17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIustin Covei, condamnat la şapte ani de închisoare

Iustin Covei, condamnat la şapte ani de închisoare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au hotărât să-l condamne la şapte ani de închisoare pe Iustin Covei, trimis în judecată în martie 2010 pentru comiterea de infracţiuni cu carduri de credit.

La începutul anului 2009, autorităţile din mai multe state, printre care Australia, Iordania, Cipru, Spania, Franţa, Elveţia, anunţau ofiţerii de crimă organizată din Bănie că au reţinut mai mulţi craioveni care se ocupau cu montarea de aparatură pe bancomate pentru a obţine datele cardurilor bancare. Ulterior, cazul a fost preluat de procurorii DIICOT din Bucureşti, care, pe 17 septembrie 2009, au dispus ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi colegilor din Capitală efectuarea a 29 de percheziţii domiciliare la mai multe adrese din municipiile Craiova, Constanţa şi Bucureşti. În aceeaşi zi, o parte dintre suspecţi, printre care Iustin Covei sau Ionel Călin, zis Nixon, au fost ridicaţi şi duşi la audieri, ulterior fiind arestaţi preventiv. Covei şi alţi opt inculpaţi au fost eliberaţi din arest pe 11 octombrie 2010, în urma unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti.
După cum precizau procurorii DIICOT – Structura Centrală în martie 2010, când au trimis în judecată 18 inculpaţi în acest dosar, în cursul anului 2009, Petrel Hălănei şi Iustin Covei, „în calitate de lideri“, au iniţiat constituirea unui nou grup infracţional organizat, racolând alte cinci persoane. Grupul lui Covei se ocupa cu confecţionarea de echipamente folosite la copierea datelor cardurilor bancare, aparatura fiind instalată ulterior pe bancomate din Australia sau Italia. Anchetatorii au susţinut că Iustin Covei avea rol de protecţie al membrilor grupurilor infracţionale, pentru că tatăl şi unchiul său sunt magistraţi (Marin Covei, tatăl lui Iustin, este judecător la Curtea de Apel Craiova, iar Gheorghe Covei, unchiul său, este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova), însă a fost filmat şi când scotea bani din ATM-uri cu carduri clonate sau când proba aparatura. În plus, anchetatorii au mai stabilit că s-a implicat şi în coordonarea „săgeţilor“.
Ieri, magistraţii Tribunalului Bucureşti au precizat pentru GdS că Iustin Covei, unul dintre cei 18 inculpaţi, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Pedeapsa rezultată este de cinci ani de închisoare, însă instanţa a hotărât să aplice inculpatului un spor de doi ani, astfel că acesta urmează să execute şapte ani de închisoare pentru infracţiunile comise.
Potrivit judecătoarei Laura Andrei, preşedinta Tribunalului Bucureşti, pedepsele celorlalţi inculpaţi vor fi făcute publice cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.

Infracţiunile

Cei 18 inculpaţi din Dosarul nr. 11872/3/2010 sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, accesul fără drept la un sistem informatic, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS