25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMai puţine locuri de cazare pentru studenţi

Mai puţine locuri de cazare pentru studenţi

http://www.youtube.com/watch?v=Bbq1saUSpJc

Studenţii mai au aproape o lună de vacanţă, dar în unităţile de cazare de la Universitatea din Craiova au început deja pregătirile. Se fac lucrări de igienizare şi renovare pe alocuri. Noutatea din acest an este că vor fi cu 420 de locuri de cazare mai puţin. Repartizarea se va face după un nou regulament, intrat în vigoare în vară, care stabileşte că pentru cursanţii de anul I se rezervă 30% din locurile existente.

Zece unităţi de cazare din 12 existente vor fi puse la dispoziţia cursanţilor Universităţii din Craiova. Situaţia este creată de dezafectarea cu câțiva ani în urmă a Căminului 9 şi de includerea din această vară a Căminului 8, cu 420 de locuri, într-un amplu program de investiţii. Prin urmare, studenţii care au ales Universitatea din Craiova vor avea la dispoziţie 2.800 de locuri de cazare. Reprezentanţii Departamentului de patrimoniu dau asigurări că nu vor fi probleme. „Vom depune toate eforturile pentru a soluţiona toate cererile, astfel încât nici un student să nu rămână pe dinafară“, a precizat economistul Marian Silişteanu, directorului Departamentului de Patrimoniu şi Cămine, Cantine de la Universitatea din Craiova. Ca şi în anii precedenţi, se depun eforturi pentru a îmbunătăţi condiţiile de locuire. Investiţiile sunt suportate din bugetul propriu al Universităţii din Craiova.

Cea mai mare investiţie, la Căminul 10

Lucrări de amploare se fac şi în acest an tot la Căminul 10 din cartierul Lăpuş, cea mai mare unitate de cazare, care are 1.000 de locuri. Dacă anul trecut s-a făcut o nouă spălătorie, în această perioadă se lucrează la modernizarea punctului termic. „Investiţia este de 12 miliarde de lei vechi (1.200.000 de lei – n.r.). Banii vin din autofinanţare“, a precizat directorul Departamentului de Patrimoniu şi Cămine, Cantine de la Universitatea din Craiova. De asemenea, la Căminul 12 din campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport s-a făcut hidroizlaţia clădirii. La aceste lucrări se adaugă şi cele de igienizare şi întreţinere. „În absolut toate campusurile studenţeşti au loc lucrări de igienizare a spaţiilor sanitare, a spaţiilor de preparare a hranei, precum şi a sălilor de lectură. De asemenea, la căminele care nu au avut parte de investiţii majore de modernizare, se vor face reparaţii capitale la grupurile sanitare, în sensul că se vor înlocui instalaţiile“, a precizat inginer Emil Staicu, şef Serviciu Cămine şi cantine.

Trei tipuri de tarife

În ceea ce priveşte tarifele de cazare, pentru anul universitar următor acestea nu se modifică. Taxele sunt însă în funcţie de confort şi de forma de învăţământ pe care o urmează studentul. Astfel, pentru camerele confort I cu maximum două locuri, televizor, frigider, internet, grup sanitar propriu existente la unităţile de cazare modernizate – Căminul 3 din complexul Agronomie şi Căminele 6, 7, 14 de la Mecanică, precum şi Căminul 12 de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport -, studentul va plăti o chirie lunară de 195 de lei, dacă este la cursuri finanţate de la bugetul de stat, şi 245 de lei, dacă este la taxă. Pentru o cameră confort II în Căminul 10 din cartierul Lăpuş, cu maximum patru paturi în cameră şi grup sanitar propriu, chiria este de 175 de lei pentru cei de la buget şi 225 de lei pentru cei de la taxă. Cea mai ieftină este chiria într-o cameră confort III din Căminele 1, 2, 11, 13 şi 15, de 135 de lei pe lună pentru cei de la buget şi 185 de lei pentru studenţii de la taxă. La aceste cămine, grupurile sanitare sunt pe hol.

Criterii speciale de repartizare

Repartizarea locurilor nu se va face în funcţie de cererea studentului, ci în funcţie de criteriile speciale. „Se vor lua în calcul mediile din perioada anilor de studii, dar şi activităţile de voluntariat în organizaţiile studenţeşti“, a explicat şeful Serviciului Cămine şi cantine. Regim special vor avea bursierii statului român din Serbia şi Moldova care au ales Universitatea din Craiova. Ei vor plăti o chirie de 40 de lei pe lună. De asemenea, dreptul de cazare va fi oferit şi personalului angajat al Universităţii, pentru care se va percepe o chirie lunară de 300 de lei. Pe lângă închirierea camerelor, cei cazaţi în cămine vor plăti şi utilităţile, de aproximativ 50 de lei pe lună.

Cazările vor începe pe 27 septembrie

Anul universitar va debuta şi în această toamnă pe 1 octombrie, însă cursanţii se vor putea caza în cămine din 27 septembrie. „Vor fi cazaţi mai întâi studenţii din anii mai mari, pe 27 şi 28 septembrie, iar pe 30 septembrie vor intra şi cei din anul I“, a precizat Emil Staicu, şef Serviciu Cămine şi cantine. Potrivit noului regulament adoptat în acest an de Senatul Universităţii din Craiova, pentru studenţii de anul I se vor aloca 30% din cele 2.800 de locuri existente. Pentru această categorie de cursanţi, înscrierile sunt în plină derulare, ultima zi de depunere a cererilor fiind 10 septembrie. Pentru studenţii din anii mai mari, solicitările pentru cazare s-au încheiat. În acest an, cererile lor au fost depuse on-line pe site-ul Universităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS