23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a dat o lege nouă: dispare plata la paușal

S-a dat o lege nouă: dispare plata la paușal

O lege trecută pe neobservate schimbă din temelii modul în care populația care locuiește la bloc va fi facturată pentru consumul de căldură și apă caldă. Toți locatarii vor fi obligați să-și monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în fața ușii, ceea ce va duce la dispariția plății la paușal. În prezent, în multe asociații de proprietari din Craiova locatarii au decis să nu-și monteze repartitoare sau au renunțat la ele după ce au constatat iarna trecută că facturile la căldură au fost mai mici decât în blocurile unde exista contorizare individuală. Alt efect al legii ar putea fi apariția sistemului de distribuție a utilităților pe orizontală prin care rău-platnicii pot fi debranșați fără a afecta întregul bloc.

Puțini știu că în Monitorul Oficial nr. 574 din 1 august 2014 a fost publicată Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică având drept scop crearea cadrului legal pentru elaborarea şi aplicarea politicii naţionale în domeniul eficienţei energetice în vederea atingerii obiectivului naţional de creştere a eficienţei energetice. Potrivit actului normativ, care a intrat în vigoare începând cu 4 august, „măsurile de politică în domeniul eficienţei energetice se aplică pe întreg lanţul: resurse primare, producere, distribuţie, furnizare, transport şi consum final“ și au ca țintă reducerea consumului de energie cu 19% până în anul 2020.
Legea abordează capitolul energie în toate formele sale. Vorbește de eficiență energetică în cazul achizițiilor imobiliare efectuate de autorități centrale sau locale, de o strategie care ar trebui elaborată pe termen lung și de creșterea performanței energetice și mobilizarea investițiilor în renovarea clădirilor rezidențiale și comerciale, publice și private existente la nivel național.
Legea mai vorbește de înființarea unui Departament pentru Eficiență Energetică în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, departament care va monitoriza tot ce se întâmplă pe piața energiei, de la elaborarea propunerilor de politici și legislație secundară în domeniu la supravegherea pieței de echipamente și aparate pentru care există reglementări specifice privind eficienţa energetică şi proiectarea ecologică sau transmiterea către guvern, în vederea informării Comisiei Europene, până la data de 30 aprilie a fiecărui an, începând cu anul 2015, a unui raport privind progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor naţionale de eficienţă energetică.
Totodată, legea obligă autoritățile administrației publice locale din localitățile cu peste 20.000 de locuitori să numească un „manager energetic, atestat conform legislaţiei în vigoare, sau să încheie un contract de management energetic cu o persoană fizică atestată în condiţiile legii sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice agreată în condiţiile legii“ și să întocmească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice în care includ măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen de trei-șase ani.

Ce prevede legea

Dincolo de cadrul general al legii, anumite prevederi îi interesează în mod direct pe cei care locuiesc la bloc. Capitolul „Contorizare, facturare, costuri de acces“ ar putea schimba fundamental modul în care vor fi împărțite costurile suportate de populație pentru consumul utilităților, mai precis, apa caldă de la robinet și căldura din calorifere. „În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare“, spune alineatul 4 din articolul 10. Acest lucru a fost deja realizat în Craiova, fiecare bloc având la subsol un contor montat de actuala SC Termo Craiova SRL. Cel care schimbă radical lucrurile în privința furnizării utilităților la bloc este alineatul 5. „În imobilele de tip condominiu (bloc de locuințe – n.r.) racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte“. Ce înseamnă acest lucru? Prima variantă: montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor presupune amplasarea contoarelor pentru apă caldă și căldură pe casa scării, în dreptul fiecărui apartament. La rândul ei, această variantă presupune schimbarea sistemului de distribuție a utilităților de pe verticală pe orizontală. A doua variantă: se păstrează sistemul de distribuție pe verticală, apometrele de la baie și bucătărie sunt considerate elemente de individualizare a consumului pe apă caldă, dar fiecare locatar trebuie să-și monteze repartitor de costuri pe fiecare calorifer din apartament.
Prima variantă are avantaje și dezavantaje. Schimbarea sistemului presupune costuri de montare a conductelor atât pe casa scării în fiecare bloc, cât și în fiecare apartament, costuri pe care le vor suporta locatarii. Și nu sunt deloc neglijabile. În plus, așa cum se întâmplă și cu rău-platnicii la întreținere, chiar dacă asociația optează pentru această variantă, nu toți vor fi dispuși să plătească. Și atunci diferența de preț ar fi suportată de ceilalți. Partea bună este că sistemul pe orizontală dă posibilitatea Termo Craiova să ridice contorul celor care nu plătesc, fără a-i afecta pe bun-platnici. Termo ar trebui în acest caz să semneze mii sau zeci de mii de contracte cu fiecare proprietar în parte, deoarece în prezent contractele sunt semnate cu asociația de proprietari, care are calitate de administrator.
A doua variantă nu prezintă dezavantaje majore. Singurul cost ar fi plata pentru repartitoare, iar prețul este accesibil: circa 100 de lei pe aparat. Avantajul ar fi că Termo Craiova nu va mai putea da vina, așa cum a făcut-o iarna trecută, pe destabilizarea sistemului de distribuție pentru a justifica facturile disproporționat de mari la încălzire la blocuri apropiate. Așa cum GdS a relatat pe larg, au fost cazuri când locatari care au preferat să nu monteze repartitoare de costuri, deci să plătească la paușal, au avut costuri mai mici la încălzire decât cei contorizați. Acest lucru este inexplicabil, deoarece, legal, locatarii necontorizați trebuie să suporte costurile pentru diferența dintre consumul înregistrat de contorul din subsolul blocului și consumul total al celor contorizați.

Termo Craiova așteaptă normele de aplicare

Reprezentanții SC Termo Craiova SRL așteaptă apariția normelor de aplicare a legii pentru a-și da seama cum ar trebui transpusă în practică prevederea din lege, dar un lucru îl știu sigur: în oricare situație, cheltuielile le suportă locatarii. „Acele contoare de care vorbește legea înseamnă modificarea alimentării de pe verticală pe orizontală, așa cum sunt imobilele experimentale din cartierul Craiovița și de pe Calea București. O posibilă piedică ar fi investiția în acest lucru, dar în nici un caz investiția nu este a Termo, ci a locatarilor. Schimbarea sistemului depinde de fondurile fiecărei asociații sau de potențialul fiecărei scări. Lipsa eficienței costurilor ar însemna că acolo unde mai sunt trei, patru, cinci apartamente racordate la sistemul centralizat nu se justifică schimbarea distribuției. Și atunci se montează repartitoare de costuri. Se vorbește despre apă caldă și căldură, deci, dacă s-ar merge pe sistemul pe orizontală, ar fi nevoie de montarea a două contoare. Sunt circuite distincte. În situația în care se merge pe varianta repartitoarelor de costuri, apometrele de la baie și bucătărie ar respecta cerința de contorizare a apei calde, deci ar ține loc de repartitoare de costuri. Noi nu putem interveni, deoarece domeniul nostru de competență ține până la branșamentul comun. Contractele sunt semnate cu asociația, ele se fac pe branșament“, au declarat reprezentanții Termo Craiova.

Președinte de asociație: Costurile ar fi nejustificate pentru schimbarea sistemului

Președintele Asociației de Proprietari „Romarta“, Petru Becheru, nu vede cu ochi buni schimbarea sistemului de distribuție, deoarece costurile ar fi nejustificat de mari. „Majoritatea blocurilor au repartitoare de costuri. Problema este că, spre deosebire de apometre, ele au o precizie slabă. O prevedere care să oblige la schimbarea sistemului de distribuție ar fi neconstituțională. Pe lângă faptul că mutarea conductelor pe casa scării ar avea costuri nejustificate, nu poți obliga omul să schimbe sistemul de pe verticală pe orizontală. El așa a cumpărat apartamentul, așa era sistemul construit de stat. Ar fi fost o măsură bună dacă blocul ar fi fost construit de așa natură încât să permită schimbarea distribuției. Dar acum avem conducte, chiar la un sistem pe orizontală care trec dintr-un apartament în altul, căldura trece tot pe la vecin. Bune ar fi niște repartitoare cu sistem de citire prin unde radio, dar sunt foarte scumpe. Am scăpa și de plata pentru citirea pe care o fac acum firmele de repartitoare. Înmulțirea și repartizarea costurilor se fac foarte simplu, nu trebuie să plătim pentru asta. Sunt niște algoritmi clar stabiliți prin lege“, a declarat Becheru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS