17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA

Condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA

Trimiși în judecată în mai 2006, într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, administratorii unor societăți comerciale din municipiul Craiova au fost condamnați definitiv abia vineri, printr-o hotărâre a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La începutul lunii mai 2006, procurorii DIICOT din Craiova dispuneau trimiterea în judecată a trei persoane – Marian Grigorie, zis Cocoș, din Craiova, administrator al SC GRIGMA COM SRL, Gabriel Constantin, zis Gabi Alunecosu’, tot din Craiova, director la SC SISTEM CONSTRUCT SRL, și a lui George Voinea, zis Smoală, din comuna Malu Mare, administrator la SC BONASUS IMPEX SRL Craiova.
Anchetatorii au reținut că, în perioada 2003-2004, inculpații s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni și, prin intermediul unor firme-fantomă, au realizat vânzări succesive de mărfuri și active inexistente în valoare de aproximativ nouă milioane de lei, obținând de la DGFP Dolj rambursări și compensări ilegale de TVA în sumă de aproape un milion de lei. Pentru a ascunde originea ilicită a sumelor obținute fraudulos, inculpații au efectuat transferuri bancare în mai multe conturi special constituite, divizând sumele în fracții mai mici de 10.000 de euro, pentru a nu depăși plafonul prevăzut de Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor.
Inculpații au fost acuzați de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.

Condamnaţi definitiv

În noiembrie 2007, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe Grigorie și Voinea la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar Gabriel Constantin a fost achitat pentru toate infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată. Instanța a mai hotarât ca Voinea și Grigorie, împreună cu SC GRIGMA COM SRL, să achite DGFP Dolj suma de 228.000 de lei, plus dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere la plată cu începere de la data de 30 noiembrie 2003 și până la data achitării prejudiciului.
Inculpații au formulat apel, iar Curtea de Apel Craiova le-a menținut pedepsele, însă la recurs, Curtea Supremă a hotarât ca judecătorii din Craiova să rejudece acest dosar. Ulterior, abia în noiembrie 2013, Curtea de Apel Craiova a dat sentința. Astfel, Marian Grigorie a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, însă instanța i-a condamnat de data acesta la pedepse cu executare pe Voinea și Constantin(doi ani și șase luni, respectiv trei ani de închisoare). În plus, instanța a mărit la 503.177 de lei suma care trebuie achitată de inculpați DGFP Dolj.
A urmat un al doilea recurs, iar vineri, pe data de 5 septembrie, Curtea Supremă a respins acțiunile inculpaților. Astfel, Grigorie și Voinea au rămas cu pedepsele date de Curtea de Apel Craiova, iar magistrații bucureșteni au consemnat că cel de-al treilea inculpat, Gabriel Constantin, și-a retras recursul pe data de 20 iunie 2014.

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în cursul zilei de luni Voinea a fost dus în arest.
Constantin Gabriel a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare în iunie, anul acesta, într-un alt dosar de evaziune fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS