17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHaos la şcoala din Lipovu

Haos la şcoala din Lipovu

http://www.youtube.com/watch?v=ZxOmwU-eZYA

Situaţie-limită la Şcoala Lipovu. Cadrele didactice nu şi-au încasat salariile de două luni şi spun că la deschiderea noului an nu au posibilitatea să revină la şcoală. Totul a pornit de la o încadrare a unui contabil fără studii de specialitate, care nu poate face statele de plată.

Blocajul salariilor de la Lipovu a început în această vară. „Ultima oară când am luat salariile a fost pe 16 iulie. De atunci nu s-a mai luat nici un leu. Chiar dacă este vacanţă, trebuia să luăm banii lunar, următoarea zi de salariu fiind 8 august. Nu s-au luat. Avem promisiuni că îi vom lua joi, pe două luni. Sperăm să fie aşa pentru că se creează un blocaj. Cadrele didactice au început activitatea pe 2 septembrie, dar nu vin la şcoală pentru că nu au bani. Nu se plătesc salariile, nu se decontează nici naveta“, a declarat Carmen Mihai, directoarea şcolii. De la 1 septembrie, doar dascălii care au primit sprijin financiar din partea familiei au reuşit să mai ajungă la şcoală. „Din 26 de cadre didactice, doar patru au venit până acum la şcoală. Nu au cum să se descurce pentru că şi salariile sunt foarte mici. Un profesor debutant are 800 de lei venit net pe lună, iar unul cu vechime, maximum 2.000 de lei“, a spus directorul.

Uite contabilul,
nu e contabilul…

Nu numai profesorii au rămas fără salarii, ci şi angajaţii primăriei. Situaţia este provocată de o poveste destul de întortocheată. Primăria a angajat pe 1 iulie anul acesta un contabil care nu are studii de specialitate şi care refuză să facă statele de plată. Încadrarea acestui contabil a fost forţată însă de o hotărâre judecătorească pe care persoana respectivă a obţinut-o în urma unui proces prin care contesta faptul că, în 2010, ar fi fost disponibilizată ilegal din Primăria Lipovu, de pe un post de asistent social.
Primăria nu era lipsită însă nici înainte de iulie 2013 de contabil. Pe acest post era încadrată soţia primarului, care a ieşit la pensie, dar, pe perioada cât a ocupat postul de contabil, statele de plată ar fi fost făcute de o firmă din Segarcea. Aceste state nu erau însă semnate de firma respectivă. Erau semnate de un inginer din primărie. Situaţia este cunoscută şi de Prefectura Dolj, care a şi trimis un corp de control. „Povestea este destul de complicată. Primăria a întrerupt contractul cu firma din Segarcea, care făcea statele de plată, pe timpul cât pe postul de contabil era soţia primarului. Acum pe acest post de contabil e o doamnă cu studii în domeniul agronomiei, care a fost încadrată în baza unei hotărâri judecătoreşti şi primarul nu mai vrea colaborarea cu firma respectivă. Am şi trimis un corp de control la Lipovu, în urmă cu două săptămâni, în încercarea de a remedia situaţia. Totul ţine de voinţa primarului, care a promis că va debloca situaţia“, a precizat prefectul de Dolj, Marius Deca.

Nu au contribuţiile sociale plătite

De promisiuni ştiu şi dascălii. Pe primarul comunei Lipovu, Dumitru Dobrescu, nu l-am găsit la primărie. „L-a luat cineva cu o maşină şi a plecat“, a declarat viceprimarul Marin Băzăvan ieri, la ora 11.00. Am stat în faţa primăriei să-l aşteptăm preţ de două ceasuri, dar nu a mai revenit în acest timp. Angajaţi ai instituţiei ne-au declarat: „Nu se va mai întoarce, pentru că sunteţi aici, dar banii se vor da joi“. La mijloc sunt însă peste 400 de elevi, pentru care şcoala nu ar putea începe luni, aşa că l-am întrebat pe prefectul de Dolj dacă există posibilitatea reală de a se încasa salariile la Lipovu. „Fiind vorba de începerea noului an şcolar, pentru a nu-i lipsi pe copii de acest eveniment, am vorbit direct cu directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice şi ne-a garantat că mâine (n.r. astăzi -11 septembrie) se vor deschide conturile. Nu ştim ce vom face în lunile următoare dacă nu se vor face statele de plată“, a spus prefectul de Dolj. Prin neplata salariilor, angajaţii Şcolii Lipovu spun că au resimţit şi alte repercusiuni. „Nu avem nici contribuţiile sociale plătite. Eu sunt hipertensivă şi am nevoie de reţetă, dar nu o pot lua pentru că banii pentru CAS nu s-au virat. Poate fi însă o problemă şi mai gravă. Dacă mă îmbolnăvesc, bani pentru cabinet nu am, iar la spital nu m-ar primi nimeni“, a spus unul din cadrele didactice. Prin urmare, situaţia la Lipovu rămâne încordată. Nu se ştie în ce condiţii se vor face cursurile dacă profesorii nu îşi vor primi salariile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS