11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn bebeluş luptă să trăiască!

Un bebeluş luptă să trăiască!

Agitaţie în aceste zile. Ne pregătim de Moş Nicolae, când toţi copiii, indiferent de vârstă, ar trebui să primească un dar. Fie el şi simbolic, însă un cadou din suflet. Din nefericire, patru bebeluşi din Spitalul Judeţean Craiova nu simt căldura mamei, aceştia fiind abandonaţi fără milă de cele care le-au dat viaţă. Unul din ei s-a născut cu probleme grave de sănătate şi este la Terapie Intensivă, iar şansele de salvare depind de un miracol şi de atenţia celor din jur.

Este trist să găseşti în ajun de Moş Nicolae într-un salon de spital bebeluşi abandonaţi. Cadrele medicale sunt cele care urmăresc evoluţia acestor copii, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj îi va prelua în momentul externării.
În schimb, asistentul social care ar trebui să cunoască aceste situaţii, fiind persoana care ar trebui să relaţioneze cu mamele din momentul internării şi până la externare, să ţină legătura cu cele despre care află că nu îşi doresc micuţii cărora le-au dat viaţă şi să întocmească referatele necesare pentru ca aceste cazuri de risc de abandon să fie luate în vizorul Direcţiei Copilului, este parcă plictisită şi nu înţelege acest interes al jurnaliştilor de a ajuta copiii aflaţi în astfel de situaţii, hotărându-se cu greu să vorbească.
Mai grav este faptul că a avut nevoie de ceva timp pentru a se hotărî şi asupra numărului de copii abandonaţi pe care îi are în observaţie. A reuşit până la urmă să spună că de la începutul anului şi până în prezent, au existat 44 de abandonuri…

De o lună şi jumătate îşi aşteaptă mama să îl ia acasă

Îmbrăcaţi în hăinuţe mult mai mari decât vârsta şi greutatea lor, înveliţi în pături groase, doi bebeluşi stăteau în unul din saloanele de la etajul opt. Sunt sănătoşi, frumoşi, doi copii care au avut neşansa de a nu fi doriţi: o fetiţă şi un băieţel. În afara medicilor şi asistentelor îşi fac milă de aceşti bebeluşi femeile internate pe secţie cu propriii copii, care îi vizitează şi le oferă în dar un pampers, o căciuliţă…
„Avem patru bebeluşi abandonaţi în acest moment în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Doi dintre ei sunt internaţi la Secţia de Neonatologie – abandonaţi de cinci zile, respectiv două săptămâni, unul în Secţia de Pediatrie abandonat de o lună şi jumătate, iar altul la Chirurgie Pediatrică – de o lună. Cel din urmă este monitorizat permanent şi are nevoie de îngrijiri specifice, deoarece s-a născut cu o malformaţie abdominală“, a precizat Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Zeci de bebeluşi abandonaţi în acest an

Reprezentanţii DGASPC Dolj sunt cei care intervin după ce primesc referate din partea asistenţilor sociali din spital sau apeluri pe linia de urgenţă a Telefonului Copilului. Potrivit acestora, doar în primul trimestru al acestui an, zece bebeluşi au fost părăsiţi în maternitate.
„Dintre aceştia, pe doi dintre ei am reuşit să îi reintegrăm în familie, pe cinci să îi plasăm la asistenţi maternali profesionişti şi pe alţi trei să-i internăm în centrele noastre de plasament. În trimestrul al doilea, am avut alte 14 cazuri de abandon, 13 în Maternitate şi unul la Pediatrie. Am reuşit să reintegrăm 13 dintre ei, iar unul să îl dăm în îngrijire unui sistent maternal profesionist. Şi în ultimele luni ale acestui an, până la această dată (4 decembrie, n.r.), avem 15 abandonuri în Maternitate. Doar şapte dintre ei au fost reintegraţi în familia biologică, patru sunt daţi asistenţilor maternali profesionişti, trei în căsuţe de tip familial şi unul în Centrul de primire în regim de urgenţă. Toţi cei care se află în centre de plasament sunt copii cu dizabilităţi, care au şanse minime ca familia să îi mai ia acasă, preferând să îi lase în grija noastră, ei având nevoie de îngrijire specială“, a menţionat Maria Dumbravă, şef Complex Intervenţie, Sprijin, Consiliere şi Recuperarea Copilului din cadrul DGASPC Dolj.
În ciuda faptului că sunt părăsiţi, va dura ceva timp până aceşti micuţi îşi vor găsi o familie. Nu pentru că nu ar exista oameni cu suflet care să dorească să îi adopte, ci pentru că procedura de adopţie este destul de greoaie. Asistenţii sociali de la Protecţia Copilului trebuie să ia legătura pe rând cu familia acestor bebeluşi, iar apoi cu rudele chiar şi până la gradul IV pentru a încerca reintegrarea lor familială, aşa cum spune legea.
Aceşti bebeluşi au nevoie de pampers, aşa cum au precizat şi medicii, şi de o minune pentru ca părinţii lor să-şi amintească de ei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS