10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce sunt arhipline unele clase din Craiova

De ce sunt arhipline unele clase din Craiova

Rezultate bune, copii mulți, cam acestea ar fi regulile după care funcționează în prezent unitățile de învățământ gimnazial din Craiova. Fie că sunt școli centrale sau de cartier, unele clase au efective de peste 30 de elevi. S-a ajuns chiar și la clase cu 36 de elevi, la cererea părinților, care preferă anumiți învățători sau profesori.

Pe lângă colegiile centrale, una dintre cele mai solicitate unități de învățământ din Craiova este Școala Gimnazială „Traian“. Anul acesta, unitatea de învățământ are înregistrați 1.002 elevi, față de 950, cât au fost anul trecut. Numărul mare de cereri din partea părinților apare chiar de la clasa pregătitoare. „Am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește repartiția elevilor la clasele pregătitoare. Au fost 140 de copii înscriși, care ar fi trebuit repartizați în cinci săli de clasă pentru cinci doamne învățătoare, dar foarte mulți părinți, chiar peste 40, au optat pentru o anumită învățătoare, pentru doamna Dana Cotoi. Dumneaei este, într-adevăr, foarte bună, dar nici celelalte patru învățătoare nu sunt mai prejos, numai că a apărut un zvon și aici au fost mari neînțelegeri și chiar conflicte între școală și părinți. Nu e corect ca într-o clasă să învețe 40 de elevi în condițiile în care la clasa pregătitoare noi trebuie să avem maximum 25 de elevi. Nu este în interesul copilului. Pe parcurs, au fost părinți înțelegători, au mai renunțat și să zicem că acum lucrurile s-au mai așezat și totul merge foarte bine din punctul meu de vedere“, a spus Maria Dașu, directoarea unității de învățământ.

Învață și 36 de elevi într-o clasă

Clasele de elevi de la Școala Gimnazială „Traian“ funcționează cu efective de peste 30 de copii și uneori chiar mai mari. „Am și clase cu 32 de elevi. Maximum am 36 de elevi în clasă, dar la școala noastră este extrem de greu să ne desfășurăm orele cu efective atât de mari. Ținând cont că este o școală foarte veche, datează din 1870, sălile de clasă sunt destul de mici și nu sunt spațioase. Cu greu încap peste 30 de copii. Am doar două săli de clasă mari, de peste 70 de metri pătrați. Acestea sunt laboratoarele de fizică-chimie și biologie, pe care anul acesta nu le mai pot folosi. Aici, într-adevăr, încap cu lejeritate 35-38 de elevi“, a mai spus directoarea unității de învățământ. Și cu toate că se găsesc soluții pentru a răspunde la o bună parte dintre cereri, spațiul insuficient este în continuare o problemă pentru conducerea școlii. „Anual, pierdem foarte mulți copii pentru că nu avem posibilitatea să desfășurăm after school. Părinții de astăzi sunt foarte ocupați și ar prefera să-și aducă dimineața la 8.00 copiii și să-i ia seara la ora 16.00 sau la 17.00. Să știe că sunt în siguranță. Pentru a ne extinde, am făcut anul acesta o cerere la primărie și avem promisiuni din partea doamnei primar că se va face o construcție nouă“, a mai spus directoarea instituției de învățământ. Și la grădinița școlii sunt multe solicitări. La cele trei grupe sunt înscriși 70 de preșcolari. Cei mai mulți sunt la grupa mare – 33 de copii, deși în Legea educației sunt prevăzute grupe de maximum 20 de copii pentru un astfel de învățământ.

Este nevoie și de ore suplimentare

Și la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiova sunt cereri foarte multe. Deși unitatea de învățământ dispune de numai 33 de clase, aici învață 950 de copii. „Este o unitate solicitată de părinți. Suntem în primele cinci unități școlare după rezultatele la evaluarea națională și după cele de la olimpiade. Este foarte important ceea ce învață elevii și conducerea școlii este preocupată să asigure cadre didactice bine pregătite. Avem și dotări foarte bune. Și aici menționez laboratorul nou de informatică. Avem și o tablă interactivă pe care pot pune filmulețe sau scriu cu un creion special. Avem videoproiectoare, cărți noi, mobilier foarte bun. Și de aici și cererile foarte mari. Ne apropiem de 950 de elevi. Avem 33 de clase, dintre care 20 la ciclul primar și 13 la ciclul gimnazial. Numărul este în creștere pentru că avem mai mulți elevi la învățământul primar. Clasele sunt cam aglomerate. Se trece un pic peste numărul maxim. Efectivele la gimnaziu sunt în jur de 32 – 34 de elevi. Și la învățământul primar este la fel“, a precizat Camelia Buzatu, directoarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țițeica“. „Ca să lucreze cu un număr mare de elevi, cadrele didactice trebuie să depună mai mult efort pentru ca elevii să dea randament. Se fac ore suplimentare. Îi cheamă pe cei care nu dau rezultate. Mai vin și în vacanțe. Se fac pregătiri și pentru performanță și drept dovadă stau cele 600 de premii obținute la învățământul primar și gimnazial“, a subliniat directoarea unității școlare. Efortul profesorilor trebuie susținut și de părinți. „Părinții se implică foarte mult în pregătirea elevilor. Profesorul nu poate face mult la clasă și elevul are nevoie să fie îndrumat și spre ore suplimentare. În plus, se face o monitorizare săptămânală a situației școlare“, a mai explicat Maria Dașu, directoarea Școlii Gimnaziale „Traian“ din Craiova.

Se învață și în trei schimburi

Altă unitate de învățământ suprasolicitată este Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ din Craiova. „Avem 840 de elevi anul acesta. În fiecare an crește numărul lor. Am ajuns la patru clase de pregătitoare. Efectivele în clase sunt între 25 și 30 de elevi. Sunt copii din circumscripție, dar și din afară. Aleg școala pentru cadrele didactice care au rezultate foarte une. Anul acesta, am avut 33 de elevi care au terminat gimnaziul cu medii de 10. Rezultate se pot obține și cu 30 de elevi în clase. Asta depinde de cadrul didactic și avem astfel de personal“, a spus Andreea Popescu, directoare adjunctă a Școlii Gimnaziale „Sfântul Dumitru“ din Craiova. Elevii de la această unitate școlară învață și în trei schimburi. De dimineață desfășoară ore doar cei de la clasele pregătitoare, I și a II-a. În rest, sunt programați ceilalți elevi. Cursurile încep la ora 8.00 și se finalizează la 19.35, cu pauze de cinci minute. Conducerea unității de învățământ speră ca problema spațiului să fie rezolvată. În curtea unității de învățământ a început construcția unei noi clădiri încă din 2008, dar sunt speranțe că în acest an școlar se vor finaliza lucrările.

Ce rezultate au elevii?

Directorii unităților școlare spun că părinții își aleg școlile în funcție de rezultatele pe care le obțin elevii.
„Din toate datele pe care le deținem, copiii noștri sunt pe primele locuri la colegiile de frunte. Ca un exemplu, anul acesta au absolvit clasa a VIII-a 96 de elevi și, dintre aceștia, 23 au intrat la Colegiul Național «Frații Buzești», 23 – la Colegiul «Carol I», 14 – la Colegiul «Elena Cuza» și restul la Colegiul «Nicoale Titulescu», Liceul «Tudor Arghezi», care, din punctul meu de vedere, sunt unități foarte bune. În plus, obțin premii la olimpiadele naționale și internaționale“, a precizat Maria Dașu, directoarea Școlii Gimnaziale „Traian“ din Craiova. „Peste 50-60% dintre elevi intră la Colegiile «Frații Buzești», «Elena Cuza» și «Carol I», și apoi la licele «Arghezi» sau «Henri Coandă», unde se face, de asemenea, carte“, a spus Camelia Buzatu, directoarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. Și la fel este și la Școala „Mircea Eliade“ din municipiu.
Școala „Traian“ are însă cel mai mare număr de elevi. Aici există și oferte suplimentare pentru pregătirea acestora. De doi ani, unitatea de învățământ organizează examenul Cambridge, care poate fi susținut începând cu clasa a II-a. Toți cei care participă au promovat examenul cu rezultate foarte bune, fiind obținute nivelurile B1, B2, A2. Anual, 40 – 48 de copii obțin certificatul Cambridge. „Totul se susține cu materiale și evaluatori de la British Council. Noi punem la dispoziție doar clase, copii și inteligență. Diplomele le sunt utile, atât pentru a continua studiile în străinătate, cât și în țară. Diploma poate fi echivalată la admiterea pentru o clasă cu predare bilingvă, începând cu nivelul A2. Echivalări se pot obține și la bacalaureat, dar și la universități din străinătate, unde nu mai trebuie să facă anul de pregătire lingvistică“, a spus Dana Velicescu, profesoară de limba engleză.

Ce recomandă specialiștii?

Câți elevi trebuie să fie într-o clasă a devenit de mult timp o temă de dezbatere pentru specialiștii în educație. Studiile de specialitate arată că este recomandat să se facă învățământ cu grupe cât mai mici de elevi, chiar și de 15 copii, pentru a obține randament. Pentru învățământul românesc este însă aproape imposibil de pus în practică un astfel de tip de educație. Ar fi nevoie de noi construcții. În loc să se ridice noi spații de învățământ, începând cu anul școlar 2008 – 2009, au fost închise școli chiar și din Craiova pentru a reduce cheltuielile cu utilitățile și cu personalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS