23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiere „americane“ la Naţionalul din Craiova!

Premiere „americane“ la Naţionalul din Craiova!

În perioada 30 iulie – 3 august, Mircea Cornişteanu, director general al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, a fost prezent în SUA, la „The Watermill Center“ din Long Island, statul New York, fundaţie fondată în 1992 de cunoscutul regizor şi artist vizual american Robert Wilson. Directorul teatrului craiovean a participat în cadrul laboratorului pentru „performance“ la workshopul organizat de legendarul regizor american în vederea realizării, în 2014,  a spectacolului „Rinocerii“, de Eugen Ionesco, la Teatrul Naţional din Bănie. Pe durata a cinci zile, Robert Wilson şi echipa sa au dialogat cu Mircea Cornişteanu, care a fost însoţit de Cătălin Ionescu Arbore, în calitate de scenograf, pentru a pune la punct amănuntele viitoarei producţii.

La revenirea în România, Mircea Cornişteanu a oferit pentru GdS câteva detalii despre participarea la acest workshop: „Au fost, aşa cum am dorit, zile de lucru la proiect la care au participat colaboratorii apropiaţi ai domnului Robert Wilson, împreună cu mine şi cu domnul Cătălin Ionescu Arbore, care va supraveghea execuţia decorurilor şi a costumelor concepute de domnul Wilson pentru „Rinocerii“.
La sediul  fundaţiei marelui regizor american de la Watermill din Long Island, fundaţie nonprofit aflată la 150 km de New York, într-o ambianţă naturală extraordinară, în fiecare an domnul  Wilson selectează 50-60 de tineri artişti din toate domeniile cu care lucrează şi pe care îi ajută să-şi dezvolte aptitudinile. Am avut privilegiul să participăm, ca invitaţi, la acest workshop, domnul Wilson dedicându-şi o parte din timpul său lucrului cu noi“.

„Rinocerii“, gata de Ziua Naţională a SUA

Referindu-se la etapa a doua a proiectului de realizare a viitorului spectacol „Rinocerii“, pe care Robert Wilson îl va pune în scenă la Craiova, directorul Naţionalului din Bănie a adăugat: „Până la 15 septembrie, conform înţelegerii avute, vom primi la Craiova un dosar al viitoarei producţii, care va cuprinde elementele esenţiale ale spectacolului: agenda, etapele de realizare a decorurilor şi costumelor, schiţele preliminare pentru acestea, dotările tehnice speciale necesare, echipamente de sunet şi lumină etc. Deocamdată, agenda proiectului cu «Rinocerii» cuprinde o primă etapă, între 12 ianuarie şi 25 ianuarie 2014, la Craiova, etapa finală a montării urmând să se desfăşoare între 2 iunie şi 4 iulie 2014, când va avea loc premiera. Întâmplător sau nu, ea a fost fixată de domnul Robert Wilson în această zi, 4 iulie, ce coincide cu sărbătoarea naţională a Statelor Unite ale Americii. Craiova va sărbători această zi importantă pentru SUA, dându-i o strălucire în plus prin spectacolul «Rinocerii». Cum îşi va alege Wilson distribuţia la «Rinocerii»? În primele zile ale etapei din ianuarie (12-25 ianuarie 2014 – n.r.), domnul Wilson va definitiva la Craiova distribuţia, după ce, în cadrul acestui workshop de la Watermill (30 iulie – 3 august 2013, n.r.) a văzut casetele pe care i le-am pus la dispoziţie şi care cuprindeau fotografii şi fragmente din rolurile interpretate de toţi actorii Naţionalului“.  
 
„Familia Toth“ va deschide în septembrie stagiunea

Conform programării, stagiunea teatrală a Naţionalului craiovean 2013-2014 va fi deschisă, pe 14 septembrie (sâmbătă) sau 21 septembrie (sâmbăta următoare) cu spectacolul-premieră „Familia Toth“, de Örkeny István, în regia lui Laszlo Bocsardi. Din distribuţie fac parte: Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Mirela Cioabă, Iulia Colan, Nicolae Poghirc, Eugen Titu, Valentin Mihali, Gabriela Baciu, Cătălin Băicuş. Decoruri: Bartha Joszef, iar costumele – Judith Kotay Dobre. Regia tehnică: George Dulămea; sonorizare: Valentin Pârlogea. Pe 19 august vor reîncepe repetiţiile pentru acest spectacol care va deschide stagiunea.
Următoarea premieră va avea loc la o săptămână după cea cu „Familia Toth“ şi va fi un spectacol bazat pe „La lilieci“ a lui Marin Sorescu, într-o dramatizare care-i aparţine Anei Maria Nistor, în regia Mirelei Cioabă şi scenografia lui Viorel Penişoară-Stegaru.

De Crăciun, „Hotel Baltimore“

L-am întrebat pe domnul Mircea Cornişteanu şi despre proiectul spectacolului cu „Hotel Baltimore“, de Lanford Wilson,  în regia altui celebru regizor american, Peter Schneider, cu care directorul Naţionalului din Bănie s-a revăzut în SUA zilele trecute. „Am avut, la New York, o reîntâlnire cu Peter Schneider şi am discutat despre viitorul spectacol cu «Hotel Baltimore». Regizorul american va veni la Craiova în prima săptămână din noiembrie, urmând ca premiera să aibă loc pe 22 sau 23 decembrie anul acesta“, a spus Mircea Cornişteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS