25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fetiţă de 11 ani aşteaptă o minune

O fetiţă de 11 ani aşteaptă o minune

Pentru Claudia Sticlan, o fetiţă de 11 ani din comuna doljeană Vârvoru de Jos, viaţa este un lung şir de drumuri între casă, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova şi Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti. Micuţa suferă de o anomalie gravă a tractului urinar şi reflux vezico-ureteral bilateral, are dureri insuportabile, motiv pentru care are nevoie de investigaţii medicale amănunţite şi intervenţii chirurgicale. Copilăria acestei fetiţe este tristă. A uitat să zâmbească, are zile când plânge ore în şir din cauza durerilor, a ajuns să se izoleze, să stea închisă în locuinţă, iar tot ce îşi doreşte este să îşi protejeze mama şi să se vindece…   

Două fetiţe frumoase şi o femeie ale cărei suferinţe şi-au lăsat amprenta puternic pe chipul ei îşi duc viaţa cu greu într-o comună, la doar 30 de kilometri de Craiova. Le-am găsit în Joia Mare în locuinţa pusă la dispoziţie, de aproximativ opt ani, de preotul din localitate. A fost soluţia salvatoare a unei mame fugite de acasă de teama bărbatului care o bătea. „Claudia avea doar trei ani. Eram însărcinată în şase luni cu fetiţa cea mică. Mă bătea cumplit… Cinci ani am rezistat şi am rămas alături de el, suportând loviturile şi jignirile bărbatului cu care mă măritasem. În momentul în care am rămas însărcinată a doua oară, a continuat să mă lovească fără milă, să bea, să mă umilească. Am stat pentru o perioadă în Centrul Maternal, apoi am revenit acasă, încercând să mai acord o şansă căsniciei noastre, însă nu am rezistat prea mult. Mi-am luat lumea în cap pentru a-mi proteja copiii… Cu ajutorul unor persoane dragi, care îmi cunoşteau durerea, am ajuns în acest sat, iar preotul Bârlădeanu a devenit salvarea noastră. Ne-a pus la dispoziţie o casă unde aveam pe ce să punem capul, ne-a oferit mâncare, aici am găsit liniştea de care aveam nevoie pentru a-mi creşte fetiţele“, a povestit Maria Sticlan, mama Claudiei.

„De cinci, chiar şase ori pe lună suntem nevoite să mergem la urgenţă la spital, deoarece din cauza durerilor ajunge să se tăvălească pe jos, plânge şi ţipă, iar eu nu o pot ajuta cu nimic…“

Îşi creştea liniştită cele două fetiţe, în ciuda greutăţilor materiale. Veniturile acestora sunt alocaţia complementară şi alocaţiile de stat ale copiilor. Şi-a înscris fetele întâi la grădiniţă, apoi la şcoală, le-a încurajat să înveţe, le-a oferit tot ceea ce i-a stat în putere. „Din nefericire, problemele medicale ale fetiţei mele, Claudia, au fost depistate foarte târziu, în urmă cu doi ani. De nenumărate ori ajunsesem cu ea la spital, cu infecţii urinare repetate, cu complicaţii grave. Am fost trimisă de urgenţă cu fata la spital în Bucureşti, deoarece riscurile de a avea un blocaj renal erau foarte mari. În momentul în care medicii au preluat-o pe Claudia, au decis că trebuie operată de urgenţă. Diagnosticul primit a fost duplicitate pieloureterală bilaterală. A fost operată la vezica urinară, i-au fost introduse stenturi… Opt ore a durat intervenţia chirurgicală. A rămas cu dureri insuportabile, se balonează foarte des… De cinci, chiar şase ori pe lună suntem nevoite să mergem la urgenţă la spital, din cauza durerilor ajunge să se tăvălească, plânge şi ţipă, iar eu nu o pot ajuta cu nimic… Doar doctorii, cu ajutorul dispozitivelor medicale speciale, o pot ajuta să urineze. La fiecare două săptămâni îi repet analizele medicale pentru a evita ca o nouă infecţie urinară. Rinichii îi sunt afectaţi destul de grav. La ultimul control pe care i l-am făcut, doctorul Marcel Oancea mi-a spus că, în luna iunie, Claudia trebuie să facă neapărat o cistoscopie, investigaţie care poate elucida toate cauzele acestor probleme ale tractului urinar şi în urma căreia se pot decide următoarele intervenţii chirurgicale“, a adăugat femeia.
Deşi Claudia este nevoită să lipsească foarte mult de la şcoală, din cauza problemelor medicale, copila este pasionată de limba franceză. Îşi doreşte să urmeze un liceu şi chiar o facultate, însă cel mai mult îşi doreşte să fie sănătoasă, să nu mai aibă dureri, să îşi vadă cele mai dragi fiinţe, mama şi sora, fericite…
Pentru ca toate intervenţiile medicale să fie posibile, Claudia are nevoie de sprijinul nostru. Trebuie să plătească pentru substanţa de contrast, anestezii, spitalizarea mamei, ca şi însoţitor (aproximativ 15 lei pe zi – n.r.), drumurile până la spitale, analizele medicale, ceaiurile şi medicamentele, bani de care, însă, mama copilei nu dispune.
Împreună putem aduce zâmbetul pe chipul acestei familii, care are nevoie de bani pentru drumurile la spital, dar şi pentru rechizite, haine, dulciuri, o masă tradiţională de Paşte!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS