12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalul bolnav, transportat la Bucureşti

Calul bolnav, transportat la Bucureşti

http://www.youtube.com/watch?v=hGCGhmN6n5Y

Povestea prezentată în Gazeta de Sud, pozele, apelul redactorilor, dar şi cel al iubitorilor de animale din Craiova, care au circulat pe reţelele de socializare, au impresionat mii de persoane. Din nefericire, pentru bietul cal lăsat să zacă în nămol nu au existat soluţii în Craiova, nu s-a găsit nici un adăpost în care bietul animal să fie dus pentru a fi tratat. La apelurile disperate au răspuns doi tineri, doi medici care au străbătut ieri distanţa Giurgiu-Craiova, cu un cabinet mobil, pentru a salva calul.

Gazeta de Sud a prezentat în ediţia de ieri cruzimea unei familii de romi, de la marginea Craiovei, care şi-a abandonat calul bolnav în afara gospodăriei, lângă un grajd care stă să cadă. Din cauza faptului că animalul nu se mai putea ridica, doar se zbătea din cauza durerilor, sub el s-a format o groapă, plină de apă şi nămol. Impresionaţi de suferinţa căluţului, am lansat un apel către toţi cei responsabili, către autorităţi, iubitori de animale şi ONG-uri, tocmai din dorinţa de a provoca reacţii, de a-i mobiliza pentru salvarea unui suflet. Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor din Craiova au contactat marţi numeroşi medici veterinari, însă abia miercuri dimineaţă a reuşit să ajungă la cal un medic, care i-a luat sânge în vederea efectuării unor analize amănunţite. Rezultatele acestora vor fi gata mâine. În rest, nimeni nu găsise soluţii pentru a lua calul din frig şi zăpadă şi a-l duce într-un loc cald, unde să fie hrănit şi unde să-i fie administrat tratament. O mână de oameni şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri în frig, lângă calul aflat în suferinţă. Le-au oferit protecţie, având în vedere faptul că zona este la periferia Craiovei, poliţişti locali şi poliţişti de la Secţia 5. Voluntarii i-au adus calului hrană, i-au dat apă, l-au acoperit cu pături, au aşezat în jurul lui fân şi au aşteptat dimineaţa şi sosirea medicului veterinar. „La laboratorul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a ajuns, în cursul zilei de azi (ieri – n.r.), o probă de sânge adusă de un medic veterinar craiovean, luată de la calul găsit în stare deplorabilă în cartierul craiovean Izvorul Rece. În urma examenului medical făcut de acest medic clinician, reiese faptul că animalul are aproximativ 16 ani şi o stare gravă. Este epuizat, are leziuni decubitale din cauza faptului că a zăcut direct pe pământ şi s-a zbătut din cauza durerilor. Rezultatul analizelor vor fi gata vineri, 14 februarie. Din cele menţionate de medicul veterinar care a consultat calul, există riscul ca acest animal să aibă anemie infecţioasă“, a precizat dr. Vicenţiu Moraru, şef de laborator la DSVSA Dolj.

„Nu există nici măcar un adăpost în care să fie duse aceste animale aflate în pericol…“

Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor susţin că responsabilitatea pentru faptul că animalul a zăcut mai mult de 24 de ore în acele condiţii greu de descris, zbătându-se între viaţă şi moarte, aparţine în totalitate autorităţilor locale, care ar fi trebuit să găsească un adăpost în care să fie dus.
„Am aflat din Gazeta de Sud despre situaţia critică în care se află acest cal. Ne-am mobilizat, am încercat să contactăm medici, însă, din nefericire, eforturile noastre au fost în zadar. Aceste tratamente barbare aplicate animalelor trebuie să ia sfârşit odată pentru totdeauna, iar dacă legea ar fi respectată, stăpânii ar trebui să facă închisoare. Din ce am discutat cu medicul care l-a consultat, am înţeles că animalul este pur şi simplu epuizat, a fost ţinut nemâncat, ca să nu mai vorbim de faptul că nu are crotaliu, nu i-au fost efectuate vaccinuri, arată deplorabil… Este inacceptabil faptul că într-un oraş cum este Craiova nu există nici măcar un adăpost în care să fie duse aceste animale aflate în pericol. Stăpânul a renunţat la el“, a precizat Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“.

Doi tineri veterinari au venit să îl salveze

Animalul a trecut două zile prin chinuri greu de imaginat. Ieri, puţin după ora 18.00, după un drum lung şi istovitor, au sosit şi singurii medici veterinari dornici să-l salveze cu adevărat, Rudi Hofmann şi colega sa. Cei doi tineri au străbătut distanţa ce desparte Giurgiu de Craiova pentru a face tot ceea ce meseria i-a învăţat: să salveze un animal în nevoie. Au coborât emoţionaţi, s-au aşezat în genunchi în faţa animalului şi au încercat să îl liniştească. I-au mângâiat capul, l-au consultat, l-au sărutat pe frunte, iar după câteva minute de tăcere au spus: „E foarte grav. Este într-o stare critică… Vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în puteri, pentru că, până la urmă, asta este misiunea noastră. Ne bucurăm să vedem că îşi mişcă picioarele, reacţionează. Îi vom pune perfuzii să îl hidratăm. O să îi administrăm un calmant, pentru că un tranchilizant i-ar fi fatal la starea în care este acum. Sper să reziste… Chiar astăzi am mai avut o intervenţie extrem de grea, am preluat un cal pe care l-am operat pentru a-l salva. Este foarte grav faptul că avem tot mai des astfel de cazuri de barbarie asupra unor bieţi cai“, a spus Rudi Hofmann, medic la Cabinet Veterinar Mobil Turbopet.
După ce i-au administrat calmante, cei doi medici, cu ajutorul celor prezenţi, au urcat calul în cabinetul mobil, i-au făcut antiinflamatoare şi i-au pus perfuzii, apoi au plecat spre Bucureşti.
Până la ora 20.00, reprezentanţii poliţiei nu luaseră nici o măsură împotriva stăpânului animalului, care nu a ezitat să vină, în stare de ebrietate, să ofere „sfaturi“ de cum trebuie preluat animalul…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS