10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoldi - dintr-un pet shop, la Campionatul Mondial

Goldi – dintr-un pet shop, la Campionatul Mondial

Au plecat să-și cumpere un televizor și s-au întors acasă cu un câine. Așa a intrat Goldi, un labrador auriu, în familia craioveanului Robert Berendei. Cei doi sunt selecționați să reprezinte România, alături de alte cinci perechi magnifice, la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia.

Povestea lui Goldi și a lui Robert Berendei este ultima pe care Gazeta de Sud v-o prezintă în cadrul campaniei realizate de Centrul Național de Educare Canină și Fundația Gazeta de Sud. Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia se apropie, iar Goldi, Robert și ceilalți colegi ai lor au nevoie de ajutorul pe care îl puteți oferi pe ultima sută de metri înainte de plecare.

„Am fost cu banii să ne luăm un televizor și ne-am întors acasă cu un câine”

Goldi e un labrador auriu în vârstă de trei ani. Robert Berendei, stăpânul său, își amintește zâmbind felul în care acest câine minunat a intrat în familia sa. „Este o poveste destul de amuzantă. Eu l-am văzut într-o zi, eram la un hipermarket și cumpăram mancare pentru perușii noștri, dintr-un pet shop. Acolo era un cățeluș foarte mic, m-am jucat cu el un pic și el a stat numai după mine. Apoi am plecat, iar acasă i-am spus de el soției – mare iubitoare de animale – și a zis că vrea să îl vadă. Am fost cu banii să ne luăm un televizor și ne-am întors acasă cu un câine. Mi-a plăcut și mie foarte mult, deja mă gândisem cum o să îi punem numele: Goldi“, povestește Robert.
La Centrul Național de Educare Canină a ajuns în luna octombrie a anului 2011, atunci când Goldi avea doar câteva luni. „Fiind un câine foarte năzdrăvan, a început să facă gropi prin gazon, tot felul de năzbâtii, și nu mă înțelegeam cu el. Am aflat de Centrul de Educare de la părinții Corinei Diaconu – și ea în echipa noastră – și de acolo a plecat totul“. Goldi este acum specialist în căutarea pe suprafață.

Goldi, campion național pe echipe

Deși are doi copii și nu mai are atât de mult timp la dispoziție pentru antrenamente, Robert a reușit, împreună cu Goldi, să ajungă campion național pe echipe și să-și ia punctajul pentru toate categoriile. Goldi este „excelent“, după cum l-au catalogat specialiștii la examenele de frumusețe, însă nu doar specialiștii spun asta. „Goldi e parte din familie, iar eu mai glumesc uneori în legătură cu el. Având două fete, zic că el este băiatul meu. Nu putem concepe viața fără el. Soția mi-a spus că, atunci când vin acasă, simte mașina și mă așteaptă la poartă. În rest, este așa cum sunt toți câinii și, chiar dacă îl cert, el niciodată nu e supărat pe mine“, explică Robert. Iar activitatea de salvare este ceva nobil și un lucru care îl caracterizează pe stăpânul lui Goldi. „Îmi place și nu este neapărat un motiv de a pleca din casă. Mie îmi place să ajut lumea, îmi place – sper să nu fie nevoie – să ajut oamenii oricând și cu ce pot. Nu aștept răsplată pentru chestia asta. O fac pentru că așa simt“, explică Robert.

„Am emoții pentru Mondiale“

Pentru el și Goldi, Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare înseamnă emoții, însă vor face tot posibilul ca să dea tot ce au mai bun în această competiție. „Am emoții pentru Mondiale. La orice concurs, oricât ar fi de ușor și aș simți că sunt pregătit, tot sunt emoții. Și, din păcate, câinele simte. Exact atunci, dacă în general are o cerință pe care o face foarte bine, în cazul acesta, nu o mai face. De multe ori, când încerc să îmi induc o stare de liniște, merge bine. Sperând că vom ajunge la Mondiale, aș vrea să fac o ședință din aceasta, să mă liniștesc“.
Robert spune „sperând“ pentru că încă mai este nevoie de ajutor financiar pentru participarea la Mondiale. Munca lor și a întregii echipe arată importanța activității de salvare și nevoia unor astfel de specialiști în locul potrivit, la momentul potrivit, și totul fără nici un interes. „Am făcut totul pentru mine și pentru Goldi, nu pentru a avea un beneficiu“, a încheiat Robert.

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină

Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS