23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul de pe „Oblemenco“ aprinde parlamentul

Scandalul de pe „Oblemenco“ aprinde parlamentul

Primăria Craiova a intrat în criză de timp în privinţa noului stadion pe care Lia Olguţa Vasilescu a promis că îl va construi în Bănie. Cum promisiunile nu mai ţin de mult de cald, iar faptele lipsesc cu desăvârşire, primarul Craiovei a deschis un nou front de luptă după cel în care s-a angrenat cu Adrian Mititelu. Olguţa a încercat ieri să arunce pisica moartă în curtea PDL, spunând că doi parlamentari de Dolj pun beţe în roate proiectului. Nici vorbă despre aşa ceva, au replicat aceştia. Din contră, am încercat să ajutăm primăria în privinţa stadionului, dar parlamentarii USL au refuzat.

Olguţa Vasilescu a încercat ieri să reconfirme viabilitatea proiectului de construire a noului stadion în locul arenei „Ion Oblemenco“, spunând că de la Bucureşti a primit asigurări ferme că în 2014 se vor aloca bani pentru proiect. Precizările primarului vin după ce GdS a prezentat acum câteva zile neconcordanţele dintre declaraţiile Liei Olguţa Vasilescu şi realitate. Spuneam atunci că stadionul nu a trecut în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii, cea care ar trebui să asigure finanţare pentru stadionul de circa o sută de milioane de euro. Primăria spunea că da. Întrebam atunci dacă actualul stadion va putea fi demolat în condiţiile în care există un litigiu între primărie şi Adrian Mititelu pe tema investiţiilor pe care acesta susţine că le-a făcut la stadion. Ca să justifice oarecum diferenţa dintre vorbe şi fapte, Olguţa Vasilescu a acuzat ieri parlamentarii PDL de Dolj că au pus beţe în roate proiectului la discuţiile din Comisia de buget-finanţe în care s-a discutat despre bugetul Ministerului Dezvoltării, cel care ar trebui să finanţeze construirea stadionului prin intermediul CNI. „Discuţiile sunt permanente. În fiecare săptămână sunt la Bucureşti pentru acest stadion. Am avut şi o surpriză foarte neplăcută în sensul că doi colegi parlamentari de-ai noştri de la PDL i-au cerut tot felul de informaţii domnului Dragnea în Comisia de buget-finanţe vizavi de bugetul anului viitor. Din ce am înţeles eu, nu prea ar fi vrut să se facă acest stadion, dar oricum domnul Dragnea a confirmat în cadrul Comisiei de buget-finanţe că stadionul, complexul sportiv, de altfel, va fi bugetat anul viitor, este prins în buget şi că va fi realizat din fonduri integral de la Compania Naţională de Investiţii, noi urmând doar să construim stadionul de antrenament cu pista de atletism, care nu era în cadrul acestui proiect şi pentru a putea ca echipa care joacă în Craiova să aibă unde să joace după ce va fi demolat actualul stadion „Ion Oblemenco“ (…). Încercăm să fim gata până la finalul acestei luni cu studiul de fezabilitate pentru ceea ce înseamnă stadionul mic de atletism, cumva să îl bugetăm, ca până la jumătatea anului viitor să fie gata, iar stadionul «Ion Oblemenco» eu cred că se va demola pe undeva prin luna februarie, martie“, a spus ieri primarul.

Stoica (PDL): Noi am ajutat primăria,
USL s-a opus

Deputatul PDL, Ştefan Stoica, cel care a adresat întrebări în comisie ministrului dezvoltării, Liviu Dragnea, a replicat, spunând că, din contră, parlamentarii PDL de Dolj au încercat să ajute primăria pentru construirea acestui stadion. „Stadionul este un obiectiv important atât pentru Craiova şi Oltenia, cât şi pentru noi, parlamentarii PDL. L-am întrebat pe domnul ministru care este situaţia în privinţa construirii noului stadion, lucru pe care ni-l dorim cu toţii. A răspuns că finanţarea nu se poate face din fonduri europene şi că va încerca să găsească o soluţie pentru ca finanţarea să se facă de către minister. Noi vom susţine şi vom face front comun pentru construirea acestui stadion, aşa cum am făcut şi cu Sala Polivalentă. Doamna primar a tăiat panglica pentru acest obiectiv şi nu a avut nici o contribuţie la construirea Sălii Polivalente, iar dacă ar fi avut bun-simţ ar fi putut să-i invite şi pe cei care au contribuit într-adevăr la realizarea lui. Nu noi ne-am opus acestui proiect, ci chiar parlamentarii USL. La discuţiile din comisie şi la dezbaterea în plenul parlamentului a bugetului pe anul 2013, în luna februarie, am depus un amendament prin care am solicitat să se aloce Primăriei Craiova opt milioane de euro pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru realizarea unui nou stadion la Craiova, cu 30.000 de locuri. Amendamentul a fost respins atât la comisie, cât şi în plen. Şi la discuţiile de săptămâna trecută din comisie am depus amendamente prin care solicitam suplimentarea fondurilor pentru realizarea Centurii de Sud a Craiovei şi modernizarea drumului Craiova – Calafat. Au fost respinse. Cum poate crede cineva că doi parlamentari din opoziţie pot influenţa o majoritate de 70%? Noi am venit cu amendamente, ei le-au respins“, a declarat deputatul PDL de Dolj, Ştefan Stoica.  

Fără Studiu
de Fezabilitate, restul sunt vorbe

Realitatea în ceea ce priveşte constuirea noului stadion este departe de modul în care o prezintă primarul Craiovei. Concret, pentru ca CNI să poată să prevadă bani în buget pentru stadion are nevoie mai întâi de un Studiu de Fezabilitate (SF) şi de un Proiect Tehnic (PT). Acestea vor spune cât costă stadionul şi cum va fi făcut. Ceea ce a prezentat primăria legat de stadion este doar o machetă fără nici o valoare juridică şi pe care CNI nu o poate folosi decât, poate, pentru a decora biroul vreunui director din instituţie. Acest SF şi PT le comandă proprietarul sau administratorul bunului, în cazul nostru primăria. Chiar dacă s-a aprobat hotărârea prin care stadionul a fost dat în folosinţă gratuită CNI, acesta este doar un prim pas către realizarea transferului în ceea ce priveşte administrarea. Legal, tot primăria este proprietar, deci ea ar trebui să comande SF-ul şi PT-ul. Dar cum vorbim de sume uriaşe pentru realizarea lor, bani pe care nici guvernul nu i-a dat, nici primăria nu-i are, atunci a fost aruncat în scenă CNI, singura în măsură să realizeze această investiţie. Dacă primeşte bani, la rândul ei, de la ministrul Dragnea. După cum se observă, primarul Craiovei spune că ministrul a confirmat că stadionul va fi bugetat anul viitor şi că va fi prins în buget, deputatul PDL, Ştefan Stoica, cel care l-a interpelat pe ministru, a spus că Liviu Dragnea caută soluţii pentru finanţare, deci nu este nimic sigur. Cât despre demolare, lucrurile sunt complicate doar din perspectiva litigiului dintre primărie şi Adrian Mititelu. Acesta din urmă nu se împotriveşte demolării, dar îi cere primarului răbdare până la terminarea campionatului. Grabă nu este, atâta timp cât există riscul, la fel ca în cazul Sălii Polivalente, să demolăm ce avem acum şi să aşteptăm ani buni până când face guvernul rost de bani pentru construirea unui stadion nou.

Mititelu: Voi cere strămutarea procesului

Revenind la litigiul dintre Mititelu şi primărie, Olguţa Vasilescu a precizat ieri că va putea dispune cum doreşte de stadion după decizia instanţei, care a încuviinţat evacuarea din stadion a echipei de fotbal a lui Adrian Mititelu. „Ieri am câştiat în instanţă definitiv faptul că putem dispune cum dorim de acest bun şi asta se va întâmpla“, a spus Olguţa.  
Primarul a vorbit despre deznodământul unui proces intentat de fostul primar Antonie Solomon clubului de fotbal U Craiova, prin care dorea să evacueze echipa de pe stadion, ca urmare a expirării contractului de concesiune şi a neplăţii de către Adrian Mititelu a dărilor către bugetul local.
Început în martie 2011, procesul a ajuns la final acum câteva zile. Judecătoria Craiova a admis în septembrie 2013 evacuarea din stadion a Fotbal Club U Craiova, sentinţă atacată cu apel de clubul lui Adrian Mititelu, apel care se va judeca mâine, 6 decembrie. Cum decizia Judecătoriei este executorie, primăria a depus la Judecătorie o cerere de încuvinţare pentru executare silită, cerere respinsă la sfârşitul lunii octombrie. Primăria a atacat decizia cu apel la Tribunalul Dolj şi a câştigat definitiv pe 3 decembrie. Din punctul de vedere al municipalităţii şi pornind de la declaraţiile primarului, Fotbal Club U Craiova ar trebui evacuată de pe stadion.  
Adrian Mititelu are însă altă părere. „Această decizie este una caducă şi nu afectează în nici un fel drepturile Fotbal Club Universitatea Craiova, de reintegrare în Complexul Sportiv «Ion Oblemenco». Fotbal Club U Craiova SA a obţinut o decizie a Tribunalului Dolj, ulterior sentinţei mai sus menţionate, respectiv la 15.10.2013, când Tribunalul Dolj a statuat în mod irevocabil ca Fotbal Club U Craiova SA să fie reintegrată în Complexul Sportiv «Ion Oblemenco» până la data soluţionării irevocabile a cauzei, având ca obiect contravaloarea lucrărilor de amenajare şi îmbunătăţire a spaţiilor competiţionale şi de antrenament. Menţionăm că această cauză se află pe rolul Judecătoriei Craiova, nefiind nici măcar în primă instanţă finalizată acţiunea. Astfel, Fotbal Club Universitatea Craiova are drept de folosinţă şi administrare a Complexului Sportiv «Ion Oblemenco» până la data încheierii irevocabile a acestei cauze. Prin urmare, orice speculaţie de aşa zisă evacuare a echipei de pe «Ion Oblemenco» este lipsită de orice temei juridic“, se arată într-un comunicat de presă al fotbal Club U Craiova. Adrian Mititelu a precizat pentru GdS că nu va fi evacuat din stadion şi că executorul judecătoresc nu va face nici un demers în acest sens. „Primarul bate câmpii. Sentinţa de care vorbeşte Olguţa Vasilescu nu mai poate produce efecte. Acest proces nu are nici o valoare până nu se judecă pe fond procesul legat de pretenţiile financiare pentru investiţiile pe care
le-am făcut la stadion. Executorul ştie că nu poate face nimic şi nu va face nimic. În februarie va începe procesul legat de pretenţii şi voi cere strămutarea lui din cauza presiunilor pe care Olguţa Vasilescu le face asupra justiţiei. Dacă îmi vor da banii pentru investiţii, eu nu am nici o problemă să plec de pe stadion şi nici nu mă opun demolării lui. Dar cred că ar fi bine să aştepte până în mai-iunie, când se termină campionatul“, a declarat Mititelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS