19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSurpriza de la bacalaureat: poezia

Surpriza de la bacalaureat: poezia

\n

Prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat, desfășurată ieri, la limba și literatura română nu a fost așa cum s-au așteptat unii candidați. Ultimul subiect le-a dat bătăi de cap multor absolvenți de liceu, pentru că i-a prins nepregătiți. Zece candidați au fost eliminați pentru că au încercat să copieze fie folosind telefonul mobil, fie fițuicile.

Tentativele de fraudă la limba și literatura română s-au înregistrat atât în centrele de examen din Craiova, cât și în cele din județ. Primii candidați au fost eliminați în prima oră de examen. Până la finalul probei scrise, care a durat trei ore, în Dolj, de zece ori s-a strigat fraudă, din motive diferite.
„Dintre cei zece candidați eliminați, patru au fost eliminați pentru că dețineau asupra lor materiale ajutătoare, adică fițuici, iar ceilalți șase au fost prinși având asupra lor telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță. Avem un candidat de la Liceul «Traian Vuia», trei candidate de la Colegiul «Ștefan Odobleja», un candidat la Liceul Teoretic «Constantin Brâncoveanu» Dăbuleni, patru candidați la Liceul «Dimitrie Filișanu» din Filiași și unul la Liceul Teoretic Independența Calafat. În conformitate cu metodologia de examen, aceștia nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat“, a precizat inspectorul școlar Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Pe lângă eliminați s-au înregistrat și absenți.
„În județul Dolj, sunt 5.643 de candidați înscriși pentru proba scrisă la limba și litertura română, dintre care 4.344 din seria curentă și 1.299 de candidați din seriile anterioare. La examenul scris la limba și literatura română, 347 de candidați au fost absenți“, a mai precizat inspectorul școlar Mihăiță Stoica.

Poezia i-a făcut să plângă

Subiectele la limba și literatura română au fost diferențiate. Au fost variante diferite pentru profilul uman, pentru cel real și cel tehnologic.
Cu toate acestea, în bună parte, absolvenții de liceu au ieșit dezamăgiți din sălile de examen deoarece nu se așteptau ca la ultima parte să aibă de realizat un eseu pe baza unei opere lirice. Cei de la profilurile real și tehnologic au avut de redactat un eseu în care să prezinte tema și viziunea despre lume reflectate într-un text poetic aparținând lui Mihai Eminescu, iar absolvenții de la profilul uman aveau de tratat aceeași temă, însă într-o operă studiată aparținând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu. A fost dificil pentru că mulți nu se mai așteptau la poezie.
„Partea a treia a fost mai dificilă. Am avut poezia lui Mihai Eminescu. Nu pregătisem Eminescu. Mă așteptam mai mult să pice romanul“, a spus Andrei Roșoga, candidat de la centrul de examen de la Liceul Energetic din Craiova. S-a și plâns în sălile de examen din cauza ultimei cerințe.
„Subiectele au fost foarte grele. Mai ales partea a treia. Am avut să povestim o operă a lui Ion Barbu, Arghezi sau Nichita Stănescu. Nu ne așteptam la poezie. Ne așteptam la roman, deoarece doi ani la rând s-au dat poezii și nu ne așteptam să ne pice și nouă tot poezie. Am fost dezamăgiți. Au fost și colege care au ieșit plângând deoarece nu au făcut nimic la partea a treia, care este destul de importantă, mai ales că are 30 de puncte acest subiect“, a spus Daniela Popescu, candidată, de la centrul de examen de la Colegiul „Ștefan Velovan“ din Craiova.

Au plecat de la examen cu BMW-urile

Examenul de bacalaureat a fost și o ocazie de paradă pentru unii candidați. La Liceul Energetic din Craiova, candidații au făcut demonstrații cu BMW-urile după ce au ieșit din sala de examen. Au deschis ușile și au dat muzica la maximum. Așa au ales să-și aștepte colegii, iar, când formația a fost completă, au plecat în trombă ca să se pregătească pentru următorul examen. Și ei au fost luați prin surprindere de cerințele de la proba de limba și literatura română.
„Nu ne așteptam să pice Mihai Eminescu la ultimul subiect. Pregătisem «Moromeții», și nu Eminescu. Mă aștept la un opt. Acum mergem acasă să învățăm pentru matematică pentru că poimâine avem examen“, a spus Mircea Albert. A doua probă scrisă va fi mâine, 2 iulie, și se va susține la matematică de către candidații de la profilurile real și tehnologic și la istorie de absolvenții de la profilul uman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS