17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Culturii Naţionale, sărbătorită la Craiova

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Craiova

Ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a devenit, în urma unui proiect iniţiat în 2010, Ziua Culturii Naţionale. Momentul va fi marcat şi de instituţiile de cultură craiovene, printr-o serie de manifestări.
Filarmonica „Oltenia“ prezintă cu această ocazie, miercuri, 15 ianurie, de la ora 19.00,  un concert de muzică instrumentală camerală, corală şi vocală românească. Publicul va putea asculta „Cantabile“ şi „Presto“ de George Enescu, în interpretarea soliştilor Victoria Stan (flaut) şi Corina Stănescu (pian), Aria „Sărmane lăutar“ şi Aria „Tu“ din opereta „Lăsaţi-mă să cânt“ de Gherase Dendrino, prima susţinută de tenorul Cristian Radina şi Corina Stănescu la pian, iar cea de-a doua în interpretarea Olgăi Şain (soprană) și Corinei  Stănescu (pian), dar şi a Coralei Academica a Filarmonicii „Oltenia“, dirijor Manuela Enache. Din program mai fac parte „Povestioară“ și „Menuet“ de Marţian Negrea, „Habanera“ de Dumitru Capoianu, „Introducere“ şi „Dansul vrăjitoarelor“ de Petre Elinescu, „Dans zglobiu“ din „Codex Caioni“ de Doru Popovici şi „Dans ţărănesc“ de Constantin Dimitrescu. Biletele costă 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de reducere la jumătate.
Opera Română Craiova prezintă, joi, 16 ianuarie, de la ora 19.00, spectacolul „Gânduri printre rânduri“, dedicat Zilei Culturii Naţionale. Realizat în parteneriat cu Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova, evenimentul va avea loc şi pe 17 ianuarie, ora 17.00, în Aula „Buia“ a Facultăţii de Agronomie. Pe scenă vor evolua studenţi sub coordonarea profesorilor lor, Diana Ţugui şi Haricleea Nicolau.
„«Gânduri printre rânduri» este un spectacol de muzică, poezie şi dans, cu participarea studenţilor din cadrul Departamentului de Arte al Universităţii craiovene, dar şi al Ansamblului de balet şi al Corului Operei Române. Se va recita din opera lui Eminescu, Lucian Blaga şi Nichita Stănescu, iar unele momente poetice vor fi completate de coregrafii purtând semnătura lui Laurenţiu Nicu. Este un alt gen de spectacol, presărat cu recitaluri la violoncel şi pian“, a precizat Cosmin Vasilescu, cel care semnează regia spectacolului.
Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“ îşi va deschide porţile cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, invitându-i pe cei mici şi mari să pătrundă în lumea basmelor şi să descopere secretele din spatele scenei, în intervalul orar 10.00-17.00.

Mihai Eminescu, sărbătorit de poeți și de actori craioveni
 
Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ se aliniază şi ea celorlalte instituţii de cultură şi va găzdui miercuri, 15 ianuarie, de la ora 17.00, prima întâlnire din 2014 din cadrul proiectului cultural „Scriitori la Tradem“, celebrând a 164-a aniversare a naşterii Luceafărului poeziei româneşti. Iubitorii rimelor vor putea lua parte la un recital de poezie eminesciană, susținut de actorii Mirela Cioabă, care va aduce în prezent poezia clasică, și Angel Rababoc, care va recita câteva postume, versuri mai puţin cunoscute.  Violoncelistul Mircea Suchici va interpreta propria muzică pe versuri ale poetului, iar Nicolae Coande va citi pagini din scrisorile și publicistica eminesciană.
De, asemenea, miercuri, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, cunoscutul actor Emil Boroghină va susţine un recital de poezie Mihai Eminescu la Praga, invitat fiind de Institutul Cultural Român (ICR) din capitala Cehiei. Manifestarea se va desfăşura la Galeria ICR Praga, începând cu ora 18.30.
 
Scurt istoric
România a sărbătorit pe 15 ianuarie 2011, pentru prima oară, Ziua Culturii Naţionale. Alegerea datei a fost motivată de faptul că în această zi este aniversată naşterea lui Mihai Eminescu, cel care, după spusele lui Constantin Noica, a fost omul „cel mai deplin al culturii româneşti“. Iniţiativa, venită din partea Academiei Române, a academicianului Eugen Simion, a devenit, prin voturile Senatului şi Camerei Deputaţilor, legea privind declararea zilei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale, promulgată de preşedintele României, Traian Băsescu, pe data de 6 decembrie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS