7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCatedrala mitropolitană din Craiova, în haine de sărbătoare

Catedrala mitropolitană din Craiova, în haine de sărbătoare

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost sărbătorit ieri în mod deosebit la Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, aici unde se află o parte din sfintele sale moaşte, respectiv capul şi mâna dreaptă. La evenimentul religios a participat un număr mare de credincioşi, Sfânta Liturghie arhierească fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane, condus de prof. Victor Şapcă.
La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a vorbit credincioşilor despre viaţa şi activitatea pastoral – misionară a Sfântului Ierarh Nifon, subliniind modelul de credinţă şi sfinţenie pe care acesta il reprezintă pentru toţi creştinii. “Sfântul Nifon a fost luminător al poporului nostrum. A învăţat poporul, ierarhii, preoşii şi călugării, a întemeiat două episcopii, la Râmnic şi la Buzău, fiind cu adevărat sfânt ocrotitor al Bisericii noastre Ortodoxe Române. Ce bucurie avem noi aici la Craiova, să fim păstrători ai acestor relicve sfinte, a sfântului său cap şi al mânii sale drepte! Astfel, noi vedem lucrarea lui Dumnezeu în om şi lucrarea omului pentru Dumnezeu, în rândul poporului binecredincios”, a spus IPS Irineu.
Momentele liturgice dedicat Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, au început la Craiova din seara zilei de sâmbătă, 10 august, prin săvârşirea Vecerniei cu Litie, urmată de o procesiune cu sfintele moaşte în jurul Catedralei mitropolitane şi de slujba Utreniei.

Apărător al credinţei ortodoxe şi organizator al vieţii bisericeşti

Sfântul Nifon a fost un adevărat apărător al credinţei creştin ortodoxe sub stăpânirea musulmană a acelor timpuri. A fost, de asemenea, un apărător al canoanelor şi rânduielilor bisericeşti de la care nu a abdicat niciodată, fapt pentru care a şi fost depus din scaunul de Patriarh al Constantinopolului de mai multe ori. A fost chemat în Ţara Românească pentru organizarea Bisericii în timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 – 1508). În anul 1503 a convocat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ţara Românească şi a înfiinţat episcopiile Râmnicului şi Buzăului. După un conflict cu domnitorul român, se retrage la Sfântul Munte Athos de unde trece la cele veşnice la 11 august 1508. În anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească de Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, care a dorit în acest fel să se şteargă nedreptatea făcută de înaintaşul său. După terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeş, Neagoe a cerut ierarhilor ţării ca Mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinţilor, pomenirea lui urmând a se face la 11 august a fiecărui an. Aceasta a fost în fapt prima canonizare a unui sfânt săvârşită pe teritoriul ţării noastre. Drept mulţumire, călugării din Sfântul Munte Athos au dăruit lui Neagoe Basarab capul şi o mână a Sfântului Nifon, moaşte care au fost aduse de acesta la Curtea de Argeş. După ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie şi Mitropolie, în anul 1949, în vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, sfintele moaşte au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, acolo unde se găsesc şi astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS