10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Căpșunile și Orfanii“, în premieră pe scena Naționalului craiovean

„Căpșunile și Orfanii“, în premieră pe scena Naționalului craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu“ prezintă sâmbătă, 27 septembrie, de la ora 17.00, și duminică, 28 septembrie, de la ora 19.00, în Sala studio „Ion D. Sîrbu“ spectacolul „Căpșunile și Orfanii/ Erdbeerwaisen“, un proiect realizat de instituția de cultură craioveană în colaboare cu Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2.
Titlul reprezentației „Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen“ definește o generație de copii din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți „căpșunari“, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Proiectul „Căpşunile şi Orfanii“ dezbate „prețul“ absenței părinților, el bazându-se pe o îndelungată documentare.
În lunile septembrie și noiembrie în 2013, echipa de artiști de la werkgruppe2 în colaborare cu mai multe ONG-uri au pornit în căutarea unor cazuri sociale din Craiova și din județul Dolj. Interviurile realizate cu copiii ai căror părinți au ales calea străinătății în căutarea unui loc de muncă, dar și cu bunicii sau cei care îi aveau în grijă au fost transpuse într-un scenariu dramatic ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale. Astăzi, poveștile persoanelor intervievate sunt interpretate pe scenă de patru actori, doi din trupa permanentă a Teatrului de stat Braunschweig, Sven Hönig și Oliver Simon, și doi din cea a Teatrului Național „Marin Sorescu“, Gina Călinoiu și Gabriela Baciu.
„E un gen de spectacol care se adresează direct publicului, societății. Pune multe întrebări, la fel cum ar putea atrage atenția tuturor celor abilități să susțină acești copii, lipsiți de suportul moral al părinților. E o provocare pentru noi și suntem curioși să vedem reacția publicului“, a precizat actrița Gabriela Baciu.

În turneu național

Spectacolul „Căpșunile și orfanii/ Erdbeerwaisen“ de Silke Merzhäuser şi Axel Preuß, regia Julia Roesler, va pleca în turneu naţional imediat după premieră. Prima oprire va avea loc pe 1 octombrie la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, pe 3 octombrie se va juca la Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov și apoi, pe 4 octombrie, la Teatrul Nottara din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS