11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenultimul drum al Ştiinţei lui Mititelu

Penultimul drum al Ştiinţei lui Mititelu

http://www.youtube.com/watch?v=twyEAxV_nsQ

\n

Universitatea intră în faliment. Ba nu intră în faliment. Ba da, ba nu!  În felul acesta au decurs ieri lucrurile după ce creditorii Fotbal Club U Craiova, firma patronată de Adrian Mititelu, s-au adunat la sediul din Bucureşti al administratorului judiciar pentru a decide dacă aprobă sau nu planul de reorganizare a clubului de fotbal. Chiar dacă principalul creditor a votat împotriva planului, Mititelu şi-a oferit un răgaz de circa două luni folosindu-se de un artificiu legal. Tot ieri, jucătorii de fotbal au încercat să intre pe „Oblemenco“, dar au reuşit doar să se încaiere cu paznicii.

Planul de reorganizare a Fotbal Club U Craiova a fost supus ieri votului celor doi creditori principali: Euro Expo SRL Târgu Mureş şi Valorificare Creanţe SRL. Prima a furnizat echipament sportiv clubului acum mai bine de zece ani şi nu şi-a primit banii, iar în prezent are de recuperat o sumă de 1,3 milioane de lei (circa 300.000 de euro), care reprezintă 63% din totalul datoriilor pe care le are de plătit creditorilor Fotbal Club U Craiova, datorii confirmate de instanţa de judecată. Celălalt creditor este chiar Adrian Mititelu, prin firma Valorificare Creanţe, ceea ce înseamnă că Mititelu cere bani de la el însuşi. Ei bine, reprezentanţii celor doi creditori s-au întâlnit la sediul administratorului judiciar din Bucureşti, Lider Lichidare – Reorganizare, unde au votat diferit. Euro Expo a votat împotriva planului de reorganizare, iar firma controlată de Adrian Mititelu a votat pentru. Chiar dacă Euro Expo are cel mai greu cuvânt în această ecuaţie, planul de reorganizare a Fotbal Club U Craiova SA a rămas deocamdată suspendat într-o zonă care permite fiecăreia dintre părţi să-şi clameze victoria. Mititelu a anunţat printr-un comunicat de presă că planul a fost aprobat, creditorii spun că ei au votat împotrivă. În vechea legislaţie privind insolvenţa, dacă principalul creditor respingea planul de reorganizare, din varii motive, iar judecătorul sindic consfinţea acest lucru, firma intra în faliment. De ceva vreme, însă, legislaţia în domeniu s-a modificat şi îi mai dă datornicului un răgaz de 30 de zile, în cazul nostru, Fotbal Club U Craiova să-şi plătească datoriile. Datornicul poate beneficia de această facilitate doar dacă judecătorul sindic aprobă planul de reorganizare. Potrivit articolului 101 lit. D din Legea insolvenţei nr. 85/2006, actualizată, „vor fi considerate creanţe nedefavorizate şi vor fi considerate că au acceptat planul creanţele ce se vor achita integral în termen de 30 de zile de la confirmarea planului“. Deci, mingea este acum în curtea judecătorului sindic de la Tribunalul Braşov, acolo unde se judecă procesul, care poate fie să ţină cont de părerea principalului creditor şi să respingă planul, fie să-l creadă pe Adrian Mititelu că va plăti cei 300.000 de euro în 30 de zile. Dacă nu plăteşte datoria la timp, Fotbal Club U Craiova intră oricum în faliment.

Planul – nici aprobat, nici respins

Adrian Mititelu a prezentat întâlnirea de ieri ca pe un succes. „Planul a fost supus la vot şi votat în unanimitate. Chiar dacă firma EUROEXPO SRL TÂRGU MUREŞ  a votat împotriva aprobării planului, conform Legii nr. 85/2006, se consideră, automat, votul ca fiind unul pozitiv în ceea ce-i priveşte pe creditorii care îşi primesc plata în mod preferenţial. Astfel că votul EUROEXPO SRL TÂRGU MUREŞ este, din oficiu, pozitiv şi nu are nici o relevanţă juridică ceea ce a menţionat această societate în şedinţa Adunării Creditorilor. Pe de altă parte, Fotbal Club U Craiova SA şi creditorul Valorificare Creanţe SRL au contestat dreptul de vot al creditorului EUROEXPO SRL Târgu Mureş, deoarece această societate se află în conflict de interese datorită faptului că are relaţii comerciale cu Federaţia Română de Fotbal, persoana juridică direct interesată să provoace falimentul Fotbal Club U Craiova SA“, se arată în comunicatul emis de Fotbal Club U Craiova. Întrebat de unde va face rost de bani pentru a plăti cei 300.000 de euro în 30 de zile dacă judecătorul confirmă planul, Adrian Mititelu a precizat că are banii preconizaţi, dar că nu poate divulga sursa. „Clubul nu va intra în faliment, iar Mircea Sandu şi Olguţa Vasilescu ar trebui să-şi dorească să nu intre, deoarece prejudiciul ar fi dublu pentru ei. Eu cred că instanţa va confirma acest plan de reorganizare într-o lună“, a declarat Mititelu.  

Ce prevede planul de reorganizare a Fotbal Club U Craiova
 
Prin „divizare parţială“, după 1 iulie 2014 activitatea sportivă a Fotbal Club U Craiova SA va fi transferată către o societate înfiinţată în 2013 – U Craiova SA. Firma are ca acţionar majoritar SC COMUNITATEA INVESTITORILOR UCV SRL, firmă deţinută la rândul ei de cei doi copii ai lui Adrian Mititelu. Noua societate va prelua calitatea de membru al FRF şi LPF, depozitul de la OSIM pentru înregistrarea mărcii „Echipa de Fotbal Universitatea Craiova“, dreptul de exploatare a Stadionului „Ion Oblemenco“, contractele jucătorilor (cu obligaţii de plată pentru datoriile ce revin după data de 1 iulie 2014) şi va fi parte în toate procesele iniţiate după 1 ianuarie 2013. Procedurile pentru licenţă în sezonul 2014-2015 vor fi demarate tot de U Craiova SA. Datoriile din perioada 15 iunie 2013 – 28 februarie 2014 rămân pe Fotbal Club U Craiova SA. În schimbul transferurilor operate, U Craiova SA se obligă să plătească în contul Fotbal Club U Craiova SA suma de un milion de euro, în termen de 12 luni de la confirmarea planului de reorganizare, dar şi suma de 400.000 de euro pentru finanţarea activităţii de fotbal în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2014. Totodată, U Craiova SA se obligă să achite suma de 1,3 milioane de lei (300.000 de euro) către Euro Expo SRL. Totalul datoriilor curente ale Fotbal Club U Craiova SA ajunge la 5,3 milioane de euro, din care la bugetul local – 73.000 de euro, bugetul de stat – 3,64 milioane de euro, creanţele salariale – 1,3 milioane de euro şi furnizori – 300.000 de euro. Creanţele de circa zece milioane de euro ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj şi ale lui Victor Piţurcă nu au fost admise la masa credală.
De soarta planului de reorganizare depinde direct procesul de licenţiere pentru anul competiţional 2014-2015. Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor (ediţia 2013), adoptat de Comitetul Executiv (CEx) al FRF la 30 octombrie 2013, dă din nou liber la fuziuni şi divizări. Art. 11 alin. 2 din acest regulament interzice acest lucru doar pentru cluburile care solicită licenţa de participare la competiţiile de club UEFA. Începând cu sezonul 2014-2015, solicitanţii de licenţă pentru Liga I nu mai sunt obligaţi să demonstreze că nu au datorii către Fisc. Mai mult, Anexa a VII-a a regulamentului – privind procedurile de evaluare a documentaţiei financiare precizează că unui club debitor aflat în insolvenţă i se poate elibera licenţa de participare în Liga I dacă planul de reorganizare este confirmat de judecătorul sindic până la termenul-limită de 31 martie. FCU Craiova este programată pentru depunerea dosarului de licenţiere la 28 martie, dar poate aduce completări până la 29 aprilie. Comisia de licenţiere pentru cluburile de Liga a II-a care solicită licenţă pentru Liga I funcţionează în perioada 5-9 mai 2014.

Au abandonat autocarul la porţile stadionului

În timp ce Adrian Mititelu şi avocaţii săi încearcă să obţină aprobarea planului de reorganizare, preşedintele executiv Marcel Iancu împreună cu antrenorii şi jucătorii au „atacat“ porţile stadionului „Ion Oblemenco“, intenţionând să se antreneze pe unul dintre terenurile secundare. De menţionat că în primă fază delegaţia alb-albastră voia să meargă în „audienţă“ la primarul Olguţa Vasilescu pentru a i se aproba desfăşurarea activităţii în incinta bazei sportive, dar ideea a fost abandonată întrucât edilul Craiovei nu era la serviciu. La stadion, scandal: Andrei „Gogoaşă“ Preda a încercat să se strecoare printre porţile de fier, dar oamenii de ordine au intervenit prompt, iscându-se şi un mic meleu. După a urmat un „tir“ de înjurături ale portarului de rezervă la adresa primarului Lia Olguţa Vasilescu şi declaraţiile lui Marcel Iancu şi Nicolo Napoli, care au încercat să explice că FCU are tot dreptul să pătrundă în incita bazei sportive şi să se antreneze. Oficialul FCU a ameninţat că echipa nu se va mai antrena şi nu va mai susţine nici un amical până când nu se va face dreptate, alb-albaştrii părăsind totodată autocarul la porţile stadionului.
„Până când nu ne antrenăm pe «Ion Oblemenco» s-a închis problema. Nu mai putem disputa nici meciurile amicale până când nu ni se va face dreptate. Şi noi suntem echipa Craiovei, consiliul local nu avea dreptul să închirieze stadionul doar lui CSU şi nouă nu. Cele două terenuri, «Zoltan Crişan» şi «Petre Deselnicu», sunt construite de noi. Cum ni s-a luat accesul să ne antrenăm? Suntem în majoritate olteni, suntem craioveni, plătim impozite în acest oraş şi cred că şi noi avem dreptul să evoluăm în faţa suporterilor. Ce vor să facă, să ne desfiinţeze în ideea ca ei să continue activitatea? Vă garantez sută la sută că CSU va fi dezafiliată. A fost înscrisă abuziv, iar FIFA şi UEFA au fost deja sesizate şi, nu în ultimul rând, DNA-ul nu va dormi în continuare. În alte situaţii a intervenit în forţă. Judecătorii au dat două hotărâri contradictorii. Este culmea tupeului cum aceeaşi instanţă, Tribunalul Dolj, dă o hotărâre de integrare, iar pe 24 decembrie dă o altă hotărâre contradictorie, care se va judeca mâine (astăzi – n.r.). Atunci, stau şi vă întreb, cine are dreptate? Au avut ce au avut cu Adrian Mititelu, dar ce au cu echipa de fotbal?“, a tunat Marcel Iancu.
„Aşteptăm ca mâine (astăzi – n.r.) tribunalul să ne dea dreptate, să putem merge să ne antrenăm pe terenul nostru“, a punctat antrenorul Nicolo Napoli, care de ieri are un nou jucător, mijlocaşul central Vojislav Vranjkovic (31 de ani).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS