11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSportivii cu dizabilităţi s-au întrecut la Special Olympics

Sportivii cu dizabilităţi s-au întrecut la Special Olympics

http://www.youtube.com/watch?v=yTdcqnj-oLs

\n

După şase zile de competiţie, în care au avut şansa unor evaluări medicale generale, urmate de probe de atletism, bocce, badminton şi înot, concurenţii la Jocurile Special Olympics organizate la Craiova au participat la festivitatea de premiere. Toţi cei 300 de sportivi, copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale, au putut să urce pe podiumul câştigătorilor pentru a-şi primi medaliile şi diplomele de participare.

Mesajul din acest an al Jocurilor Naţionale Special Olympics – „Vreau să câştig, dar, dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!“ – a fost rostit zilele trecute de sute de copii şi tineri cu diverse dizabilităţi intelectuale. Fie că a fost vorba de copii şi tineri cu sindromul Down, paralizii cerebrale sau cu diverse tulburări din spectrul autismului, Special Olympics le-a oferit şansa să petreacă câteva zile împreună, să dovedească tuturor ce sunt în stare, să se califice pentru viitoare competiţii europene sau mondiale. Chiar dacă, pentru cei mai mulţi dintre participanţi coordonarea fiecărei mişcări reprezintă un efort ce pare supraomenesc, au reuşit să impresioneze indiferent dacă au luat startul în proba de atletism, s-au întrecut în competiţii de badminton, bocce sau înot. Au venit din toate colţurile ţării, iar între concurenţi şi voluntarii craioveni s-au legat prietenii sincere şi durabile. Au transmis emoţie şi adevărate lecţii de viaţă, dând dovadă de fair-play, aplaudându-şi şi aclamându-şi fiecare coleg adversar. Pentru toţi aceşti copii şi tineri nu a contat dacă au primit medalie de aur sau argint, pentru ei a fost important că au avut şansa să concureze, iar fiecare din ei să urce ca învingător pe podium. Alături de o concurentă cu sindromul Down am întâlnit-o şi pe campioana la nataţie Anca Pătrăşcoiu, cea care a cucerit prima medalie olimpică pentru înotul românesc la 200 de metri spate. „Sfatul meu pentru toţi părinţii este să îşi sprijine copilul să facă lucruri care îi aduc fericirea pe chip. Copiii cu dizabilităţi intelectuale se bucură chiar şi atunci când se clasează pe ultimele locuri în competiţii. Pentru ei este mai important să fie înconjuraţi de dragoste, să fie aplaudaţi, să li se ofere şansa de a dovedi ceea ce pot. Gândiţi-vă că cei mai mulţi dintre aceşti concurenţi uită de la o şedinţă la alta ceea ce au învăţat, iar fiecare probă este practic o nouă provocare, o nouă experienţă“, a spus Anca Pătrăşcoiu.

Atelierele ocupaţionale pentru persoanele dizabilităţi intelectuale

Echipa din Cluj concurează din 2004 la fiecare ediție a Jocurilor Naţionale Special Olympics. Trei dintre concurenţii prezenţi la Craiova au fost selectaţi să participe la Jocurile Europene Special Olympics ce vor avea loc în Belgia. „Din nefericire, noi, cei din jurul acestor copii şi tineri minunaţi cu dizabilităţi intelectuale, ne cramponăm de ceea ce nu pot ei să facă. Până nu demult, erau consideraţi cazuri irecuperabile şi orice investiţie în ei era considerată în zadar. Fratele meu, la cei aproape 40 de ani, nu ştie să scrie sau să citească, însă am reuşit să creăm un centru de zi special pentru cei cu probleme asemănătoare şi astfel le transmitem sentimentul că sunt utili, că pot fi independenţi“, a spus Anca Mercios, sora unui tânăr clujean cu dizabilitate intelectuală.

„Bucuria concurenţilor este molipsitoare atunci când sunt strigaţi pe podium“

A fost o experienţă minunată, „în cea mai frumoasă sală de sport din ţară“, au declarat şi organizatorii Jocurilor Naţionale Special Olympics. Competiţiile sportive au avut loc la Sala Polivalentă, pe stadionul „Ion Oblemenco“ şi la o bază privată de înot din Craiova. „Am avut 300 de concurenţi minunaţi şi alţi 300 de copii şi tineri voluntari care au ales să petreacă câteva zile alături de cei cu dizabilităţi intelectuale. Bucuria concurenţilor este molipsitoare atunci când sunt strigaţi pe podium. Vezi lacrimi de fericire în ochii acestor copii, vezi cum, prin dans şi aplauze, îşi manifestă bucuria de a fi în centrul atenţiei“, a spus Cristian Ispas, directorul Fundaţiei Special Olympics România. În această competiţie nu performanţa contează, ci integrarea socială a acestor concurenţi, mesajul de alarmă că ei există, că trebuie sprijiniţi. „De-a lungul anilor, am reuşit să sprijim 50 de concurenţi cu dizabilităţi intelectuale să îşi găsească o slujbă. Este foarte important pentru toţi aceşti copii şi tineri să li se ofere şansa să fie independenţi. Mulţi dintre participanţi erau nişte copii atunci când s-au înscris pentru prima dată la aceste competiţii dedicate lor“, a adăugat Cristian Ispas.
Toţi concurenţii la Jocurile Special Olympics au fost evaluaţi de către medici specialişti voluntari, iar cei care au fost depistaţi cu probleme grave de sănătate vor fi îndrumaţi către clinici speciale din ţară.

2.822 de persoane cu handicap mental în Dolj

În judeţul Dolj, la sfârşitul lunii aprilie 2014 erau luate în evidenţă peste 14.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care: 2.632 persoane cu handicap fizic, 2.095 de persoane cu handicap vizual, 503 persoane cu handicap auditiv, 2.293 de persoane cu handicap somatic, 2.822 de persoane cu handicap mental, 1.316 persoane cu handicap psihic, 604 persoane cu handicap asociat, 160 persoane cu handicap HIV/SIDA, 256 de persoane cu boli rare.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS