28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTermo Craiova tace şi le face

Termo Craiova tace şi le face

http://www.youtube.com/watch?v=CkgrCOvpLNs

Autorităţile craiovene întârzie să explice populaţiei de ce s-au dublat facturile la căldură în luna decembrie 2013. Respectă SC Termo SRL diagrama termică sau livrează populaţiei căldura planificată, indiferent de condiţiile meteo?

Adevărul despre facturile la căldură pe luna decembrie 2013 începe să iasă la iveală. Prin planificarea bugetară anuală, cantitatea de energie termică livrată populaţiei de către SC Termo Craiova SRL creşte semnificativ în perioada noiembrie-decembrie. Potrivit proiectului de buget pe 2013, cantitatea livrată creşte de la 53.000 de gigacalorii (noiembrie) la 76.000 de gigacalorii. În 2014, este planificată o creştere de la 46.000 de gigacalorii (noiembrie) la 82.000 de gigacalorii (decembrie). Dublarea cantităţii de energie livrată dublează şi factura pe care trebuie să o achite populaţia. Ce se întâmplă însă dacă decembrie este o lună călduroasă? Există două posibilităţi. În primul caz, punctele termice (PT) respectă diagrama termică, iar factura nu creşte faţă de luna noiembrie. În al doilea caz, SC Termo SRL nu respectă diagrama termică şi livrează cantitatea de energie planificată. Populaţia transpiră în locuinţe, iar când soseşte factura izbucneşte scandalul. În blocurile dotate cu repartitoare de costuri, robineţii termostatici pot limita consumul. În celelalte, craiovenii nu pot controla cantitatea de căldură livrată şi deschid geamul. Cel puţin până la proba contrarie, părţile implicate susţin că gigacalorimetrele sunt verificate metrologic şi măsoară precis căldura livrată populaţiei. Teoretic, variabilele din formula de calcul a gigacaloriei (volum, temperatură) nu pot fi manipulate. În aceste condiţii, asociaţiile de proprietari trebuie să uzeze de prevederea din contractul de furnizare încheiat cu SC Termo SRL şi să verifice dacă se respectă diagrama termică.

„Să-şi retragă cuvintele!“

La Asociaţia nr. 23 Craioviţa Nouă, scandalul a pornit după ce locatarii au sesizat GdS că factura lunii decembrie (121.000 lei) este dublă faţă de cea din noiembrie (67.000 lei). După ce cazul a devenit public („Lovitura Termo!“ – 11 februarie 2014), SC Termo Craiova SRL şi-a trimis oamenii în zonă pentru demontarea a şapte contoare de energie termică. Aparatele ar fi fost demontate pentru „citire“. În cursul zilei de ieri, angajaţii Termo SRL au venit pentru remontarea contoarelor. „Probabil li s-a părut că este consumul mic, nu ştiu ce s-a întâmplat. Le-am dat jos pentru verificare-citire la noi. Au verificare metrologică. Toate aparatele merg la parametrii normali şi citirile sunt bune“, a spus angajatul Termo SRL, Ion Vârvoreanu. Preşedintele Asociaţiei nr. 23, Gheorghe Berceanu, a cerut explicaţii: „Noi nu vrem decât adevărul în legătură cu factura la căldură, nu ceea ce spune doamna primăriţă şi domnul director Neaţu de la Termo SRL. De ce au venit facturile duble? Pentru că în luna decembrie a fost la fel de cald ca în noiembrie. S-a băgat debit mare pe instalaţie din punctele termice şi nu vor să recunoască. Oamenii vin la asociaţie şi zic: «Preşedinţii sunt de vină, că aşa zice doamna Olguţa!» Nu sunt preşedinţii de asociaţii vinovaţi. Să-şi retragă cuvintele!“. Preşedintele Asociaţiei nr. 23 era foarte supărat că autorităţile acuză asociaţiile de furt fără probe. „Populaţia asta cât să mai sufere? Ieşi tu primar la TV şi spui că preşedinţii de asociaţii sunt de vină. Şi nu dai voie la nimeni să-ţi dea o replică. De ce vorbeşte ceea ce nu trebuie? Dacă este cinstită să spună: «Domne’, într-adevăr, a furat Termo!» Că dacă minte în mandatul următor nu o mai aleg oamenii“, a mai spus Gheorghe Berceanu. Nici ieri, autorităţile locale nu au ieşit public să ofere explicaţii pertinente pentru situaţia facturilor din decembrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS