17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa mâna administratorilor care i-au furat

La mâna administratorilor care i-au furat

http://www.youtube.com/watch?v=zhnIRlPHcFY

\n

Asociaţiile de proprietari păgubite de foştii administratori sau casieri sunt în continuare la mâna acestora. Milioanele sustrase de aceştia nu vor fi recuperate nici peste o sută de ani.

Cu ani în urmă, au băgat mâna în casieria asociaţiei şi şi-au însuşit banii din încasări. Sumele plătite la întreţinere de proprietari nu au mai ajuns la furnizori, ci în buzunarele foştilor angajaţi. Acum, asociaţiile se luptă în instanţă să recupereze sumele cu care figurează ca datornice la furnizori. Speranţele sunt slabe, fiindcă foştii administratori şi-au înstrăinat cu bună ştiinţă toate bunurile ca să nu fie executaţi silit.
Chiar dacă sunt condamnaţi şi obligaţi printr-o decizie judecătorească să restituie sumele sustrase, banii sunt plătiţi în tranşe şi de câte 50 de lei pe lună, astfel că pentru recuperarea unei pagube de 500.000 de lei ar fi nevoie de o sută de ani. Rar se întâmplă ca administratorul vinovat să plătească de bună voie sumele sustrase de la asociaţie.
În această situaţie sunt Asociaţiile de proprietari nr. 10 Rovine şi SO2 Craioviţa Nouă, Asociaţiile 2A – 1 Mai şi 1 Baraca 1 Mai, Asociaţiile nr. 13 Lăpuş-Argeş şi 24 Brazda lui Novac.
Am încercat să aflăm chiar de la reprezentanţii acestor asociaţii de proprietari de unde vor scoate banii, pentru a nu fi executaţi silit de furnizorii neplătiţi la timp. Proprietarii riscă să se trezească fără apă caldă sau rece şi căldură, chiar dacă au plătit aceste servicii la vremea respectivă.
Prima la care am poposit este Asociaţia nr. 10 Rovine. Aici, fosta administratoare Elena Pârvulescu a făcut o gaură de 500.000 de lei în încasările asociaţiei. Cum s-a descoperit delapidarea şi cum se vor recupera banii ne-a explicat actualul preşedinte Ştefan Tudor: „În anul 2011, în urma unui control de la primărie s-a depistat că lipsea suma de 1,8 milioane de lei. Ulterior, s-a făcut o expertiză contabilă şi s-a stabilit că suma care lipsea era de 500.000 de lei. Unde este diferenţa dintre 500.000 şi 1,8 milioane de lei? Au trecut trei ani şi nu s-a recuperat nici un leu, şi nu cred că se va recupera suma uşor. Nu ştiu de unde să scoatem aceşti bani. Eu nu sunt de acord să pun penalizări proprii la asociaţie ca să scot sumele furate de aici şi să plătesc furnizorii. Dacă un proprietar şi-a plătit facturile, eu să-l mai încarc încă o dată? A fost neglijenţa preşedintelui, a comitetului, a administratorului, ei să răspundă. Noi aşteptăm să decidă instanţa modalitatea de recuperare. De vină sunt şi furnizorii, pentru că nu au tras un semnal de alarmă, nu ne-au somat când au văzut că nu se fac plăţi de ani întregi“.

A furat şi de la primărie

În aceeaşi situaţie se găseşte şi Asociaţia de locatari SO2 Craioviţa Nouă. Blocurile din această asociaţie sunt în proprietatea primăriei. Acest lucru nu a împiedicat-o pe fosta administratoare Marilena Predescu să sustragă din banii plătiţi la întreţinere de locatari. După cum spune actualul preşedinte al asociaţiei, Mariana  Nedelcu, sumele au fost luate puţin câte puţin din casierie, ajungându-se la 230.000 de lei.  Chiar dacă au trecut mai mult de trei ani de la depistarea delapidării, nu se întrezăreşte nici o modalitate de recuperare a banilor
„Banii au fost sustraşi puţin câte puţin. Acum, încă ne judecăm în instanţă pentru recuperarea sumelor. Ultima hotărâre, care nu este definitivă, prevede condamnarea la închisoare şi recuperarea sumelor. Pe noi ne interesează recuperarea banilor. Nu ştiu de unde vom recupera prejudiciul. În hotărâre se subliniază că se vor recupera sumele, dar şi penalizările. Până la acest moment nu s-a recuperat nici un leu. Locatarii nu sunt de acord să plătească penalizări interne, puse de asociaţie. Pentru suma sustrasă, apărem cu datorii la furnizori, în special la Termo. Suntem daţi în judecată şi riscăm să fim executaţi silit şi, mai grav, să fim lipsiţi de utilităţi. Nimeni nu înţelege că locatarii nu au nici o vină, ei nu sunt datori cu această sumă“, este de părere Mariana Nedelcu, preşedinta Asociaţiei SO2 Craioviţa Nouă.

Furtul, recuperat
în rate

S-ar putea spune că alte asociaţii de proprietari au mai mult noroc, dacă recuperarea unor sume infime din toată suma furată se poate numi noroc. Oricum, asociaţiile nu au altă variantă decât să stea cu mâna întinsă la administratorul care i-a furat. La Asociaţia de proprietari 2A – 1 Mai, suma care a fost sustrasă de fostul administrator se ridică la 460.000 de lei. În cei patru ani scurşi de la descoperirea furtului s-au recuperat 1.400 de lei. „În anul 2010, în urma unui control de la primărie s-a descoperit că lipsesc bani din casierie. Administratorul de atunci, Tanţa Mirela Damian, a sustras 460.000 de lei. Ne-am judecat pentru recuperarea banilor, fosta angajată a fost condamnată şi obligată să ne plătească sumele sustrase. Banii sunt plătiţi de aceasta în rate. Până la acest moment, din cele 460.000 de lei, ne-a adus înapoi doar 1.400 de lei. Ne plăteşte lunar 200 de lei. Proprietarii ne întreabă mereu ce s-a întâmplat, furnizorii ne-au dat în judecată şi trec la executări silite. Cred că vom recupera sumele furate, dar nu ştiu ce vom face cu penalizările“, a afirmat Ion Mitroi, preşedintele Asociaţiei de proprietari 2A – 1 Mai.
6.158 de lei trebuie să recupereze Asociaţia nr. 1 – 1 Mai Baracă  de la fostul administrator Elena Stoica. Actualul administrator, Marinela Lucaci, spune că s-a recuperat până acum doar 1.000 de lei.
 
O sută de ani ca să recupereze banii

La Asociaţia nr. 13 Lăpuş – Argeş, suma pe care şi-a însuşit-o fosta administratoare Elena Stanciu se ridică la aproape 300.000 de lei. Pentru delapidare, fostul administrator a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Preşedintele spune că vor trece peste o sută de ani până să se recupereze întreaga sumă, fiindcă fosta administratoare plăteşte doar 50 de lei pe lună. „Când am venit preşedinte la această asociaţie, am constatat că administratorul îşi făcea de cap pe banii proprietarilor. De exemplu, încasa 500 de lei, tăia chitanţă pentru această sumă, dar în registrul de casă trecea 200 de lei. Când i-am cerut explicaţii, mi-a spus că a furat banii furnizorilor,  nu ai proprietarilor. Am anunţat poliţia, apoi primăria. Suma care a fost furată din asociaţie se ridică la 282.277 de lei. Instanţa a condamnat-o la cinci ani de închisoare şi restituirea sumei. Banii sunt recuperaţi greu, pentru că ne plăteşte 50 de lei lunar. Avem nevoie de peste o sută de ani ca să scoatem toată suma şi să plătim restanţele furnizorilor, fiindcă nu ne scutesc de datorii“, susţine Ion Ungureanu, preşedintele Asociaţiei nr. 13 Lăpuş-Argeş.

A recunoscut
şi plăteşte

La Asociaţia nr. 24 Brazda lui Novac, recuperarea sumelor furate de fostul administrator se face mai puţin anevoios. Aici, fosta administratoare Ofelia Novac, care şi-ar fi însuşit aproximativ 90.000 de lei a început să restituie din sumă, deşi ancheta se află în fază incipientă. „Când am fost ales preşedinte, am descoperit că avem foarte multe datorii la furnizori, că suntem executaţi pentru neplata datoriilor. După mai multe luni de muncă şi o expertiză contabilă, am descoperit o lipsă de 60.000 de lei în casierie, 30.000 de lei cheltuieli nejustificate şi peste 200.000 de lei penalizări nerepartizate. Administratoarea se face vinovată de sustragerea a vreo 90.000 de lei. Aceasta a recunoscut şi a ales să plătească din bani, deşi suntem încă în faza de cercetare penală. Am recuperat până la acest moment 22.400 de lei“, a spus Marin Văduva, preşedintele asociaţiei.
În concluzie, recuperarea sumelor de bani pe care foştii administratori sau casieri le-au furat de la asociaţile de proprietari se face foarte greu. Între timp, penalizările de la furnizorii de servicii curg, iar proprietarii le suportă din propriul buzunar. Chiar dacă cei vinovaţi sunt condamnaţi şi obligaţi să restituie sumele sustrase asociaţiei, acestea sunt plătite în rate de 50 sau 100 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS