23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJale în Primăria Craiova

Jale în Primăria Craiova

Circa 700 de angajați ai municipalității craiovene din care aproximativ jumătate sunt polițiști locali ar putea rămâne fără o parte din salarii, dacă justiția va tranșa definitiv și irevocabil disputa pe care primăria o are cu Camera de Conturi (CC) Dolj. Camera a constatat că municipalitatea a plătit nelegal stimulente de 25%, iar prejudiciul estimat se ridică la 450.000 de euro. GdS a solicitat primăriei un punct de vedere, dar nu a primit încă un răspuns. Nereguli au fost constatate și în alte localități. De exemplu, la Dobrești, edilii locali au plătit peste 40.000 de lei parohiei fără să aibă o solicitare din partea fețelor bisericești.

În perioada 13 mai – 8 iulie 2013, controlorii financiari au verificat activitatea Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Craiova pe anul 2012, ocazie cu care au întocmit un raport care a ajuns în instanță. Potrivit acestuia, municipiul a efectuat plăți de natură salarială, fără justificare legală, sub forma unor stimulente acordate în plus la salariul de bază, către salariați din afara compartimentului de specialitate, care nu trebuia să beneficieze de acest drept, deoarece nu au avut atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale și nici nu au desfășurat activități în acest sens. Prejudiciul estimat se ridică la două milioane de lei (455.000 de euro). „Prin dispozițiile emise, fostul primar al municipiului Craiova a aprobat majorarea salariilor de bază, prin includerea stimulentelor (al cărui cuantum a fost de până la nivelul unui salariu de bază) pentru toți angajații entității, funcționari publici și personal contractual“, se arată în raportul controlorilor financiari. Puteau beneficia de stimulente doar angajații din cadrul Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale. De plăți nelegale ar fi beneficiat și Poliția Locală Craiova, unde s-au consemnat prejudicii de 1,5 milioane de lei, ca spor de dispozitiv în cuantum de 25%. Municipalitatea a atacat raportul la Tribunalul Dolj fără succes, iar cauza se află în prezent pe rolul Curții de Apel Craiova, care trebuie să dea un verdict final în această dispută. GdS a solicitat un puct de vedere în această problemă, care nu a venit însă până la ora redactării acestui material. „Este jale! Dacă trebuie să returnăm acești bani, putem să închidem primăria și să plecăm acasă. Pe lângă acest spor, pierdem și banii care ni se vor imputa. Sunt angajați care au salariu de 800 lei/lună. Ei cu ce mai ajung acasă?“, ne-au spus unii dintre angajați.
Raportul CC consemnează și alte abateri financiare, cum ar fi existența în contabilitate a unor creanțe pentru firme radiate de la ORC sau a unor persoane decedate. Unele instituții ar fi avut înregistrate eronat în evidența contabilă bunuri de milioane de lei, cum este cazul Grădinițelor „Tudor Vladimirescu“ (1,6 milioane de lei) și „Nicolae Romanescu“ (6,1 milioane de lei). Printre altele, în multe cazuri instituția nu ar fi încasat taxa pentru eliberarea anuală a activităților de alimentație publică (13 baruri și restaurante) și nu a luat măsuri pentru înregistrarea a 27 de clădiri nou-construite. Pentru perioada decembrie 2012 – iunie 2013, nu ar fi calculat, înregistrat și încasat redevența datorată de SC Termo SRL Craiova (370.000 de lei) și nici pe cea datorată ca urmare a delegării gestiunii de alimentare cu apă către Compania de Apă Oltenia (CAO) Craiova. Diferența nevirată erau de circa 1,5 milioane de lei, iar pentru toate redevențele majorările de întârziere era de peste două milioane de lei.
Și în ce privește concesionarea terenurilor s-au înregistrat deficiențe. Astfel, pentru unele contracte nu s-ar fi calculat, înregistrat și încasat redevența conform clauzelor contractuale (șapte cazuri), iar pentru altele nu s-a debitat corect chiria și accesoriile (12 cazuri). În ceea ce privește impozitul pe clădiri, s-au emis decizii de impunere, rezultând un impozit pe clădiri nestabilit în valoare de 413.000 de lei, din care 157.000 de lei majorări de întârziere. De asemenea, instituția nu a debitat corect impozitul pe profit declarat de CAO pentru anul 2012 în sumă totală de 1,26 milioane de lei. GdS a solicitat un punct de vedere Primăriei Craiova, dar până acum nu a primit nici un răspuns. În momentul în care îl va primi, îl va prezenta cititorilor.

Edilii din Dobrești și-au cumpărat loc în rai

Și la Calafat au fost consemnate prejudicii de 16.000 de lei din depășirea cheltuielilor cu combustibilul și plăți nelegale de 77.000 de lei pentru colectarea și transportul deșeurilor. De asemenea, a fost înregistrată achiziția de diverse materiale (șuruburi, piulițe, corpuri de iluminat) la prețuri supraevaluate (72.000 de lei), dar și prejudicii de 165.000 de lei cauzate de scăderea din gestiune a unor materiale (rigole, suporți metalici, șuruburi, piulițe) care nu se regăsesc în lucrările executate pe teren și nici în gestiunile inventariate cu ocazia controlului. „Prejudiciile constatate de curtea de conturi au fost recuperate. Foarte multe dintre cele sesizate sunt chestiuni legate de hârtii, greșeli tehnice. Sunt toate în instanță“, a declarat primarului orașului, Mircea Guță. În localitatea Rojiște, au fost constatate plăți nelegale de 80.000 de lei către diverse persoane fizice în contul unor prestații, fără documente justificative. „Este vorba despre paznic, buldoexcavatorist, centralist etc. Se judecă la instanță”, susține primarul localității, Ionel Nedelescu. În localitatea Plenița, primăria ar fi decontat lucrări la prețuri mai mari decât cele din oferte și cheltuieli duble pentru lucrări la baza sportivă a comunei (36.000 de lei). „Nu e vorba de plăți nelegale. Prețul pentru transport nu a fost inclus în contract, adică transportul nu a fost ofertat. Noi discutaserăm cu ei că vor aduce materialele de la o distanță de 9 km acolo unde aveau depozit, dar în cele din urmă le-au adus de la Craiova, iar distanța parcursă au facturat-o. Banii s-au recuperat de la firmă, care a fost de acord să-i returneze“, se justifică primarul Puiu Calafeteanu. La Dobrești, primăria s-a amestecat în treburile bisericii, decontând nelegal 42.000 de lei pentru lucrări la o capelă. „Consilierii locali au votat să acordăm acest sprijin. Eu nu mă puteam opune, pentru că noi suntem executivul, facem ce spun ei. Ar fi trebuit să avem o solicitare din partea parohiei, dar, pentru că nu a fost, Curtea de Conturi a considerat că ne-am autosesizat și că am plătit banii nelegal. Noi am dat și anul acesta bani pentru acel locaș, dar acum avem solicitarea necesară“, a afirmat primarul.
Altă localitate vizată a fost Breasta, unde raportul a consemnat plata nejustificată a unor penalități de întârziere nedatorate în valoare de 51.000 de lei. „Este vorba despre o hotărâre judecătorească prin care am fost obligați să plătim penalități de întârziere la un contract privind arhivarea electronică. În perioada când trebuia plătită factura trimisă de o firmă din Brașov eram plecat și eu, și contabilul, apoi am neglijat să o plătim, ei nu ne-au notificat, nu am știut că factura nu era plătită, ne-au dat în judecată, dar citațiile nu au ajuns la timp. Ei au câștigat și noi am plătit banii ca să nu se blocheze contul“, a explicat primarul Marin Marcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS