7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe distribuirea cererilor pentru ajutoarele de încălzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutoarele de încălzire

Ajutoarele sociale şi cele de încălzire vor fi solicitate în baza unui nou formular. Noul model de cerere şi declaraţie pe propria răspundere cuprinde toate elementele necesare pentru solicitarea, în baza aceluiaşi formular, atât a ajutorului social, cât şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei.
Formularele pentru ajutoarele de încălzire vor fi distribuite în cel mai scurt timp către beneficiari. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj le-a transmis ieri administraţiilor locale din Dolj şi implicit din Craiova că pot să elibereze către populaţie declaraţia pe proprie răspundere necesară completării dosarului pentru obţinerea ajutorului de încălzire. „Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 778/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a celor două legi. Astfel, aceste norme au intrat în vigoare şi urmează să fie folosite de autorităţile locale din acest an. Noi am comunicat tuturor primăriilor ca în cel mai scurt timp să transmită beneficiarilor formularele. Acestea se pot găsi în Monitorul Oficial, pe site-ul Agenţiei şi pe site-ul Ministerului Muncii“, a precizat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.

Condiţii

Potrivit prevederilor, ajutorul se va acorda numai familiilor şi persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice.
De asemenea, solicitanţii nu trebuie să deţină anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, aşa cum sunt prezentate în lista de excluderi.
În plus, conform reglementărilor, solicitanţii trebuie să folosească una dintre următoarele modalităţi de încălzire: energie termică în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.
Ajutoarele se acordă şi în funcţie de veniturile solicitanţilor, care nu trebuie să depăşească anumite sume prevăzute de lege.
Astfel, ajutorul lunar pentru energie termică se va acorda doar în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1,572 ISR în cazul familiilor şi 2,164 ISR în cazul persoanei singure. Având în vedere că, în momentul de faţă, valoarea ISR este de 500 de lei, venitul net trebuie să fie de maximum 786 de lei în cazul familiilor şi de maximum 1.082 de lei în cazul persoanei singure.
În cazul în care consumatorii utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie să fie cuprins între 0 şi 615 lei. Aceeaşi condiţie se aplică şi consumatorilor care folosesc energie electrică.
Nu pot primi ajutoare cei care beneficiază deja de tarif social în condiţiile prevăzute de Ordinul ANRE nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor casnici şi celor asimilaţi consumatorilor casnici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS