17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Blocul ăsta este furat pe faţă“

„Blocul ăsta este furat pe faţă“

Proprietarii dintr-un bloc de garsoniere din cartierul craiovean Craioviţa Nouă-Corniţoiu s-au trezit că au de plătit la căldură pe luna ianuarie cât un apartament cu trei camere. Adică, o garsonieră de 25 mp, cu un calorifer, are de plată 272 de lei comparativ cu un apartament cu trei camere, de 63 mp, care are de plată 250 de lei pentru încălzire.

Locatarii din blocul 12, scările 1 şi 2, au cerut socoteală administratorului asociaţiei, dar acesta este la fel de supărat pe furnizorul de căldură, SC Termo Craiova SRL. Angajatul Asociaţiei nr. 39 Corniţoiu, Raveca Dragomir, a încercat să ceară explicaţii de la furnizorul de căldură în numele proprietarilor. „Este inexplicabil ce se întâmplă la acest bloc. Când am luat factura de la Termo şi am văzut valorile, eu le-am zis că nu am curaj să afişez lista. Toată factura pe asociaţie este de 76.596 de lei, la un consum de 306 gigacalorii pentru căldură şi 33 pentru apă caldă. Din acest consum, 49 de gigacalorii are acest bloc de garsoniere, adică o factură de 10.901 lei. Nu ştiu cum se calculează şi ce înregistrează, dar o garsonieră plăteşte 272 de lei căldura în luna ianuarie, iar un apartament cu trei camere – 250. Oricum împarţi, garsonierele au suprafaţă utilă mai mică, au mai puţine corpuri de încălzire. Nu ştiu ce se întâmplă cu aceste aparate de măsurat. Oamenii au venit peste mine“, a explicat Raveca Dragomir, administratoarea Asociaţiei nr. 39 Corniţoiu.

Să găsim o rezolvare

Proprietarii din blocul 12 au decis să-şi facă dreptate şi să afle, în acelaşi timp, care poate fi rezolvarea problemelor pe care le au cu factura la căldură şi apă caldă. Au semnat o listă cu doleanţele lor şi au transmis-o furnizorului de căldură, administraţiei locale şi Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului. „Nu se poate aşa ceva, am plătit în luna decembrie 170 de lei pentru căldură, iar în ianuarie – 272 de lei, mai mult decât un apartament cu trei camere. Cu apa caldă aşteptăm un ceas, două până vine. Trebuie să încălzim apă să facem baie. Doamna administrator ne-a spus că blocul ăsta este furat pe faţă“, a declarat Marin Ştefan, proprietar în blocul 12 Corniţoiu.
Cei care locuiesc în acest imobil sunt oameni simpli, care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Mulţi dintre ei trăiesc dintr-o pensie de urmaş, dintr-un ajutor social sau o alocaţie, şi se feresc să rămână îndatoraţi la întreţinere. „Şi eu am plătit 170 de lei în luna ianuarie doar căldura, iar acum 270. Au mai puţin cei din blocurile învecinate, iar acolo sunt apartamente cu două, cu trei camere. Nu înţeleg cum ne calculează această căldură, dar cât să plăteşti pentru o cămăruţă?“, se miră Mihai Moină, proprietar.

Poate gigacalorimetrul dă rateuri

În după-amiaza zilei de marţi, 25.02.2014, unii dintre proprietari s-au adunat în faţa blocului 12 în semn de protest faţă de facturile mari la căldură. Ei i-au solicitat angajatului de la PT 16 (punctul termic de la care primeşte căldură şi apă caldă Asociaţia nr. 39 Corniţoiu) să verifice împreună instalaţia blocului şi gigacalorimetrul din subsol. Şi au mai bătut încă o dată la uşa asociaţiei de proprietari.
„Citirile le face maistrul de zonă. Am solicitat să se facă verificarea gigacalorimetrului, poate aparatul nu este bun. Oamenii vin să mă înjure pe mine. Eu nu ştiu ce rezolvare să găsesc. Am făcut peste tot demersuri, nu ne dă nimeni un răspuns oficial, doar poveşti. Eu nu spun hoţii, eu nu acuz pe nimeni, cum a ieşit şi primarul, şi directorul şi fac afirmaţii că noi încărcăm factura. Noi ne certăm degeaba, nu ştiu de unde apare consumul acesta. Nu ştiu, nu avem un certificat de verificare metrologică pentru gigacalorimetrul de la acest bloc“, a spus Raveca Dragomir, administratoarea asociaţiei.
Prezent la „confruntare“, lucrătorul din PT 16, Marin Predici, maistru de zonă, a spus: „Eu am făcut citirile, le-am trimis unde trebuie. Nu fac eu aceste aparate. Aparatele sunt verificate metrologic, dumnealor pot să mai ceară încă o verificare dacă au dubii asupra modului cum înregistrează consumul. Noi din PT le-am furnizat căldură în parametrii prevăzuţi în diagramă“, a spus Marin Predici.
Maria Cernătescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS