24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecătorul lui „Felix“ Voiculescu, reţinut pentru fapte de corupţie

Judecătorul lui „Felix“ Voiculescu, reţinut pentru fapte de corupţie

Procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale față de magistratul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel București, care judecă apelul în dosarul „ICA“, în care Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare. Numele magistratului apare şi în alt dosar de corupţie, cel în care omul de afaceri Dinel Staicu ar fi dat mită peste 600.000 de euro pentru a scăpa de puşcărie.

Magistratul Stan Mustaţă a fost ridicat de anchetatori de la Curtea de Apel Bucureşti marţi, zi în care dosarul „ICA“, în care au fost deferiţi justiţiei 12 inculpaţi, printre care se numără Dan Voiculescu (foto) şi Sorin Pantiş (ministru al comunicaţiilor în perioada 1996-1999), avea un nou termen de judecată. Ulterior, marţi după-amiază, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat că a fost dispusă începerea urmăririi penale față de Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel București și alte trei persoane, printre care grefiera Mariana Curea de la aceeași instanţă.
Anchetatorii au reţinut că „suspectul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului“.
Procurorii DNA nu au explicat însă despre ce dosare este vorba, ci doar că a cerut diverse sume de bani prin intermediul celorlalţi trei suspecţi – Mariana Curea, Florian Alexandru şi Ion Boraciu.
Tot marţi, după ce l-au informat pe magistratul Stan Mustaţă că are calitatea de suspect în acest dosar penal, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea și a arestarea preventive a acestuia la cererea procurorilor DNA. Spre seară, magistratul şi grefiera au fost reţinuţi.

Suspiciuni de corupţie în dosarul „ICA“

Stan Mustaţă, judecător la Secţia a II-a Penală a Curţii de Apel Bucureşti a declarat marţi, la ieşirea de la DNA, că acţiunea procurorilor are legătură cu dosarul „ICA“, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de puşcărie. Întrebat ce probe i-au prezentat procurorii, magistratul Mustaţă a explicat că toate soluţiile lui au fost date în condiţiile legii, dar şi că procurorii au reţinut că „un prieten de-al meu s-a întâlnit cu nu ştiu ce prieten al lui Dan Voiculescu şi s-a promis că ar urma…“.
Pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş (fost ministru al comunicaţiilor în perioada 1996-1999), Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de detenţie a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.
Procurorii DNA au reţinut că privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. În total, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti a fost atacată cu apel de inculpaţii condamnaţi, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Bucureşti, unul din magistraţii care judecă apelul fiind Stan Mustaţă.

Curtea de Apel Bucureşti şi Dinel Staicu

Numele lui Stan Mustaţă a apărut în referatul prin care DNA a cerut arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, care ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe omul de afaceri craiovean Dinel Staicu. Potrivit hotnews.ro, procurorii DNA au reţinut că, „cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A (Răducan Ileana Alina, avocata lui Dinel Staicu), la data de 3.07.2013, învinuita Dascălu Adriana (…) a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 de euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica (scris «V») şi Mustaţă Stan (scris «M») de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 de euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012 la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă“.
Între timp, Veronica Cîrstoiu a fost trimisă în judecată alături de Dinel Staicu, Marian Staicu, fratele lui Dinel, Florin Cergan, fiul judecătoarei Cîrstoiu, dar şi alţi cinci inculpaţi în dosarul privind mita de peste 600.000 de euro.
De asemenea, înainte de Paşte, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, cele care i-au anulat o pedeapsă de şapte ani de puşcărie lui Dinel Staicu. Este vorba de magistratele Liliana Bădescu, Dumitriţa Piciarcă şi Veronica Cîrstoiu, acuzate într-un dosar separat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS