16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCare este pensia medie în Oltenia

Care este pensia medie în Oltenia

Doljul este cel mai mare județ din Oltenia și cu cel mai mare număr de pensionari. De aceea, se formează și cozi uriașe  la ghișeele instituției abilitate să lucreze cu pensionarii
Doljul este cel mai mare județ din Oltenia și cu cel mai mare număr de pensionari. De aceea, se formează și cozi uriașe
la ghișeele instituției abilitate să lucreze cu pensionarii

După numărul de pensionari din asigurări sociale de stat și după numărul persoanelor pensionate pe caz de boală, Doljul deține primul loc în regiune, dar este și cel mai mare județ al Olteniei. De asemenea, în Dolj există mai mulți pensionari decât angajați la privat. Dar, după pensia medie, însă, județul Gorj este în top.

Doljul deține supre­mația în regiune în ceea ce privește numărul de pensionari înregistrați. Institutul Național de Statistică (INS) a publicat numărul pensionarilor existenți pe regiuni și pe județe în trimestrul al doilea al anului 2014, precum și pensia medie pe fiecare astfel de zonă. Pensionarii cu pensii din asigurările sociale de stat sunt în număr de 484.438 în județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. În Dolj, trăiesc 154.440 de persoane pensionate pe acest sistem, județul deținând locul întâi în regiune din punct de vedere al pensionarilor, dar este și un județ foarte mare, comparativ cu celelalte din Oltenia, având peste 600.000 de locuitori.

Numărul de pensionari, mai mare decât numărul de salariați la privat

Oamenii care au un loc de muncă activ la firme private și la firme de stat (excluzând bugetarii) sunt mai puțini la număr decât pensionarii doljeni, potrivit datelor statistice. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj anunța, în urmă cu două săptămâni, că numărul angajaților din Dolj era, în partea a doua a lunii trecute, de 137.678 de salariați cu acte în regulă, deci înregistrați în REVISAL (registrul electronic de evidență a salariaților din România). Cu alte cuvinte, în Dolj numărul salariaților este mai mic cu 16.762 de persoane decât numărul pensionarilor evidențiat mai sus.
În topul referitor la numărul de pensionari, după Dolj urmează Vâlcea, unde există 100.744 de pensionari. În Olt sunt 93.584 de pensionari, în Gorj sunt 76.757, în timp ce în Mehedinți trăiesc cei mai puțini pensionari, respectiv 58.913, dar este și județul mai mic.
Și Direcția Regională de Statistică Dolj ne-a comunicat numărul pensionarilor din sistemul public de pensii, chiar împreună cu cei din agricultură, cu pensionarii beneficiari de ajutoare sociale, dar și cu pensionarii IOVR. Din toate aceste categorii, în Oltenia există 569.962 de pensionari, cei mai mulți dintre ei trăind în Dolj (187.377 de persoane). Potrivit statisticii doljene, în toate cazurile de pensii existente în scriptele instituției, pensia medie în regiunea Sud-vest Oltenia este de 726 de lei.

INS nu publică detalii despre numărul și cuantumul pensiilor speciale și MApN

Statisticile publicate de INS nu prezintă și numărul pensionarilor MApN, respectiv pensiile medii ale acestora, și nici pensiile speciale, care sunt mult mai mari decât cele ale pensionarilor înregistrați în sistemul public de pensii și sunt clasificați în rândul pensionarilor de asigurări sociale. Cei cu pensii speciale sunt plătiți de la bugetul de stat și nu din fondul destinat pensiilor publice, dar ei nu se găsesc în nici un fel de statistici.

Câți pensionari pe caz de boală există în Oltenia

În fiecare județ al Olteniei există și mulți pensionari pe caz de boală, cei mai mulți fiind încadrați în gradul II de invaliditate. Pe toate cele trei grade de invaliditate, în Dolj există, pe trimestrul al doilea al anului, în evidențe 29.585 de persoane. În Gorj, sunt 12.603 de pensionari pe caz de boală. În Mehedinți, sunt doar 6.452 de astfel de persoane, acesta fiind și județul cu cei mai puțini pensionari pe caz de boală. În schimb, în Vâlcea, care nu este un județ foarte mare din puct de vedere al numărului de locuitori, există foarte mulți pensionari cu grade de invaliditate diferite: 22.500 de persoane, foarte multe persoane fiind pensionate cu gradul II de invaliditate. La nivelul Olteniei sunt 87.050 de persoane pensionate pe caz de boală.

Care este pensia medie pe județe

Potrivit INS, în trimestrul al doilea al acestui an, cea mai mare pensie medie pe județ din Oltenia se regăsește în Gorj. În medie, o persoană pensionată primește 879 de lei pe lună. Nu este o pensie ca în alte state europene, dar este mult mai mare decât salariul unui muncitor care își câștigă pâinea muncind de dimineața până seara și care este plătit cu salariul minim pe economie, de 670 de lei net pe lună (900 de lei brut).
În Gorj, trăiesc mulți pensionari care au lucrat ca mineri și probabil acestui fapt se datorează pensia puțin mai mare, pentru că au avut condiții grele de muncă în subteran. Și cei din Mehedinți au pensii peste media pe regiune. Pensia medie în respectivul județ este de 809 lei pe lună, de asemenea, ceva mai mare decât salariul minim cu care pleacă acasă un muncitor de rând. În Dolj, pensia medie pe județ este de 794 de lei.
La Vâlcea este 784 de lei pe lună, iar cea mai mică pensie medie se înregistrează în Olt, fiind de 728 lei pe lună. Potrivit INS, fondul total de pensii plătite într-o lună tuturor pensionarilor din Oltenia este de 1,154 miliarde de lei. Evident, cel mai mare cuantum al tuturor pensiilor din asigurări sociale este virat la Dolj, unde se achită 368 de milioane de lei pe lună către toți acei pensionari înregistrați în sistemul asigurărilor sociale.

Numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat din Oltenia și banii încasați de aceștia*

Județ          Nr. pensionari        Bani cuveniți             Pensia medie lunară
Dolj                 154.440                     368 mil. lei                794 lei/persoană
Gorj                76.757                         202 mil. lei                879 lei/persoană
Mehedinți     58.913                        142 mil. lei                 809 lei/persoană
Olt                  93.584                        204 mil. lei                728 lei/persoană
Vâlcea           100.744                      237 mil. lei                 784 lei/persoană
Total             484.438 persoane     1,154 mld. lei             795 lei/persoană
*Date preluate de la INS, reprezentând statistica la trimestrul al doilea 2014

Numărul pensionarilor pe caz de boală (gradul II) din Oltenia și banii încasați de aceștia*

Județ               Nr. pensionari              Bani cuveniți/lună            Pensia medie lunară
Dolj                        11.466                           21 mil. lei                            609 lei/persoană
Gorj                        5.665                            11 mil. lei                             671 lei/persoană
Mehedinți             3.642                            6,6 mil. lei                          607 lei/persoană
Olt                          7.085                            12 mil. lei                            577 lei/persoană
Vâlcea                   11.075                            19 mil. lei                            594 lei/persoană
Total                  38.927 persoane     71 mil. lei                       609 lei/persoană
*Date preluate de la INS, reprezentând statistica la trimestrul al doilea 2014

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS