7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Caracal a intrat în reabilitare

Strada Caracal a intrat în reabilitare

http://www.youtube.com/watch?v=DkPrVowndFE

\n

Lucrările de reabilitare pe strada Caracal din Craiova au luat startul. Timp de cinci luni, după cum estimează constructorul, se va munci pentru refacerea trotuarelor, a suprafeţei asfaltice, dar şi pentru crearea unei piste pentru biciclete pe această mare arteră. Din proiectul finanţat din fonduri europene mai fac parte străzile Râului şi Bariera Vâlcii, iar contractul are o valoare de 39,89 milioane de lei.

Începând de vineri, 7 martie, utilaje şi muncitori au început să lucreze pe strada Caracal din Craiova (zona străzii Fraţii Buzeşti), în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene în care mai sunt incluse străzile Râului şi Bariera Vâlcii. De lucrările de reabilitare de pe strada Caracal se va ocupa firma Dancor Romconstruct SRL, care face parte din consorţiul Tel Drum SA – Dancor Romconstruct SRL – Imob Lux Construct SRL – Garden Center SRL, cu lider de asociere Tel Drum SA. „Lucrările de modernizare au început pe 7 martie şi vor continua timp de cinci luni pe toată strada Caracal, până la sensul giratoriu din intersecţia cu strada Decebal. Lucrările presupun desfacerea completă a trotuarelor, a bordurilor, frezarea suprafeţelor asfaltice şi refacerea acestor suprafeţe, în totalitate“, a explicat ing. Marian Eremia, şef de şantier din partea Dancor Romconstruct.

Piste pentru biciclişti în zona cu şase benzi de circulaţie

După cele cinci luni de lucrări, o surpriză pentru bicicliştii craioveni vor fi pistele pe care vor putea merge în siguranţă, pe al doilea tronson al străzii Caracal. „O noutate, cred, pentru Craiova, vor fi pistele pentru biciclişti. Conform normelor europene, trebuie să le creăm şi pe acestea. Ele vor exista numai pe al doilea tronson, de la kilometrul 1+200, deci pe zona cu şase benzi a străzii Caracal. Momentan, fiind a doua zi de când lucrăm – şi din cauza condiţiilor meteo de zilele trecute -, avem în jur de 25 de oameni, şase utilaje şi trei-patru maşini. Nu facem acum decât să desfacem îmbrăcătura asfaltică şi bordurile respective. Zilele următoare o să vină şi alte utilaje performante. O să vedeţi aici nişte freze mari cu care vom rade tot asfaltul acesta“, a completat Eremia.

Circulaţia nu se închide, ci se restrânge

Firma a stabilit, împreună cu municipalitatea, să nu fie închisă circulaţia pe ambele sensuri. Acolo unde se va putea, se va lucra pe o singură bandă. Marian Eremia a detaliat că „managementul de trafic presupune, iniţial, închidere totală. Înţelegerea cu conducerea primăriei a fost să nu creăm chiar atât de mult disconfort pentru şoferi şi, pe cât posibil, să limităm închiderile totale. Deci, acolo unde există posibilitatea să lucrăm pe o singură bandă, se va circula pe banda cealaltă. Pe tronsonul celălalt cu şase benzi va fi o închidere totală pe trei benzi cu semnalizare provizorie pe celelalte trei benzi, unde se va circula pe ambele sensuri“. Totodată, reprezentanţii firmei au dorit să ceară scuze locuitorilor din zonă pentru deranjul provocat. „Cu această ocazie, aş vrea să cer scuze celor care locuiesc în zonă pentru disconfortul pe care îl creăm. Sper să nu depăşim cele cinci luni“, a conchis şeful de şantier.

Noi staţii de taxi şi de autobuz, amenajate în cadrul proiectului

Licitaţia pentru reabilitarea străzilor Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii a fost câştigată de consorţiul mai sus-amintit cu suma de 39,89 milioane de lei, faţă de valoarea estimată a municipalităţii craiovene de 62,42 milioane de lei. Oferta consorţiului condus de Tel Drum a fost a treia din punct de vedere al celui mai mic preţ, iar rezultatul a fost contestat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, ajungându-se în instanţă. Contestatarii susţineau că este de înţeles acest rezultat, din moment ce Tel Drum SA ar fi o societate apropiată vicepremierului Liviu Dragnea. În cadrul proiectului vor fi modernizaţi 139.017 mp de suprafaţă carosabilă şi vor fi create piste pentru biciclete pe străzile Caracal şi Râului, pe o suprafaţă de 11.202 mp. Totodată, vor fi amenajate 300 mp de staţii de taxi şi alveole pentru staţiile de autobuz pe o suprafaţă de 786 mp. În proiect mai sunt incluse, pentru strada Bariera Vâlcii, lucrări de canalizare pluvială pe o lungime de 1.800 de metri şi montarea de rigole carosabile, iar pentru strada Râului, casetarea canalului colector pe 310 metri. Pe străzile Râului şi Bariera Vâlcii, utilajele încă nu au apărut, însă lucrările pentru acestea au ca termen de execuţie 18 luni, respectiv nouă luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS