20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociațiile jefuite de administratori, executate și de Termo

Asociațiile jefuite de administratori, executate și de Termo

Asociațiile de proprietari unde foștii administratori au furat banii din încasări au ajuns să plătească datoriile la furnizori din fondul de rulment
Au furat sute de mii de lei din încasările asociațiilor, iar acum nu au de unde să restituie banii proprietarilor. Este vorba de administratorii care au băgat mâna în casieria asociației, iar banii plătiți de proprietari la întreținere nu au mai ajuns la furnizori, ci în buzunarele lor. Acum, în cel mai fericit caz, dau înapoi câțiva zeci de lei pe lună în contul pagubei făcute. În tot acest timp, datoriile pe care asociațiile le au la furnizorii de servicii curg, aceștia din urmă le acționează în instanță și trec la executare silită. „Eu, ca furnizor de servicii, am contract cu asociația de proprietari. Când aceasta are restanțe la plata facturilor sume foarte mari, o acționez în instanță pentru că eu am contract cu asociația. Nu este vina noastră ce fac angajații de la acea asociație. Aici este vorba de lege, de termene, altfel datoriile se prescriu. Și când vin la mediere, eu îi înțeleg omenește, dar contractual trebuie să respectăm legea“, spune administratorul SC Termo SRL Craiova, Mihail Neațu.

Executați în cinci dosare

Într-o astfel de situație se găsește Asociația nr. 13 Lăpuș -Argeș, unde administratorul Elena Stanciu a furat 200.000 de lei din banii plătiți de proprietari la întreținere, iar acum restituie asociației 50 de lei pe lună pentru a acoperi suma sustrasă. În acest timp, asociația este executată silit în cinci dosare pentru debitele pe care le are către furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL. „Situația asociației noastre este dificilă. Suntem executați doar de Termo pentru penalizări în cinci dosare. Ne-au dat în judecată și au câștigat. În mare parte, vina o poartă fostul administrator, proprietarii au plătit întreținerea. Este vina lor că nu s-au plătit furnizorii? Ce s-a întâmplat la asociația noastră te lasă fără cuvinte, să furi 200.000 de lei și să dai doar 50 de lei? Veniseră cei din familie să ne reproșeze că, dacă a fost condamnată la închisoare, de ce să mai plătească și banii luați“, explică președintele Asociației de proprietari nr. 13 Lăpuș-Argeș, Ion Ungureanu. La sfârșitul anului 2013, asociația figura cu o datorie de 206.982 lei și 125.460 de lei penalizări la furnizorul de energie termică al orașului, din care asociația a achitat în cursul acestui an 181.592 de lei.

Delapidare plătită din fondul de rulment

Asociația de proprietari IJK este salvată de fondul de rulment. Aici, fostul administrator Mihaela Oprica a furat din încasările asociației 125.000 de lei. Aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare și obligată să plătească suma restantă. Numai că asociația nu a primit din partea celei care i-a păgubit pe proprietari nici un leu. „Avem restanțe la furnizori, penalitățile curg. Avem norocul că încă nu am fost acționați în judecată de furnizorul de căldură, unde avem cele mai mari datorii. De la fostul administrator nu putem recupera nimic. În urmă cu o lună a fost găsită și băgată în pușcărie, dar de bani nu se aude nimic. Nu are de unde să-i dea. Singura noastră salvare la acest moment este fondul de rulment. Avem vreo 50.000 de lei și de aici reușim să achităm banii pe care proprietarii de bună-credință i-au plătit la întreținere, dar nu au ajuns la furnizorii de utilități. Avem fond de rulment 25 de lei pe an pentru o garsonieră, 37 de lei pentru apartamentul cu două camere și 45 de lei pentru trei camere. Eu cred că singura modalitate de a scăpa de datoriile pe care le avem din cauza acestei delapidări ar fi să creștem cuantumul fondului de rulment. De la fostul administrator nu știu când vom recupera banii“, spune Rodica Simulescu, președintele Asociației de proprietari IJK plus 49 de apartamente.

Refac listele cu chitanțele

La Asociația de proprietari 2A din cartierul 1 Mai, reprezentanții proprietarilor refac debitele cu ajutorul chitanțelor pe care le au proprietarii. Însă nici așa nu au siguranța că sumele sunt cele corecte pentru că fostul administrator Mirela Damian obișnuia să nu repartizeze în listele de plată întreaga sumă pe care proprietarii o datorau la întreținere. În plus, listele de plată nu mai există. Suma care a fost sustrasă de fostul administrator se ridică la 460.000 de lei. În cei patru ani scurşi de la descoperirea furtului s-au recuperat 1.400 de lei. „Fostul administrator ne plătește lunar 200 de lei. În ultimul timp, nici nu a mai plătit. Nu știu cum vom recupera banii și cum vom plăti debitele către furnizori. Suntem acționați în instanță și executați silit“, spune Ion Mitroi, președintele Asociației de proprietari 2A.
Asociația are doar la furnizorul de căldură o datorie de peste 250.000 de lei. Lista asociațiilor de proprietari din Craiova, unde foștii administratori au furat bani din încasări, este însă mult mai mare. Noii reprezentanți ai proprietarilor nu știu acum de unde să scoată sumele datorate către furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS