17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă generații, aceeași pasiune

Două generații, aceeași pasiune

http://www.youtube.com/watch?v=3NyFyRWzKOk

Galeria Arta 1 a găzduit la mijlocul acestei săptămâni o expoziție aparte. În primul rând, pentru că sunt alături pe simezele galeriei lucrările a doi artiști pe care îi leagă mai mult decât pasiunea pentru artă – sunt mamă și fiu. Interesant în cazul Eleonorei Gheorghiu și al lui Lucian Irimescu este că relația dintre ei a fost invers ca în alte familii de artiști. Dacă, de obicei, părinții sunt cei care își îndrumă copiii să îi urmeze pe calea artei, aici situația a fost inversã. „Mama a împlinit 80 de ani și 25 de ani de carieră. După Revoluție a luat decizia de a-și dedica viața artei. Eu, în 1989, terminam Universitatea de Artă din București și venind acasă i-am făcut un cadou – culori, pânză, șevalet – și i-am spus să își urmeze visul“, a declarat Lucian Irimescu.
Lucrările Eleonorei Gheorghiu sunt cantonate în zona impresionistă, cu accent pe natura statică. Artista dovedește cã are un simț aparte al culorii, folosind o serie întreagã de juxtapuneri ale unor culori complementare, care dau o forță aparte tablourilor.
Cât despre Lucian Irimescu, lucrările sale sunt de o factură aparte. Combinație de lemn, gravură, sticlă și metal, acestea sunt rezultatul căutărilor pe care artisul le desfășoară de mai bine de două decenii. Tehnic, el realizează lucrări de gravură, dar folosind ceea ce artistul a numit „obținerea culorii în gravură prin procedee chimice“. Concret, a explicat Lucian Irimescu, „tot ce înseamnă nuanțe de verde-albăstrui din plăcile de gravură au fost obținute prin tratarea acestora cu acid, de diferite concentrații, și expunere la diverse tipuri de lumină“. În același timp, Lucian Irimescu practică un joc subtil între unic și multiplu. Pornind de la matricea gravurii – un exponent al multiplului în arta grafică, Lucian Irimescu realizează un singur tiraj al lucrării, dupã care matricea însăși este transformată într-un obiect de artă.
De asemenea, Lucian Irimescu revine asupra unor idei de combinare a auriului cu metalul provenit din zona de deșeu, proiectând imaginea unei lumi anomice în care valorile se pot naște de unde te aștepți mai puțin.
Tematic, lucrările artistului continuă o serie de motive care i-au devenit caracteristice – calul – ca simbol al libertății și naturii, clovnul și ochiul – introspecție și exuberanță cenzurată de un colorit sever.
Expoziția deschisă de cei doi, mamă și fiu, la Galeria Arta 1 propune un joc subtil între două tehnici diferite și două arii tematice diferite. Ceea ce dă unitate expoziției este pasiunea comună a celor doi pentru artă și convingerea că fără muncă talentul nu poate izbândi singur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS