5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApă şi canalizare în Bechet, până la sfârşitul acestui an

Apă şi canalizare în Bechet, până la sfârşitul acestui an

http://www.youtube.com/watch?v=caYaGWYYlXU

\n

Până în luna noiembrie 2014, toţi locuitorii din oraşul Bechet vor fi racordaţi la apă şi canalizare. Pentru dezvoltarea zonei, se poartă deja discuţii între investitori români şi vicepremierul bulgar pentru construirea unui pod între Bechet şi Oreahovo. Tot în acest an, reprezentanţii oraşului vor să demareze proiectul de construcţie a rutei ocolitoare a Bechetului, dar şi pe cel pentru asfaltarea mai multor străzi şi bulevarde. Construcţia campusului şcolar, demarată în urmă cu mulţi ani şi abandonată din lipsa banilor pentru plata constructorului, la care s-au adăugat majorări însemnate ce au ajuns la ordinul sutelor de mii de lei, pare a avea şanse în acest an, edilul primind promisiuni că va obţine banii pentru continuarea lucrărilor. Până atunci, cei aproximativ 800 de elevi învaţă în două ture, în condiţii ce lasă de dorit, iar în curtea unităţii de învăţământ scheletele construcţiilor demarate se degradează.

Începutul acestui an este extrem de promiţător pentru locuitorii oraşului Bechet. Sunt multe de făcut, însă sunt şi speranţe pentru realizarea acestor deziderate, având în vedere că este vorba de respectarea unor proiecte europene, cu termene de realizare bine stabilite. Se doreşte cu orice preţ dezvoltarea zonei pentru atragerea investitorilor şi, implicit, crearea unor locuri de muncă. „Este un an extrem de greu, însă un an al investiţiilor importante pentru dezvoltarea oraşului Bechet. În primul rând, ne-am propus să ducem la bun sfârşit lucrările la canalizare şi apă în Bechet. Acestea vor avea o acoperire de 99%. Stadiul lucrărilor se află în prezent la 50%. Până în luna noiembrie 2014, acest proiect trebuie să fie gata. Tot o investiţie extrem de importantă este aceea că vrem că construim o staţie de epurare care va prelua localităţile Dăbuleni şi Călăraşi într-o primă etapă, urmând ca în etapa a doua, 2014-2020, să fie racordate şi localităţile Sadova şi Ostroveni. Avem în vedere să ducem aceste utilităţi şi către zona portuară. În ciuda faptului că au fost forate puţuri în această zonă, apa nu este potabilă. Vrem, de asemenea, să extindem şi reţeaua de canalizare până în zona portuară. Toate sunt proiecte pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene, vom demara începând de luna viitoare proiectul pentru construcţia rutei ocolitoare a oraşului Bechet, dar şi asfaltarea a două bulevarde. Chiar în această săptămână, vineri (mâine – n.r.), vom semna contractul pentru a da startul la construcţia acestei centuri a oraşului. Este un proiect comun cu Primăria Oreahovo, în cadrul proiectelor de cooperare transfrontalieră. Primăria Bechet va beneficia de 6,5 milioane de euro, iar cea din Oreahovo, de un milion de euro. Ruta măsoară opt kilometri, din care șase kilometri sunt centură ocolitoare a oraşului şi doi kilometri sunt pentru modernizarea bulevardului Independenţei. Centura ocolitoare este foarte importantă, pentru că traficul greu nu va mai traversa centrul oraşului, ci va fi deviat pe aici. Din bugetul local, am alocat bani în acest an pentru asfaltarea a două străzi în Bechetul din Vale“, a precizat edilul oraşului Bechet, Gheorghe Ionele.

Pod între Calafat
şi Oreahovo

Un alt proiect de amploare dorit deja de câţiva ani buni pare să aibă şi el sorţi de izbândă în 2014. „În urmă cu aproximativ două săptămâni, am avut întâlnire cu primarul oraşului Oreahovo, dar şi cu vicepremierul Bulgariei, la care a participat şi un investior român privat, tema întâlnirii fiind construirea unui pod peste Dunăre, între Bechet şi Oreahovo. Este un vis al tuturor locuitorilor şi nu numai, pentru dezvoltarea acestei zone“, a adăugat edilul Bechetului.

480.000 de lei datorii la lucrări efectuate la liceul şi grădiniţa din Bechet

Tot în această săptămână, edilul Bechetului a primit o veste extrem de importantă pentru învăţământul din zonă, aceea că va primi, în sfârşit, finanţare începând din luna martie pentru continuarea investiţiilor demarate în urmă cu aproximativ patru ani pentru construirea campusului şcolar la Liceul Teoretic Bechet. În perioada 2007-2008, judeţul Dolj a fost inclus într-un program naţional privind construirea de campusuri şcolare, întrerupt câţiva ani mai târziu din lipsă de fonduri. „În cadrul campusului şcolar Bechet, s-au executat în cursul anului 2010, în baza unui ordin al guvernului de la acea dată, lucrări ce urma să fie decontate ulterior. Firmele de construcţii fuseseră încurajate de guvern să facă lucrări în avans, urmând să îşi primească banii în anul care urma. Avem astfel o problemă cu aceste arierate moştenite din mandatele anterioare. Facem eforturi foarte mari să achităm aceşti bani. S-a plătit o parte din sumă, însă a rămas o datorie de 150.000 de lei. Firma care a realizat lucrările ne-a dat în judecată şi a câştigat. S-au adăugat penalităţi de 150.000 de lei. Am ajuns astfel să datorăm, doar pentru acest imobil, aproximativ 300.000 de lei. Pe lângă aceste datorii, mai avem penalităţi în valoare de 180.000 de lei pentru nişte lucrări efectuate la o grădiniţă din oraş. Încercăm în instanţă ca măcar aceste penalităţi să le stopăm. De la început, acest contract a fost întocmit absurd, guvernul impunând ca autorităţile locale să încheie contracte cu firmele de construcţii, nu unităţile de învăţământ, aşa cum ar fi fost firesc. Am primit însă promisiunea că în luna martie vom primi finanţare pentru continuarea lucrărilor la acest campus şcolar atât de important pentru Bechet. Este ruşinos ca în 2014 copiii din Bechet să nu beneficieze de condiţii optime la şcoală, să meargă la o toaletă construită în curtea şcolii, în care s-au investit sute de mii de lei…“, a precizat primarul Gheorghe Ionele.
Până atunci, cei aproximativ 800 de elevi sunt nevoiţi să înveţe în două schimburi. Cam 100 de elevi de liceu sunt din localităţile apropiate: Ostroveni, Sadova, Lişteava, iar campusul şcolar ar fi fost o soluţie. Acesta ar urma să cuprindă garsoniere pentru cadrele didactice, spaţiu de cazare pentru 100 de elevi, cantină, club şi ateliere-şcoală. „Având în vedere că aceste lucrări au fost pur şi simplu stopate din 2011, am rămas chiar şi fără racorduri la apă şi canalizare la grupul sanitar. Practic, acesta este nefuncţional. În pauza de maximum zece minute, aproximativ 200 de copii sunt nevoiţi să meargă la o singură toaletă…“, a spus Ileana Costa, managerul Liceului Teoretic Bechet.  
Tot pe fonduri europene, pe un proiect transfrontalier, în Bechet au fost demarate, la sfârşitul anului trecut, lucrările de reabilitare la muzeu, care funcţiona într-o clădire ce nu a fost reabilitată niciodată. În muzeu vor fi expuse tablouri, scoarţe, obiecte tradiţionale de uz casnic.
În urmă cu doar câteva săptămâni, o firmă privată a demarat lucrările de construire a unei ferme solare pe o suprafaţă de aproximativ 57 de hectare, în zona Luminoasa, Bechet. Toate instituţiile vor avea gratuitate la alimentarea cu energie, salvându-se astfel sume importante de la buget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS