12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Poiana Mare, acuzat că și-a angajat nevasta la primărie

Primarul din Poiana Mare, acuzat că și-a angajat nevasta la primărie

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate susțin că Marin Vintilă, primarul localității doljene Poiana Mare, se află în conflict de interese, după ce, în anul 2009, a semnat dispozița prin care și-a angajat soția în aparatul de specialitate al… primarului comunei.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat, ieri, că în urma verificărilor, s-a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Marin Vintilă, primar la al doilea mandat al comunei doljene Poiana Mare.
Astfel, inspectorii ANI susțin că Vintilă, „în calitate de primar, a semnat atât dispoziția, cât și contractul individual de muncă privind angajarea pe perioadă nedeterminată în funcția de referent în aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Mare a soției acestuia, Vintilă Constanța-Liliana. Începând cu anul 2009 și până în prezent, soția persoanei evaluate a obținut de la primăria comunei Poiana Mare venituri salariale în cuantum de  24.344 de lei“.
Inspectorii de integritate spun că, în acest fel, edilul din Poiana Mare a încălcat art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul întâi.
Potrivit legii, fapta persoanei față de care s-a constatat încălcarea prevederilor privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor ce se aplică funcţiei deținute.
Persoana față de care s-a constatat conflictul de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Contactat telefonic, primarul comunei Poiana Mare a precizat pentru Gazeta de Sud că era convins că lămurise acest aspect cu ANI. „În anul 2012, am fost cercetat şi de Parchet în această problemă, iar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Toate documentele le-am depus la ANI şi nu îmi explic de ce ANI susţine că sunt încă în conflict de interese“, a declarat Marin Vintilă.
Inspectorii de integritate au mai comunicat că edilul comunei Poiana Mare și-a exercitat dreptul la apărare și a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Primarul Beznă a pierdut procesul cu ANI

Marin Vintilă nu este primul edil doljean acuzat de ANI că și-a angajat nevasta la primărie. În iunie 2011, ANI a comunicat că primarul din comuna doljeană Argetoaia, Mircea Beznă, se afla în conflict de interese.
Atunci, ANI a explicat că, în ianuarie 2011, în urma unei sesizări făcute de Camera de Conturi Dolj, a fost începută evaluarea lui Mircea Beznă, primar al comunei Argetoaia încă din iunie 2004. Pe 15 iunie 2006, Mircea Beznă, în calitate de reprezentant al Primăriei Argetoaia, şi Geta Beznă, soţia sa, au încheiat contractul individual de muncă nr. 2.933. Ulterior, pe 30 iunie, edilul a semnat dispoziţia nr. 541 privind încadrarea soţiei sale în funcţia de referent în cadrul Primăriei Argetoaia. ANI consideră că, în acest fel, primarul s-a aflat în conflict de interese.
Ulterior, în iulie 2011, Mircea Beznă a cerut în instanță anularea raportului ANI prin care fusese declarat în conflict de interese, iar în aprilie 2012, Curtea de Apel Craiova a anulat documentul. Inspectorii de integritate au formulat însă recurs, iar în mai, anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca neîntemeiată acțiunea primarului. În continuare, primarul Beznă a formulat o contestație în anulare împotriva hotărârii instanței, care se judecă tot la Înalta Curte, următorul termen fiind stabilit pentru 19 septembrie.
Între timp, în februarie anul acesta, Mircea Beznă a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de delapidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS