15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal în cultura craioveană (II)

Scandal în cultura craioveană (II)

Directorii instituţiilor de cultură din Craiova sunt acuzaţi de plagiat. Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ şi manager al Filarmonicii „Oltenia“, vicepreşedintele Antoniu Zamfir – manager al Teatrului Liric „Elena Teodorini“, şi Oana Bică – manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, ar fi plagiat proiectele cu care şi-au câştigat funcţiile. „Proiectele de management nu sunt purtătoare de drepturi de autor, nu sunt probleme de ordin moral sau legal“, susţin aceştia.

Felix Godeanu, candidatul respins la concursul pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, acuză directorii din cultura craioveană că au plagiat proiectele de management cu care au câştigat funcţiile. În 2012, Consiliul Local (CL) Craiova a organizat concursul pentru ocuparea postului de manager la Teatrul Liric „Elena Teodorini“. Proiectul câştigător aparţine lui Antoniu Zamfir şi a fost notat cu media 9,09. „Proiectul este copiat, în proporţie nepermis de mare, fără a se menţiona sursa, din proiectul câştigător pentru funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică, aparţinând lui Dan Dediu. Apreciez că este copiat în proporţie de 25-75%“, spune Felix Godeanu.

Godeanu: Concurs de „proiecte manageriale plagiate“

Tot în 2012, CL Craiova a organizat concurs şi pentru Filarmonica „Oltenia“, singurul proiect depus aparţinând actualului director, Vlad Drăgulescu. Proiectul a obţinut media 9,53, iar unul dintre experţii evaluatori a fost Antoniu Zamfir. Şi proiectul lui Drăgulescu ar conţine „pasaje copiate integral din mai multe surse“, spune Felix Godeanu. În 2013, CL a organizat concurs pentru ocuparea postului de manager la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, la care a fost depus un singur proiect, aparţinând actualului director, Oana Bică. Experţii evaluatori în cadrul acestui concurs au fost Antoniu Zamfir şi Vlad Drăgulescu, care au notat proiectul cu 9,50, respectiv 9,38.
„Proiectul managerial este copiat în proporţie de 95% din proiectul câştigător copiat de dl Antoniu Zamfir“, acuză Felix Godeanu. Practic, Antoniu Zamfir ar fi fost pus în situaţia de a-şi evalua propriul proiect plagiat, spune craioveanul. „Strategia artistică şi elementele importante pentru a fi individualizate sunt copiate în proporţie de peste 95%. Au fost copiate inclusiv structura şi formatarea proiectului – sunt schimbate date şi numele instituţiei. (…) Într-o discuţie cu dl Zamfir, acesta a motivat că „proiectele de management, întrucât nu generează venituri din proprietate, nu sunt purtătoare de drepturi de autor“. Lucru neadevărat, deoarece acest proiect îi aduce venituri lunare în calitate de manager“, afirmă Felix Godeanu.
Reclamantul consideră că directorii au încălcat art. 7, alin. b) din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, care spune că sunt obiecte ale drepturilor de autor „operele scrise sau orale, comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice“.
„În concluzie, dacă ar fi să dăm crezare celor afirmate de domnul «expert», orice operă care nu produce venituri din proprietate intelectuală (articolele, publicaţiile distribuite gratuit) ar putea fi distribuită de către oricine, fără a se considera un lucru imoral şi injust faţă de autorul operei. (…) În încheiere, consider că am participat la un concurs în care proiectele manageriale era necesar a fi originale, ci nu la un concurs de «proiecte manageriale plagiate»“, mai spune el.

Legal sau moral?

Directorii vizaţi susţin la unison că aspectele semnalate de Felix Godeanu nu ridică probleme de legalitate sau moralitate. „Un proiect de management nu este purtător de drepturi de autor. Eu am elaborat peste 60 de proiecte. Un proiect de succes poate fi preluat în întregime. Cel care prezintă proiectul trebuie să demonstreze că îl poate pune în aplicare. Noi putem să demonstrăm că proiectele noastre, ca şi manageri, sunt de succes“, a spus Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“. „Atâta timp cât nu este comercializat, proiectul nu poartă drepturi de autor. Aspectele generale pot fi preluate, dar proiectul trebuie adaptat pe cerinţele celui care organizează concursul. Atâta timp cât sunt îndeplinite cerinţele, este treaba fiecăruia cum îşi realizează proiectul“, susţine Antoniu Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini“. Întrebat dacă realizarea unui proiect pe structura proiectului de management al evaluatorului ridică vreo problemă, măcar de moralitate, Antoniu Zamfir este categoric. „Nu! Vreţi să discutăm despre morala creştină? Pentru că am studii în teologie. Candidatul trebuie să demonstreze că este în stare să pună în aplicare acel proiect“, spune acesta. Candidatul care a trecut testul proiectului în cazul Ansamblului „Maria Tănase“, Oana Bică, nu a putut fi contactată până la ora redactării acestui material pentru a ne dezvălui sursele de inspiraţie pentru elaborarea propriului proiect de management.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS