5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu beneficiat ilegal de ajutorul pentru încălzirea locuinţei

Au beneficiat ilegal de ajutorul pentru încălzirea locuinţei

Primăria Târgu Jiu are de recuperat ajutoarele acordate ilegal
Primăria Târgu Jiu are de recuperat ajutoarele acordate ilegal

Curtea de Conturi a României a descoperit că 125 de familii din Târgu Jiu au beneficiat ilegal de ajutorul de încălzire. Potrivit raportului de control derulat la Primăria Târgu Jiu, verificările au vizat sezoanele de iarnă 2012–2013 şi 2013– 2014, respectiv plăţile făcute pe ultimii doi ani de către municipalitate. Nu mare le-a fost mirarea celor de la Curtea de Conturi când au depistat că neregulile se întind pe o perioadă de doi ani, cu toate că dosarele verificate de inspectori trecuseră şi prin filtrele funcţionarilor municipalităţii.
Cel mai probabil, condiţiile pe care familiile le îndeplineau la depunerea cererii s-au modificat pe parcursul sezonului de iarnă, însă primăria nu a mai fost anunţată despre acest lucru. Astfel, 125 de familii au beneficiat pe nedrept de ajutorul acordat de stat la încălzirea cu gaze, lemne, cărbune sau electricitate.

Prejudiciu de peste 127.000 de lei

Alina Toader, directorul adjunct al Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu, a declarat că primăria are de recuperat 127.208 lei de la cele 125 de familii. Cei vizaţi au obligaţia de a returna ajutorul acordat în termen de 180 de zile de la data la care au fost notificaţi, în caz contrar se va ajunge la aplicarea de penalizări.
„În sezonul trecut, am avut aprobate 4.436 de cereri la sistemul de încălzire cu gaze naturale, la energie – 91 şi la lemne – 385. Numărul este constant de la an la an, cu mici fluctuaţii de câteva zeci de cereri. Am avut situaţii cu sume ce trebuie să se recupereze deoarece au fost încasate ilegal. Au fost controale ale Curţii de Conturi, din sezoanele 2012-2013 şi 2013-2014. Avem 125 de familii care au încasat ilegal aceste subvenţii. Suma prejudiciului pe cele două sezoane este de 127.208 lei. Oamenii au dobândit între timp bunuri şi nu le-au declarat. Nu au fost venituri nedeclarate. Sunt sume intervenite pe parcursul sezonului rece, când au apărut modificări şi oamenii nu au anunţat deoarece noi facem verificări la momentul depunerii cererilor. Au termen 180 de zile fără să se calculeze penalizări de la data comunicării dispoziţiei, pentru ca oamenii să dea banii înapoi“, a precizat Alina Toader, directorul adjunct al Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu.

Pregătiri pentru depunerea de cereri

Primăria Târgu Jiu primeşte şi în acest an cereri din partea celor care doresc să beneficieze de ajutorul pentru încălzire. Începând cu 20 octombrie, se depun cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale, în sezonul rece 2014-2015. Centrele de primire a cererilor vor funcţiona în cele patru Cluburi ale vârstei a treia din străzile Olteniţa, Mioriţei, Debarcader şi „Tudor Vladimirescu“. Programul de lucru va fi de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00, şi sâmbăta şi duminica, de la 9.00 la 13.00. Pentru încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi (lemne) şi energie electrică, cererile se depun la sediul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu. Persoanele singure sau familiile care îndeplinesc condiţiile stabilite de lege pentru acordarea dreptului şi depun cererile până la 20 noiembrie 2014 vor beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţelor începând cu 1 noiembrie 2014. Condiţia principală de acordare a ajutorului este ca beneficiarul să nu aibă un venit pe membru de familie mai mare de 615 lei. De asemenea, să nu deţină mai mult de 3.000 de lei în cont sau o maşină mai nouă de zece ani sau două maşini mai vechi de zece ani, la care se adaugă şi deţinerea altor categorii de bunuri prevăzute de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS