11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLoganul poliţiştilor, parcat pe trecerea de pietoni

Loganul poliţiştilor, parcat pe trecerea de pietoni

\n

Un cititor GdS a întâlnit în trafic, mai exact pe o stradă din cartierul craiovean Valea Roşie, o Dacie Logan aparţinând Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj parcată în „ciuda“ Codului Rutier. Craioveanul a fotografiat Loganul poliţiştilor şi a trimis fotografia pe adresa de e-mail [email protected], însoţită de următorul comentariu: „Aseară (duminică seara – n.r.), în jurul orei 23.00, în cartierul Valea Roşie, un Logan aparţinând probabil Secţiei 3 Poliţie Craiova era parcat «perfect» pe trecerea de pietoni! Şi ca tacâmul sa fie complet, pietonii nu puteau circula nici prin spatele maşinii, aceasta ocupând tot trotuarul. Ca de obicei, agenţii erau în «misiune»“.
Într-adevăr, în fotografia făcută de cititorul GdS se poate observa o Dacie Logan a IPJ Dolj, cu numărul de înmatriculare MAI – 29272, parcată cu spatele pe trotuar şi cu roţile din faţă pe o trecere de pietoni, la colţul unei intersecţii, parcare pentru care un şofer obişnuit ar fi primit pe loc o amendă. Poliţistul de la volan a ignorat trei litere ale art. 142 din Codul Rutier (oprirea voluntară), care se aplică şi în cazul staţionării. Codul Rutier interzice, printre altele, oprirea şi staţionarea vehiculelor pe trecerile de pietoni sau la mai puţin de 25 de metri înainte şi după ele, în intersecţii sau la o distanţă mai mică de 25 de metri de colţul intersecţiei ori pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor.
Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că se vor face verificări pentru a se stabili dacă poliţistul care se afla la volanul Loganului parcat aiurea era în misiune, iar dacă se va constata că nu era, va fi sancţionat pe cale administrativă, pentru că nu poate fi sancţionat contravenţional în baza unei fotografii făcute de un craiovean. În plus, poliţiştii IPJ Dolj au reamintit că, potrivit art. 61, alin. 2, din Codul Rutier, agenţii „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată“. Aceste prevederi se aplică însă numai atunci când poliţiştii se deplasează la intervenţii sau sunt în misiuni urgente şi trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.
Poliţiştii craioveni nu sunt la prima „boacănă“ de acest fel, mai multe maşini ale oamenilor legii fiind surprinse de cititorii GdS staţionând neregulamentar. Numai în decembrie, anul trecut („Parcare de… poliţist“, ediţia GdS din data de 9 decembrie 2013), cititorii GdS au sesizat două astfel de cazuri: o Dacie Logan lăsată pe o trecere de pietoni şi alta parcată într-o staţie de taxi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS