26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCerere de extrădare pentru un craiovean condamnat în SUA

Cerere de extrădare pentru un craiovean condamnat în SUA

Tribunalul Districtual al statului american Nevada a cerut extrădarea unui craiovean acuzat de comiterea de infracţiuni informatice pe teritoriul SUA. Acelaşi craiovean a fost condamnat în iunie, anul trecut, de Tribunalul Districtual din New Haven, la doi ani şi trei luni de închisoare pentru acelaşi fel de infracţiuni.

Poliţiştii doljeni au comunicat că, luni, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale l-au prins şi dus în arest pe Andrei Bolovan, de 30 de ani, din Craiova. Pe numele tânărului craiovean Tribunalul Districtual Nevada emisese un mandat de arestare în vederea extrădării pentru săvârşirea pe teritoriul SUA a infracţiunilor de fraudă cu cărţi de credit şi furt agravat de identitate, fapte comise în perioada 2005-2011.
Iniţial, Bolovan a fost pus sub acuzare de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) alături de alţi 13 inculpaţi pentru comiterea de activităţi de tip „phishing“ pe teritoriul Statelor Unite, între anii 2005 şi 2007, iar la sfârşitul anului 2011 Curtea de Apel Craiova a admis o cerere de extrădare formulată de autorităţile SUA. Ulterior, pe 5 decembrie 2012, Andrei Bolovan şi-a recunoscut vinovăţia pentru comiterea infracţiunii de conspiraţie pentru comiterea de fraude în legătură cu dispozitive de acces. După şase luni, mai exact pe 10 iunie, anul trecut, procurorul american Deirdre M. Daly din Connecticut şi Kimberly K. Mertz, agent special FBI, au anunţat că Andrei Bolovan şi alt craiovean, Bogdan Boceanu, au fost condamnaţi de Tribunalul Districtual din New Haven, Connecticut. Primul a primit 27 de luni de închisoare, iar Boceanu a fost condamnat la 80 de luni de puşcărie. În martie, acelaşi an, aceeaşi instanţă condamnase la 60 de luni de închisoare alt membru al grupului, pe craioveanul Cristian Buşcă, care pledase vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii de fraude prin intermediul dispozitivelor electronice.
În actul de acuzare s-a consemnat că, începând cu 2005, inculpaţii au trimis e-mail-uri mai multor cetăţeni americani, pretinzând că mesajul respectiv provine de la Banca People’s Bank din Connecticut. Clienţii băncii erau anunţaţi că profilul folosit pentru accesarea informaţiilor bancare a fost blocat, motiv pentru care erau instruiţi să acceseze o pagină de internet unde îşi puteau debloca profilul după introducerea informaţiilor personale. Pagina spre care clientul era direcţionat părea să aparţină People’s Bank, însă, de fapt, era găzduită de un server care nu avea nici o legătură cu instituţia bancară. Informaţiile financiare şi de identificare furnizate de clienţii băncii ajungeau direct la inculpaţi sau într-un „cont de colectare“, iar unele au fost rescrise pe carduri blanc şi efectuate retrageri frauduloase de numerar din conturile americanilor.

Extrădat din nou în SUA

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că nu deţin informaţii despre perioada petrecută în SUA de craioveanul Andrei Bolovan, care s-a întors în ţară în cursul anului trecut. Cel mai probabil, mai ales că acest al doilea mandat de arestare în vederea extrădării a fost emis de Tribunalul Districtual Nevada şi face referire la infracţiuni comise până în anul 2011, Andrei Bolovan este cercetat într-un alt dosar instrumentat de autorităţile americane privind infracţiuni informatice.
Andrei Bolovan urmează să fie dus în faţa magistraţilor Curţii de Apel Craiova pentru confirmarea mandatului de arestare şi începerea procedurilor de extrădare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS