12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCristina are nevoie de sânge!

Cristina are nevoie de sânge!

Cristina Paţa, o tânără de 29 de ani, din Craiova, trăieşte un coşmar. În urmă cu câteva luni a fost diagnosticată cu leucemie acută, fiind însărcinată în şapte luni şi jumătate. Copilul a fost salvat de medici printr-o minune, dar acum mama are nevoie de sânge pentru a fi ţinută în viaţă. Este internată la Spitalul Universitar din Bucureşti, dar cei care vor să o ajute pot dona sânge astăzi şi mâine la centrul de donaţii de la Spitalul Judeţean Craiova.

Pentru Cristina viaţa părea să aibă un curs normal şi chiar să-i aducă o mare bucurie. Era însărcinată cu al doilea copil. Pe 17 ianuarie 2014 însă destinul ei s-a schimbat brusc. A fost diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică, o formă de cancer cu evoluţie rapidă. Se pare că boala a debutat brusc în noiembrie 2013, când Cristina a observat că îi sângerează gingiile foarte mult şi nu mai vede foarte bine. La început medicii au pus totul pe seama sarcinii şi nu au dat mare atenţie simptomelor. Dar analizele repetate, care au fost trimise inclusiv în Germania, aveau să dea un diagnostic la care nimeni nu se aştepta. Imediat ce a primit cruntul răspuns, Cristina Paţa a fost internată la Secţia de hematologie a Spitalului Universitar Bucuresti, iar, din 20 ianuarie, a început chimioterapia, chiar dacă era însărcinată.
„Medicii ne-au explicat ca starea gravă în care se află nu permitea amânarea tratamentului. După prima cură de chimioterapie, am fost anunţaţi că bebeluşul are şanse nule de supravieţuire, iar mama doar 5% atunci când se va face cezariana, pentru că măduva ei conţine doar 10.000 de trombocite, în timp ce un om sănătos are minimum 150.000, iar corpul ei nu a răspuns deloc la tratament“, povesteşte fratele ei, Marius Paţa.

Salvate printr-o minune

Dar lucrurile s-au schimbat cu rapiditate. Şansele mici de supravieţuire ale tinerei mame şi ale bebeluşului au crescut fără prea multe explicaţii. Astfel că, pe 10 februarie, patru medici şefi de secţie la Hematologie, Chirurgie, Anestezie şi Ginecologie au hotărât de urgenţă să îi facă operaţia cezariană şi atunci chiar s-a întâmplat o minune: copilul, micuţa Alexia Elena, cu o greutate de 2.150 g, care s-a luptat eroic cu chimioterapia, s-a născut cu bine şi Cristina a reuşit să fie stabilizată în urma unei intervenţii dificile, în timpul căreia i s-au administrat foarte multe pungi cu concentrat trombocitar, pentru a diminua din riscul imens de hemoragie.
Acum fetiţa este bine, iar Cristina face a doua cură de chimioterapie, mult mai agresivă, la care familia speră să reacţioneze. Are însă nevoie de „vagoane de sânge“ de la persoane cu grupa sanguină 01, scrie familia ei pe Facebook.
Prin urmare, persoanele care au grupa de sânge 01 şi care doresc să o ajute pe Cristina să trăiască sunt rugate să doneze sânge la Centrul de Donaţii din Craiova de la Spitalul Clinic Judeţean Craiova, astăzi şi mâine, între orele 10.00 şi 13.00, cu specificaţia pentru pacientul Paţa Cristina Claudia, internată la Spitalul Universitar Bucureşti, Secţia de hematologie. Sângele donat va fi transportat mâine cu o ambulanţă la Bucureşti. De asemenea, cei care vor să ia legătura cu familia fratelui tinerei, Marius Paţa poate fi contactat la numărul de telefon 0766.32.31.05, dar şi pe adresa de Facebook.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS