7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetriștii craioveni, „disciplinați“ cu amenzi

Taximetriștii craioveni, „disciplinați“ cu amenzi

Aproape 900 de taximetriști din Craiova au fost sancționați de polițiști în primele șapte luni ale acestui an, iar peste 100 dintre ei au rămas și fără locul de muncă pentru că le-au fost suspendate permisele de conducere. Polițiștii craioveni spun că unii taximetriști sunt destul de dezordonați în trafic și așa se explică numărul mare de amenzi primite de aceștia.

Opresc sau staționează neregulamentar, nu se asigură la schimbarea direcției de mers, vorbesc la telefon în trafic, nu acordă prioritate pietonilor și conduc autoturisme cu defecțiuni tehnice la sistemele de direcție și frânare. Acestea sunt principalele abateri pentru care polițiștii Biroului Rutier îi sancționează pe taximetriștii din Craiova.
În primele șapte luni ale acestui an, oamenii legii au sancționat 891 de taximetriști din cele 1.047 de taxiuri oprite în trafic. Dintre aceste sancțiuni, 732 au fost date pentru încălcarea normelor rutiere, iar restul de 159 pentru încălcarea Legii nr. 38/2003 (Legea taximetriei – n.r.). În plus, polițiștii de la rutieră au lăsat 124 de taximetriști fără permisele de conducere, iar alți 24 s-au ales cu dosare penale pentru că au fost prinși băuți la volan sau conducând cu permisul suspendat. De asemenea, oamenii legii au reținut 64 de certificate de înmatriculare în cazul taximetriștilor care conduceau mașini cu defecțiuni tehnice sau nu aveau polițe RCA.
Polițiștii craioveni spun că unii taximetriști sunt destul de indisciplinați în trafic și îi roagă să respecte normele Codului Rutier. „Le recomandăm să nu oprească taxiurile în zonele în care creează restricții, să aibă autovehiculele echipate corespunzător și, în general, să respecte normele rutiere în vigoare“, a precizat pentru GdS comisar-șef Emil Zuican, șeful Biroului Rutier Craiova.
Ultima acțiune a polițiștilor de la rutieră care i-a vizat pe taximetriști a fost organizată miercuri pe străzile din Craiova. În urma acțiunii la care au participat și inspectorii Registrului Auto Român (RAR), au fost opriți în trafic 58 de taximetriști, dintre care 46 au fost sancționați și numai 12 au fost găsiți în regulă.
Polițiștii l-au dat ca exemplu pe Nicolae Rotaru, de 29 de ani, din comuna doljeană Melinești, care oprise mașina pe o trecere de pietoni de pe strada Brazda lui Novac. După ce i-au cerut documentele, oamenii legii au stabilit că taximetristul de 29 de ani nu avea certificat de atestatare profesională.
Reprezentanții IPJ Dolj au explicat că toate sancțiunile date taximetriștilor vor fi trimise Primăriei Craiova, urmând ca acestea să fie trecute în cazierele de conduită.

Taximetriști „problemă“

Gazeta de Sud a relatat în ultimii ani cazurile unor taximetriști care făceau transport public de persoane, deși nu avuseseră niciodată permis de conducere, au fost prinși la furat ori s-au încăierat în trafic.
În ianuarie 2011, Gazeta de Sud relata povestea unui tânăr de 21 de ani care reușise să se angajeze ca taximetrist, deși nu avusese niciodată permis de conducere. Este vorba de Ciprian Dobrin, care a prezentat operatorului de taxi la care s-a angajat copiile de pe documentele colegului său de apartament. A primit un Tico echipat pentru taxi, însă numai după o zi a abandonat mașina într-o parcare din cartierul Brazda lui Novac. Tico a fost găsit de proprietar fără staţie, casă de marcat, rezervă, cric şi având avariate ambele uşi de pe partea dreaptă. Pentru faptele sale, tânărul a fost sancţionat de procurori cu o amendă administrativă 900 de lei.
În septembrie 2012, un taximetrist craiovean şi un tânăr din Slatina au fost reţinuţi de polițiști după ce au fost prinşi în timp ce spărgeau un magazin de pe strada Calea Bucureşti din Craiova. Este vorba de taximetristul Ștefan Buda, de 34 de ani, iar în taxiul acestuia polițiștii au găsit o sabie și mai multe cartele reîncărcabile, sustrase din magazinul spart.
Câteva luni mai târziu, alt taximetrist craiovean, Liviu Josceanu, de 26 de ani, a fost acuzat de ultraj după ce a lovit cu mașina un agent de la Poliția Locală care îi făcuse semn să tragă pe dreapta.
De asemenea, la începutul lunii martie, alt taximetrist din municipiul Craiova a devenit „vedetă“ într-un film realizat de un şofer, în trafic, în care l-a surprins pe şoferul de taxi înjurând, urmărind şi lovind o maşină al cărui șofer îndrăznise să îl claxoneze.
În imaginile video, care au fost postate pe 25 februarie pe trafictube.ro, se vede cum, la semaforul de la intersecţia străzilor A.I. Cuza şi Unirii, prima bandă a străzii era blocată de două taxiuri care aşteptau clienţi. Un tânăr de 25 de ani a claxonat destul de insistent, fapt ce l-a enervat la culme pe unul dintre taximetrişti. Acesta din urmă a tras pe dreapta, a deschis portiera şi i-a transmis câteva înjurături şoferului care îşi permisese să-l claxoneze, apoi a plecat. A oprit după câţiva metri şi a încercat să coboare din taxi pentru a-i mai zice câteva şoferului din spate, însă acesta plecase. Ulterior, tot pe A.I. Cuza, în apropierea Universităţii din Craiova, taximetristul l-a blocat în trafic pe şoferul care îl claxonase, a coborât de la volan şi i-a lovit cu pumnii plafonul maşinii.
Taximetristul a fost identificat ca fiind Lucian Băltăreţu, de 33 de ani, din Craiova și a fost amendat de polițiști cu 200 de lei pentru proferarea de injurii şi expresii jignitoare în public.

Obligațiile taximetristului

Legea taximetriei spune că taximetristul este obligat să aibă un comportament civilizat în relația cu clientul, să respecte solicitările legale ale clientului, să oprească pe traseu la semnul clientului, să elibereze bonuri la finalul cursei, să nu implice taxiul în activități infracționale și să anunțe poliția în cel mai scurt timp despre orice eveniment grav la care a participat sau a fost martor. De asemenea, taximetriștii sunt obligați să asigure protecție clienților atunci când aceștia sunt în taxi, să transporte clientul la destinație pe traseul optim sau pe cel solicitat de acesta, să nu transporte clienți beți sau cu chef de scandal, să nu transporte clienți pe bancheta din față decât în cazul în care pe bancheta din spate nu mai este loc și să poarte „obligatoriu centura de siguranță când circulă fără client, în restul cazurilor portul centurii fiind opțional“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS