5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDemolare cu cântec

Demolare cu cântec

http://www.youtube.com/watch?v=czFkQ4byEDM

\n

O familie din Craiova spune că de câteva săptămâni trăieşte un adevărat coşmar. Ei se tem că ar putea rămâne fără un perete la casă, dar şi fără tavanul de la demisol, din cauza unui vecin. Acesta a început să demoleze jumătate din casă fără să-i avertizeze, dar şi fără să aibă autorizaţie de demolare, care l-ar fi obligat să parcurgă anumiţi paşi.

Liniştea familiei Pârvu, care locuieşte într-un imobil de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 52, este tulburată de câteva săptămâni, de când un vecin a început să demoleze partea lui din acest imobil. Jumătate din casa cu pricina îi aparţine Cameliei Pârvu, iar cealaltă jumătate unei alte persoane, care a înstrăinat-o. Noul proprietar, Vali Iancu, s-a decis să demoleze, numai că două camere ale familiei Pârvu au perete comun cu camerele lui Iancu, iar plafonul de la demisolul deţinut de familia Pârvu, este podeaua uneia dintre camerele lui Iancu. Aceştia spun că există riscul să rămână cu două camere în trei pereţi, plus că nu ştiu ce se va întâmpla cu demisolul. Camelia Pârvu consideră că lucrul cel mai grav este că vecinul care îşi demolează partea de casă nu are autorizaţie să facă acest lucru. Dacă ar fi avut această aprobare, ar fi fost obligat să ceară şi acordul vecinilor, să asigure aceste lucrări şi să-i pună în gardă. „Vecinul nostru s-a apucat să demoleze partea lui de casă, fără să aibă autorizaţie. El demolează două camere care au pereţi comuni cu imobilul meu. Nu mi s-a cerut acordul, nu am fost întrebată. Nu este nici o protecţie. Clădirea este veche de peste o sută de ani, au apărut crăpături, mi-au picat burlanele de la casă şi cad cărămizi în curtea interioară. Au descoperit şi o jumătate de metru din acoperiş. Îmi afectează proprietatea. Noul proprietar a cumpărat anul trecut şi acum demolează. Avem şi un demisol al cărui plafon nu ştiu ce va fi, podeaua dumnealui, curtea dumnealui. A început să demoleze, nu ne-a spus nimic, nu ştim dacă dă pereţii jos sau nu. Ce facem, rămânem cu casa în aer? Am făcut sesizare la Disciplina în Construcţii. A venit un domn Pistolea, care mi-a spus, la momentul respectiv, că au autorizaţie de demolare. După care, a doua zi, mi-a spus că nu are autorizaţie şi că au depus actele să obţină această autorizaţie de demolare. Atunci, întreb eu, la ce mai sunt necesare, dacă el a făcut o demolare ilegală? Sunt de acord că este proprietar, dar ţin să nu-mi afecteze mie proprietatea, atâta tot. Ne sfidează, nici măcar nu discută cu noi. Sub clădirea care se demolează, eu am un demisol, iar el vrea să demoleze la nivelul solului. La început, când mai vorbea cu noi, spunea că vrea să pună gazon, să-şi facă o curte. Acum nu vrea să mai discute cu noi, că discutăm doar prin avocaţi“, a explicat Camelia Pârvu.

Depistat fără autorizaţie de demolare

La imobilul situat la intersecţia străzilor Nicolae Bălcescu cu Mitropolit Nifon Criveanu, o echipă de muncitori se ocupa joi (3 martie – n.r.) cu debarasarea molozului rezultat din demolările anterioare. Contactat telefonic, Vali Iancu, proprietarul imobilului, a ripostat vehement. „Este proprietatea mea. Ce vă interesează? Nu am ce să discut. De ce mă sunaţi pe numărul meu privat? Nu vă priveşte dacă am autorizaţie sau nu“, a spus Iancu.
Este posibil ca supărarea acestuia să fi fost pricinuită de faptul că a fost prins fără autorizaţie de demolare şi că planul lui a fost zădărnicit de inspectorii de la Disciplina în Construcţii, care l-au amendat şi i-au sistat lucrările. Acest lucru reiese şi din răspunsul dat de Poliţia Locală, Serviciul Disciplina în Construcţii şi Control Comercial, unde ne-am interesat dacă demolarea despre care ne-a sesizat Camelia Pârvu respectă normele legale.
Iată conţinutul răspunsului: „La data controlului, proprietarul imobilului nu deţinea autorizaţie de desfiinţare. A fost sancţionat contravenţional şi s-a dispus sistarea lucrărilor. De asemenea, a fost somat să facă pe domeniul public curăţenie, în faţa porţii, unde avea depozitate grămezi de moloz“, se arată în răspunsul semnat de şeful Serviciului, Mihai Pistolea, şi de directorul executiv al Poliţiei Locale, Octavian Mateescu.

Prevederi legale

Executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare. Autorizaţia de construire sau de desfiinţare se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – ori a altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare, în condiţiile Legii nr. 50/1991.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS