, până se reuşeşte reechilibrarea lor, atrag atenţia organizatorii campaniei.
„Acest lucru pune în pericol sănătatea pacientului, prin întârzierea tratamentului, dar aduce şi costuri suplimentare spitalului, ambele situaţii putând fi evitate dacă am dispune de un stoc de sânge care să satisfacă nevoile Clinicii şi ale spitalului“.
Medicii spun că de-a lungul timpului s-au confruntat cu lipsa sângelui atunci când pacientul avea foarte mare nevoie. Coordonatorul campaniei a povestit că, în urmă cu câteva luni, un bătrân cu escară (distrugere localizată a pielii care apare la bolnavii care zac la pat – n.r.) s-ar fi putut vindeca în maximum trei săptămâni deoarece nu avea infecție şi putea fi grefat foarte repede, dar, pentru că nu s-au găsit donatori, spitalizarea s-a prelungit până la două luni.
„Alt caz care ne-a pus probleme foarte mari a fost cel al unui pacient ars, cu o grupă rară de sânge, 01 negativ, care nu avea rude şi pentru care s-a găsit foarte greu sânge. Atunci personalul Clinicii s-a mobilizat foarte mult, apelând chiar şi la cunoştințe şi rude, iar cazuri de acest gen sunt multe“, a adăugat coordonatorul proiectului.

„Cei care vin să doneze trebuie să se înarmeze şi cu răbdare“

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova este locul unde trebuie să mergeţi pentru a dona sânge. În medie, aici ajung 30-40 de donatori pe zi, deşi necesarul este de 70. Pentru a deveni donator trebuie să îndepliniţi anumite cerinţe, după cum atrage atenţia dr. Sevastiana Bran, directoarea centrului. „Donatorul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, să aibă peste 55 kg femeile şi peste 65 de kilograme bărbaţii. Donatorul nu trebuie să sufere de boli contagioase precum hepatită, tuberculoză şi să nu fie răcit. Cei care vin să doneze trebuie să se înarmeze şi cu răbdare pentru că personalul nu este foarte numeros“, a precizat dr. Sevastiana Bran. Cei care donează sânge au şi avantaje. O donare scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În urma donării, rezistența la traumatisme creşte, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai repede, acesta fiind obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. La acestea se adaugă şi beneficiile materiale, şapte tichete de masă, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia din localitatea de domiciliu sau la cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS