16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum afli vârsta la care te poți pensiona

Cum afli vârsta la care te poți pensiona

Persoanele interesate pot afla, fără să mai bată drumul la Casa de Pensii, care este anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, dar și la ce vârstă se pot pensiona anticipat
Persoanele interesate pot afla, fără să mai bată drumul la Casa de Pensii, care este anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, dar și la ce vârstă se pot pensiona anticipat

Cu atâtea schimbări legislative, cei trecuți de prima tinerețe se întreabă, deja, când vor ieși la pensie. Cei interesați pot afla în mai puțin de un minut care este anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, dar și la ce vârstă se pot pensiona anticipat, cu sau fără penalizarea de la pensie. Datele fiecărui doritor se pot afișa on-line de câteva zile încoace.

Până în prezent, oamenii puteau afla luna și anul la care vor ieși la pensie lecturând anexele 4 și 5 de la Legea nr. 263/2010 cunoscută și drept Legea pensiilor, anexe care cuprind tabele uriașe cu anii de pensionare, în funcție de anul și luna nașterii solicitantului. Acum, acest lucru este posibil să fie verificat și pe internet. De câteva zile, se poate verifica și on-line vârsta de pensionare, de la birou sau de la computerul de acasă. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a introdus recent, pe portalul său, www.cnpp.ro, chiar pe pagina principală, aplicația „Când mă pot pensiona“. Trebuie să introducerți anul nașterii, luna și ziua într-o casetă, apoi să introduceți mai jos, într-o altă căsuță, un cod afișat pe ecran (capcha), pentru ca acel computer să se asigure că o persoană folosește soft-ul și nu o mașinărie. În mai puțin de un minut, pe ecran apar toate datele legate de anul în care persoana respectivă se poate pensiona la limită de vârstă, anul în care poate ieși la pensie anticipat sau anticipat parțial, respectiv stagiul minim de cotizare pe care trebuie să îl aibă atunci, la vremea la care iese la pensie. O femeie născută pe 25 aprilie 1970 poate ieși la pensie în aprilie 2033, cu o vechime minimă de 15 ani în acte. Dacă femeia respectivă dorește să se pensioneze anticipat, atunci poate ieși la pensie în 2028, dar numai dacă are minimum 43 de ani vechime, ceea ce este destul de dificil. Aceeași persoană poate ieși cu pensie anticipată parțial tot în aprilie 2028, dar are nevoie de minimum 35 de ani vechime, iar penalizarea care i se aplică la pensie este între zero și 45%, invers proporțională cu anii rămași până la pensionarea la limită de vârstă.
Un bărbat născut la 31 decembrie 1979 poate ieși la pensie peste 30 de ani de acum înainte, adică în 2044, dacă vrea să iasă la limită de vârstă, cu condiția să fi lucrat cel puțin 15 ani, până la acea vârstă. Bărbatul dat ca exemplu se poate pensiona anticipat începând cu decembrie 2039 dacă are 43 de ani vechime sau se pensionează anticipat din aceeași lună și an, dacă are 35 de ani vechime, însă această formă este cu penalități.

Pensionați pe caz de boală

Numărul persoanelor care cer să se pensioneze din motive medicale este în continuare crescut în Dolj. Potrivit Institutului Național de Statistică, pe trimestrul al doilea al anului 2014, în Dolj existau 29.585 de persoane pensionate pe caz de boală, acesta fiind cel mai mare număr de persoane pensionate medical din toate județele Olteniei. Aceștia se adaugă celor 187.377 de pensionari de asigurări sociale, pensionari beneficiari de ajutor social și pensionari IOVR care existau în Dolj după primele luni ale anului 2014, potrivit datelor transmise GdS de Direcția Regională de Statistică Dolj. Cu alte cuvinte, pensionarii pe caz de boală și cei ieșiți la limită de vârstă totalizează 216.962 de persoane în Dolj pe primele luni din 2014. Lor li se adaugă și alte tipuri de pensionari, cum ar fi cei care ies la pensie din rândul Armatei, dar care nu apar pe statisticile INS.

Există cereri pentru pensionare an de an

În 2011, existau mult mai mulți pensionari pe caz de boală, dar, cel mai probabil, unii dintre ei s-au stins din viață, iar alții au fost depensionați. Din datele de la Casa Județeană de Pensii (CJP), în Dolj, în 2011 au fost depensionați 561 de oameni, în 2012 au fost depensionate 76 de persoane, iar anul trecut 42 de persoane, fie dintre cei a căror stare de sănătate s-a ameliorat, fie dintre cei descoperiți că nu aveau nici un fel de boală.
În 2011 și 2012, aceste pensionări pe caz de boală aproape că se stopaseră, din cauză că statul cerea o vechime minimă pentru cei care se îmbolnăveau și doreau să iasă la pensie de invaliditate. Dar nimeni nu poate decide dacă se îmbolnăvește grav abia când a intrat în câmpul muncii sau după ce a muncit o bună perioadă de timp, astfel că măsura restrictivă a fost considerată neconstituțională. Decizia Curţii Constituţionale nr. 680/2012 a stabilit că nu mai este nevoie să existe un stagiu de cotizare în raport cu vârsta persoanei. Astfel că, din 2013, a crescut numărul celor pensionați pe caz de boală. De la 1 ianuarie 2013 încoace, mii de oameni au dorit să iasă la pensie cu grad de invaliditate și au depus cereri în acest sens la Casa Județeană de Pensii Dolj.
Și în 2014, „tirul“ de cereri de pensionare pentru înscrierea la limită de vârstă a continuat, ca, de altfel, și cererile pentru pensie de invaliditate. „De la începutul anului și până la 30.09.2014 au fost depuse, la Casa Județeană de Pensii Dolj, 2.349 de cereri de pensionare și 1.376 de cereri pentru înscrierea la pensie de invaliditate“, a precizat, pentru GdS, Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS