6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătrâni copleşiţi de datorii

Bătrâni copleşiţi de datorii

Pensionara cu actele de împrumut
Pensionara cu actele de împrumut

Toamna a venit cu probleme pentru 1.500 de pensionari din Mehedinţi cărora Casa Judeţeană de Pensii le-a pus poprire pe singura sursă de existenţă. Oamenii au făcut credite la bănci şi nu şi-au mai putut plăti datoriile sau nu şi-au mai achitat taxele şi impozitele, astfel că s-a cerut executarea silită.

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Mehedinţi merg zilnic zeci de pensionari să depună acte pentru un împrumut, întrucât din pensii nu îşi permit să se pregătească pentru iarnă. Bătrânii spun că instituţia acordă credite cu dobândă avantajoasă şi doar cu ajutorul lor reuşesc să achite cheltuielile la întreţinere, să cumpere lemne pentru sezonul rece sau zarzavaturi pentru conserve. În ultima săptămână, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Mehedinţi a acordat 90 de împrumuturi. Numai că unii pensionari nu mai reuşesc să îi returneze, astfel că ajung să fie executaţi silit.

Datoriile pensionarilor, greu de recuperat

Bucuria că reuşesc să achite cheltuielile cu întreţinerea sau că îşi fac provizii pentru iarnă se transformă într-un chin câteva luni mai târziu pentru cei care nu reuşesc să achite împrumuturile. Aşa se face că mulţi pensionari au ajuns să fie executaţi silit. Potrivit preşedintelui Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Mehedinţi, Mircea Caragioiu, în luna octombrie, sunt 23 de pensionari cărora li s-a pus poprire pe singurul venit.
„Avem 23 de popriri pe luna octombrie, șase pe septembrie. Majoritatea popririlor se pot executa, dar sunt pensionari care nu şi-au plătit datoriile şi atunci am trecut la executări judecătoreşti“, a declarat Mircea Caragioiu.
Cele mai vechi datorii ale pensionarilor din Mehedinţi sunt însă la taxe şi impozite sau la împrumuturile pe care le-au luat din bănci. Luna aceasta, 1.500 de pensionari vor primi pensia mai mică, pentru că au fost executaţi silit.
„În prezent, avem 1.500 de popriri cu o valoare totală de 276.000 de lei. Aceste popriri le primim de la bănci, de la executorii judecătoreşti, de la CAR-ul pensionarilor mai puţine. Sunt foarte multe de la administraţiile locale din judeţ şi din municipiu pentru impozite şi taxe neplătite la timp“, a declarat directorul executiv al Casei de Pensii Mehedinţi, Ioana Richard. În Mehedinţi sunt 80.000 de pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS