7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii vor mai multe locuri de muncă în 2014

Craiovenii vor mai multe locuri de muncă în 2014

http://www.youtube.com/watch?v=OMJtBBKcB3g

\n

Locuitorii Băniei au intrat în anul 2014 cu aceeaşi mare dorinţă pe care 2013 nu le-a îndeplinit-o – crearea de noi locuri de muncă. Oamenii îşi doresc, de asemenea, mai multe activităţi culturale, dar şi un oraş mai curat şi mai liniştit.

Cetăţenii speră ca noul an să aducă schimbări majore în Craiova. Cel mai mult îşi doresc să se facă progrese în plan economic şi educaţional. „Vrem mai multe locuri de muncă şi cât mai puţini şomeri“, au spus cei mai mulţi dintre cei intervievaţi, căci oamenii vor să se dezvolte semnificativ piaţa muncii din Craiova. Şi pentru Ilie Pop dorinţa principală în 2014 este crearea de noi locuri de muncă, mai ales pentru cei tineri. „Îmi doresc şi anul aceasta ceea ce am vrut dintotdeauna pentru oraşul meu. Vreau să avem locuri de muncă. Să nu mai existe tineri care să stea cu diploma în buzunar şi să nu aibă unde să lucreze, să nu mai plece atât de multă forţă de muncă din ţara nostră pentru un salariu mai bun“, a spus pe un ton răspicat bărbatul. Iulică Preoteasa consideră că pe plan economic mărirea numărului de locuri de muncă este extrem de importantă, dar ar face schimbări şi pe alte planuri. „Am fost obişnuiţi să muncim toată viaţa şi vrem mai multe locuri de muncă, mai ales pentru tineri. Pe lângă asta, mi-aş dori ca preţul biletelor pentru transportul în comun să fie mai mic şi orice om să îşi permită să se folosească de aceste servicii. Este drept că s-a lucrat şi încă se mai lucrează la infrastructura oraşului, ceea ce este bine, dar în afară de asta mai sunt şi alte lucruri de rezolvat“, a afirmat craioveanul. Mai multe locuri de muncă şi mai puţini şomeri îşi doreşte şi Ina Popa în anul 2014. „Vreau ca primarul oraşului, Olguţa Vasilescu, să ofere cât mai multe locuri, de muncă, mai ales că în 2013 a lăsat foarte mulţi oameni fără serviciu atunci când le-a demolat magazinele şi nu le-a mai dat alt loc de muncă. Este singura resonsabilă de această problemă şi trebuie să o rezolve“. Cristian Lazăru speră ca oraşul să atragă cât mai mulţi investitori şi astfel să se deschidă mai multe firme, oferindu-se în acelaşi timp locuri de muncă pentru craioveni.

„Sistemul de predare este la pământ“

Dacă planul economic este pe primul loc între schimbările care oamenii vor să se le vadă în Bănie, următoarele în ordinea importanţei sunt legate de sistemul de învăţământ. Andreea Dascălu îşi doreşte ca bursele de merit să fie mărite. „Aş vrea să fie bursele de merit mai mari. Craiova este printre oraşele în care studenţii şi elevii primesc cele mai mici burse. O idee care m-ar încânta mult ar fi ca bursa de merit sau cea socială să se dea pentru tot anul, nu pe fiecare semestru. În plan cultural mi-aş dori mai multe evenimente care să-i implice pe tineri“, a spus studenta. Despre disciplina în şcoli a vorbit Violeta Buzărin. „Trebuie să existe mai multă disciplină în şcoli, nu mă refer neapărat la uniformă, dar, oricum, trebuie schimbate multe, atât în comportamentul elevilor, cât şi în cel al profesorilor“.
Doru Defta vrea o schimbare radicală de la sistemul de învăţământ. „Totul să se schimbe. În primul rând, trebuie lucrat la siguranţa din şcoli, nu mai este ce era altădată, iar sistemul de predare este la pământ şi nimeni nu face nimic în această privinţă. În plan cultural nici nu mai avem timp să schimbăm ceva“.
Pentru studenţii care vor să acumuleze mai multă experienţă în timpul facultăţii, practica ce li se oferă nu este suficientă şi din acest motiv mulţi îşi doresc să muncească încă din timpul studiilor. „Aş vrea mai multă practică. Ştiu că nu sunt singura care îşi doreşte asta, majoritatea colegilor mei sunt de aceeaşi părere. La facultate învăţăm numai lucruri teoretice pe care, de cele mai multe ori, le tocim în sesiune şi după maximum o lună nu ni le mai amintim“, a spus Adelina Pană.

Mai multe mijloace
de transport în comun

Andreea Nica îşi doreşte, în primul rând, modernizarea mijloacelor de transport în comun şi sporirea numărului acestora. „Merg în fiecare zi la şcoală cu autobuzul şi totul lasă de dorit. Înghesuială, praf, scaune rupte, geamuri care nu se închid bine, zgomotul asurzitor pe care îl produce autobuzul de când pleacă şi până opreşte în staţie, vreau ca toate aceste lucruri să se schimbe. Poate ar trebui să se dubleze numărul autobuzelor ca să nu mai fim nevoiţi să aşteptăm zeci de minute în frig. Şi nu ar fi rău dacă anul acesta s-ar amenaja mai multe spaţii verzi în care să ne putem relaxa“, speră tânăra elevă. Aurel Dima vrea o viaţă mai bună şi crede că atât sistemul economic şi cel social, cât şi cel cultural lasă de dorit.
Şoferii sunt puşi în dificultate atunci când trebuie să-şi parcheze maşina în centrul oraşului şi în cartierele mărginaşe. Marius Ion pierde în fiecare zi minute bune în căutarea unui loc de parcare. „Vreau mai multe locuri de parcare pentru că este nevoie de ele. Maşinile se înmulţesc pe zi ce trece şi locurile de parcare rămân aceleaşi. Nici în cartiere situaţia nu este prea fericită, oamenii se ceartă zilnic pentru un amărât de loc unde să-şi lase maşina“, a explicat indignat şoferul.
Curăţenia oraşului este un aspect la care cetăţenii Băniei ţin foarte mult. Îşi doresc să se păstreze curăţenia pe care o fac zi de zi cei de la Salubritate, ca să trăim toţi într-un oraş curat, respectând în acelaşi timp munca acestora. „Nu mai vreau să văd oameni care aruncă resturi la întâmplare. De multe ori trec pe lângă tineri care, deşi au coşul de gunoi în faţă, preferă să arunce pe jos. Dar totul depinde de educaţia pe care au primit-o în primii ani de viaţă. Nu numai tinerii fac aşa, sunt şi oameni în toată firea care aruncă fără nici o jenă ambalaje de tot felul pe jos. Sper să se schimbe această situaţie“, a spus Irina.
Am întâlnit şi oameni care îşi doresc să fie renovat centrul istoric şi ca aceasta să arate precum cel din Bucureşti, sau să se ţină cât mai multe concerte în aer liber. Maria Ignat are încredere că Bănia se va ridica din punct de vedere economic şi cultural în noul an. „Aş vrea să se termine cât mai repede renovarea centrului vechi. Până acum, încercam pe cât posibil să ocolesc zona pentru că din punct de vedere estetic lăsa de dorit, dar am încredere că până la finalul acestui an lucrurile se vor schimba vizibil“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS