14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli noi pentru asociațiile de proprietari

Reguli noi pentru asociațiile de proprietari

Legea nr. 230/2007, a asociațiilor de proprietari, ar putea fi modificată. Senatul a aprobat, joi, obligații noi pentru asociațiile de proprietari. Potrivit proiectului de lege, asociațiile de proprietari vor fi obligate să afișeze lunar modul de calcul al cheltuielilor, iar principalul responsabil va fi președintele asociației. Conform modificărilor, asociația va fi obligată să justifice calculul cheltuielilor și ce venituri încasează membrii. Neîndeplinirea acestei obligații ar putea fi sancționată cu amendă de până la 3.000 de lei. Cel care are această responsabilitate va fi chiar președintele asociației de proprietari, care are grijă ca lângă lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari să fie afișată și modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată a proprietarilor.
Pe lista de plată repre-zentanții asociațiilor de proprietari vor indica explicit toate costurile și sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, modul de calcul și repartizarea acestor cheltuieli către proprietari.
Dacă proiectul de act normativ va trece și de votul final al Camerei Deputaților, atunci neîndeplinirea acestei atribuții va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă de la 500 la 3.000 de lei.
Proiectul de lege aduce responsabilități noi și în sarcina administratorilor. Aceștia ar trebui să informeze periodic proprietarii în privința cheltuielilor pe care asociația le face, precum și a veniturilor pe care le încasează și să își asume răspunderea pe acest lucru. Proprietarii ar putea primi aceste informații la trei luni, în scris sau prin e-mail, cu semnătura administratorului, președintelui și cenzorului
Proprietarii au mână liberă să solicite, să li se pună la dispoziție toate documentele asociației pe care ei intenționează să le verifice.
Procedural, urmează ca proiectul de lege să fie trimis la vot către Camera Deputaților, aceasta fiind camera decizională în acest caz. L-am întrebat pe președintele Uniunii Asociațiilor de proprietari din Craiova, Ion Pătrulescu, ce părere are despre posibilele schimbări aduse Legii asociațiilor de proprietari. „Este binevenită schimbarea, pentru că în acest mod nu vor mai fi suspiciuni cu privire la cheltuielile asociației de proprietari. Este bine ca proprietarii să fie înștiințați, de exemplu, cu privire la deciziile luate la nivelul asociației, cum ar fi hotărârile comitetului. Chiar și la noi, în Craiova, a existat un grup de inițiativă. Acesta a propus o serie de modificări, care ar fi bine să fie aduse Legii nr. 230/2007. Aceste propuneri chiar au fost înmânate parlamentarilor de Dolj ca să le susțină. Unele dintre ele am observat că se regăsesc în acest proiect legislativ“, a precizat Ion Pătrulescu.
La rândul lui, președintele asociației de proprietari „Romarta“, Petru Becheru, a declarat: „Este un lucru bun. În mare parte, eu aplic aceste reguli la mine la asociație, inclusiv înștiințarea proprietarilor prin poșta electronică despre cheltuielile asociației de proprietari. Nu știu dacă proprietarii vor privi cu interes aceste modificări. Eu fac acest lucru și acum chiar dacă legea nu mă obligă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS