http://www.youtube.com/watch?v=mP2o7f-k6yY
Primăria Craiova a găzduit vineri o dezbatere publică în ceea ce privește modul de conformare arhitecturală a fațadelor clădirilor situate în zona centrală și în zonele construite cuprinzând clădiri cu valoare arhitecturală din localitate. La discuții au participat atât cetățeni ai orașului, cât și arhitecți membri ai filialelor specializate. Aceștia au avut mai multe sugestii, printre care și înființarea de birouri de consultanță, readucerea în atenție a regulamentului pentru fațadele blocurilor și introducerea unui impozit pe paragină.
Arhitecți, membri ai filialelor pe Oltenia ai Ordinului Arhitecților din România și ai Uniunii Arhitecților din România, consilieri locali și cetățeni ai Craiovei au participat vineri la o dezbatere privind felul în care va trebui să arate clădirile din centrul orașului, dar și din zonele cu valoare arhitecturală din Bănie. Regulamentul, care interzice, printre altele, folosirea de culori stridente (roșu, albastru, violet, verde) pentru fațadele clădirilor, amplasarea pe fațade a aparatelor de aer condiționat, a contoarelor și cutiilor de gaze și folosirea de afișaje a firmelor prin casete luminoase din materiale plastice, a fost prezentat în fața celor prezenți. Ulterior, cei prezenți au avut mai multe sugestii.
Birouri de consultanță pentru cetățeni
Unul dintre cetățenii prezenți a sesizat o neconcordanță între două articole ale regulamentului, care reglementează amplasarea cablurilor de telecomunicații. Totodată, acesta a întrebat ce se va întâmpla cu antenele deja existente pe fațadele clădirilor și cu aparatele de aer condiționat. Pe de altă parte, arhitectul Radu Ionescu, președintele Ordinului Arhitecților din România, a sugerat înființarea unor birouri de consultanță. „În afara regulamentelor, la Sibiu s-au inițiat niște birouri de consultanță, din păcate au fost inițiate de o asociație tehnică germană. Ei au emis niște broșuri – așa da, așa ba -, foarte pe înțelesul public, cu asistență tehnică din partea arhitecților sibieni“, a spus Ionescu, completând că, în aceste birouri, oamenii pot fi sfătuiți cum să-și renoveze sau amenajeze proprietățile.
O propunere pentru municipalitate: impozitul pe paragină
Și consilierul local PNL, arhitectul Emilian Ștefârță, a făcut mai multe sugestii. Acesta a spus că ar fi trebuit făcut un studiu istoric pentru fiecare casă din zonele menționate, pentru a vedea de ce reparații este nevoie și cum se poate ajunge la o soluție cât mai bună, însă primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că se dorește crearea unui cadru general, fiind dificilă realizarea unui studiu individual pentru fiecare casă. Ștefârță a propus introducerea unei taxe – impozitul pe paragină – pentru proprietarii care nu au grijă de clădiri, reamintind și de realizarea unui regulament pentru fațadele blocurilor.
Consolidarea, un aspect deloc de neglijat
Arhitectul Pavel Popescu, președintele Uniunii Arhitecților din România – filiala Oltenia, a spus că foarte importantă este și consolidarea clădirilor, nu doar reabilitarea fațadelor. „Am o experiență destul de mare în calitate de atestat al Ministerului Culturii și Cultelor și inspector al Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Asta chiar la Sibiu, când erau marile șantiere. După ani de zile s-a văzut un lucru: că s-a spoit pe fațadă și în spate a rămas ca la început. Sunt case întregi care nici până astăzi nu au putut fi reabilitate și, mai mult, nu au fost structurile puse la punct“, a semnalat Pavel Popescu.
În viitor, dezbatere publică și pentru fațadele blocurilor
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a menționat că regulamentul pentru fațade va fi realizat cu atenție, forma lui finală urmând să fie votată, cel mai probabil, în următoarea ședință a consiliului local, cea de la sfârșitul lunii iunie. Vasilescu a spus că este necesară o măsură urgentă și pentru fațadele blocurilor. „Va trebui să introducem în dezbatere publică și regulamentul pentru fațadele blocurilor, pentru că nu are sens să mai tergiversăm aceste lucruri“, a încheiat primarul.
Detalii despre regulament
Regulamentul în forma sa actuală poate fi consultat pe site-ul primăriei (www.primariacraiova.ro), la secțiunea „Proiecte de hotărâri supuse dezbaterii publice“. Conform acestuia, printre altele, este permisă doar folosirea unor anumite caractere pentru literele firmelor, care trebuie să fie volumetrice, este interzisă montarea de copertine din material plastic, fiind prezentate și datele-limită pentru conformarea la aceste reguli.